Huolen ilmoittaminen sosiaalihuoltoon
Tältä sivulta löydät tietoa siitä, miten ilmoitat avun tai tuen tarpeesta sosiaalihuoltoon Satakunnan hyvinvointialueella. Ilmoittajan ei ole välttämätöntä tietää, tekeekö hän ilmoituksen lastensuojelulain vai sosiaalihuoltolain mukaan vai huoli-ilmoituksen vanhuspalvelulain mukaan. Tärkeintä on olla yhteydessä sosiaalihuoltoon ja kertoa herännyt huoli.
Apua on saatavilla
Varhaisella avuntarpeen tunnistamisella pyritään tukemaan kaikenikäisten hyvinvointia ja auttamaan arjessa selviytymistä. Ilmoituksesi perusteella sosiaalihuollon ammattilaiset arvioivat, millaista apua kyseisen henkilön tai perheen elämäntilanteeseen voidaan tarjota.
Toimi näin
Tee kiireetön ilmoitus alla olevilla lomakkeilla. Voit täyttää lomakkeen sähköisesti ja lähettää sen Satakunnan sosiaali- ja kriisipäivystykseen Suomi.fi Viestit –palvelussa tai kirjepostina osoitteeseen: Sosiaali- ja kriisipäivystys, Sairaalantie 5, 28500 Pori.
Kiireellisissä asioissa soita Satakunnan sosiaali-ja kriisipäivystyksen numeroon 02 623 4380. Hätätilanteessa soita hätänumeroon 112.
Näin rekisteröidyt Suomi.fi-viestien käyttäjäksi
Ennen sähköisen lomakkeen täyttämistä sinun täytyy rekisteröityä Suomi.fi-viestien käyttäjäksi, jotta voit lähettää viestejä tietoturvallisesti. Tee rekisteröityminen näin:
- Kirjaudu suomi.fi-verkkosivulle kohdasta ”Tunnistaudu”. Tarvitset
kirjautumiseen verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai varmennekortin. - Mene kohtaan ”Viestit”.
- Anna suostumus viestien sähköiseen vastaanottoon.
- Anna sähköpostiosoite, johon haluat tiedon uusista viesteistä. (Jatkossa saat sähköpostiisi tiedon, kun Viestit-palvelussa on sinulle postia esimerkiksi Satasairaalasta.)
- Valitse kieli, jolla haluat saada ilmoitukset.
- Tallenna.
Huoli itsestä tai läheisestä
Huolen herätessä kuka tahansa voi tehdä ilmoituksen sosiaalihuoltoon joko itsestään tai muista. Ilmoitus tehdään tilanteessa, jossa henkilöllä tai perheellä on huolta omasta tai toisen tilanteesta tai tarvetta sosiaalipalveluihin. Näitä tilanteita voi olla esimerkiksi kotona asumiseen liittyvät pulmat, henkilön päihteiden käyttö, mielenterveys, väkivalta, vanhemman uupumus, tarve vanhemmuuden tuelle tai huoli lapsen/nuoren tilanteesta tai käytöksestä. Ilmoituksen voi tehdä joko huolen kohteena olevan henkilön suostumuksella tai ilman sitä. Yksityishenkilö voi tehdä ilmoituksen halutessaan myös nimettömänä.
Lastensuojeluilmoitusta voit käyttää, kun sinulla on herännyt huoli 0–17 –vuotiaan lapsen tai nuoren tilanteesta. Huoli-ilmoitus lomaketta voit käyttää, kun sinulla on herännyt huoli ikääntyneestä henkilöstä. Sosiaalihuoltolain mukaisen ilmoituksen voit tehdä kaiken ikäisistä.
Ammattilaisen huoli asiakkaasta
Sosiaalihuoltolaki velvoittaa viranomaistahoja tekemään ilmoituksen, jos henkilön tai perheen sosiaalihuollon tarve on ilmeinen. Yhteydenotto tehdään ensisijaisesti henkilön suostumuksella, jolloin kyseessä on yhteydenotto palveluntarpeen arvioimiseksi. Tällöin ei käytetä termiä ”ilmoitus” eikä yhteydenottoa kirjata ilmoituksena vaan yhteydenottona palveluntarpeen arvioimiseksi. Yhteydenotto voidaan tehdä myös ilman asianomaisen henkilön suostumusta, jolloin kyseessä on ilmoitus. Yhteydenotto palvelutarpeen arvioimiseksi koskee em. tilanteessa myös alaikäisiä. Salassapitosäännökset eivät estä ilmoituksen tekemistä. Viranomainen / ammattihenkilö ei voi tehdä ilmoitusta nimettömästi.
Ennakollista lastensuojeluilmoitusta voit käyttää, kun sinulla on perusteltu syy epäillä syntyvän lapsen tarvitsevan lastensuojelun tukitoimia välittömästi syntymänsä jälkeen ja ilmoituksen kohteena olevilla henkilöillä on mahdollisesti sosiaalihuollon tuen tarve. Lastensuojeluilmoitusta voit käyttää, kun sinulla on herännyt huoli 0 – 17 –vuotiaan lapsen tai nuoren tilanteesta. Sosiaalihuoltolain mukaisen ilmoituksen voit tehdä kaiken ikäisistä.