Siirry sisältöön

Alle 3-vuotiaille soveltuvat joditabletit jaetaan kotitalouksiin neuvolakäynnin yhteydessä

Uutinen

Sosiaali- ja terveysministeriö on päivittänyt ohjeen lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa ja ohjeessa suositellaan omaehtoista varautumista mahdollisiin vaaratilanteisiin hankkimalla joditabletteja. Ohjeen mukaan julkinen terveydenhuolto vastaa alle 3-vuotaille soveltuvien joditablettien jakelusta.

Alle 3-vuotiaiden joditablettien jakelu tapahtuu Satakunnan hyvinvointialueella normaalin neuvolakäynnin yhteydessä. Lisäksi äitiysneuvolassa jaetaan alle 3-vuotiaille soveltuva joditabletti raskaana oleville syntyvää lasta varten. Joditablettien jakelu aloitetaan huhtikuussa.

Alle 3-vuotiaille tarkoitetut joditabletit jaetaan kotiin neuvolassa, koska apteekeissa ei ole tällä hetkellä myynnissä alle 3-vuotiaiden lasten annosteluun soveltuvaa kaliumjodidin vahvuutta. Joditablettien mukana annetaan tarkat käyttöohjeet ja niitä säilytetään kotona varatoimena.

Joditabletti käytetään vain, jos pelastusviranomainen niin määrää. Pelastusviranomainen lähettää vaaratiedotteen, jos toimiin on syytä ryhtyä. Säteilyvaaratilanteessa suojautuminen sisälle on ensisijainen toimi. Joditablettien ottaminen on toissijainen tukitoimi.