Siirry sisältöön

Huolen ilmoittaminen sosiaalihuoltoon

Tältä sivulta löydät tietoa, miten voit ilmoittaa sosiaalihuoltoon, että olet huolissasi itsestäsi tai toisesta ihmisestä. Huoli voi liittyä lapsen, aikuisen tai ikääntyneen avun tai tuen tarpeeseen. Sinun ei tarvitse tietää, mitä laki sanoo asiasta. Tärkeintä on, että olet yhteydessä sosiaalihuoltoon ja kerrot, että sinulla on herännyt huoli.

Huolta voi aiheuttaa esimerkiksi

 • kotona asumiseen liittyvät pulmat
 • henkilön päihteiden käyttö
 • mielenterveys
 • väkivalta
 • vanhemman uupumus
 • tarve vanhemmuuden tuelle
 • huoli lapsen tai nuoren tilanteesta tai käytöksestä.

Apua on saatavilla

Ilmoita huoli mahdollisimman pian. Varhaisella avuntarpeen tunnistamisella pyritään tukemaan kaikenikäisten hyvinvointia ja auttamaan arjessa selviytymistä. Apua on saatavilla.

Ilmoituksesi perusteella sosiaalihuollon ammattilaiset arvioivat, millaista apua kyseisen henkilön tai perheen elämäntilanteeseen voidaan tarjota.

Toimi näin

Jos huolenaihe ei ole kiireellinen, tee kiireetön ilmoitus. Kiireellisissä asioissa soita Satakunnan sosiaali-ja kriisipäivystyksen numeroon 02 623 4380. Hätätilanteessa soita hätänumeroon 112.

Kiireetön ilmoitus

 • Jos huoli koskee alle 18-vuotiasta lasta tai nuorta, tee lastensuojeluilmoitus.
 • Jos huoli koskee ikääntynyttä, tee huoli-ilmoitus.
 • Muissa tapauksissa tee sosiaalihuoltolain mukainen ilmoitus.

Ilmoituksen voi tehdä joko huolen kohteena olevan henkilön suostumuksella tai ilman sitä. Yksityishenkilö voi tehdä ilmoituksen halutessaan myös nimettömänä.

Voit tehdä kiireettömän ilmoituksen seuraavilla tavoilla:

Ilmoitus sähköisen asioinnin kautta

Valitse oikea lomake, täytä ja lähetä se sähköisesti.

Ilmoitus kirjepostilla

Täytä tällä sivulla oleva lomake. Postita se kirjeenä osoitteeseen: Sosiaali- ja kriisipäivystys, Sairaalantie 5, 28500 Pori.

Ilmoitus Suomi.fi Viestit-palvelussa

Täytä tällä sivulla oleva lomake. Rekisteröidy Suomi.fi-viestien käyttäjäksi ja lähetä lomake eteenpäin sitä kautta. Tarvitset pankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai varmennekortin, kun käytät Suomi.fi Viestit –palvelua.

Näin rekisteröidyt Suomi.fi-viestien käyttäjäksi

Tee rekisteröityminen näin:

 1. Kirjaudu suomi.fi-verkkosivulle kohdasta ”Tunnistaudu”. Tarvitset kirjautumiseen verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai varmennekortin.
 2. Mene kohtaan ”Viestit”.
 3. Anna suostumus viestien sähköiseen vastaanottoon.
 4. Anna sähköpostiosoite, johon haluat tiedon uusista viesteistä. (Jatkossa saat sähköpostiisi tiedon, kun Viestit-palvelussa on sinulle postia esimerkiksi Satasairaalasta.)
 5. Valitse kieli, jolla haluat saada ilmoitukset.
 6. Tallenna.

Ohjeita sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille

Sosiaalihuoltolaki velvoittaa viranomaistahoja tekemään ilmoituksen, jos henkilön tai perheen sosiaalihuollon tarve on ilmeinen. Yhteydenotto tehdään ensisijaisesti henkilön suostumuksella, jolloin kyseessä on yhteydenotto palveluntarpeen arvioimiseksi. Tällöin ei käytetä termiä ”ilmoitus” eikä yhteydenottoa kirjata ilmoituksena vaan yhteydenottona palveluntarpeen arvioimiseksi. Yhteydenotto voidaan tehdä myös ilman asianomaisen henkilön suostumusta, jolloin kyseessä on ilmoitus. Yhteydenotto palvelutarpeen arvioimiseksi koskee em. tilanteessa myös alaikäisiä. Salassapitosäännökset eivät estä ilmoituksen tekemistä. Viranomainen / ammattihenkilö ei voi tehdä ilmoitusta nimettömästi. 

Ennakollista lastensuojeluilmoitusta voit käyttää, kun sinulla on perusteltu syy epäillä syntyvän lapsen tarvitsevan lastensuojelun tukitoimia välittömästi syntymänsä jälkeen ja ilmoituksen kohteena olevilla henkilöillä on mahdollisesti sosiaalihuollon tuen tarve. Lastensuojeluilmoitusta voit käyttää, kun sinulla on herännyt huoli 0-17 –vuotiaan lapsen tai nuoren tilanteesta. Sosiaalihuoltolain mukaisen ilmoituksen voit tehdä kaiken ikäisistä. 

Tee ilmoitus käyttäen sähköistä asiointia tai kirjepostia.

Ilmoitus digitaalisen asioinnin kautta

Valitse oikea lomake, täytä ja lähetä se digitaalisesti.

Lomakkeet sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille

Ilmoitus kirjepostilla

Täytä tällä sivulla oleva lomake. Postita se kirjeenä osoitteeseen: Sosiaali- ja kriisipäivystys, Sairaalantie 5, 28500 Pori.

Lomakkeet sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille