Siirry sisältöön

Alle 25-vuotiaiden maksuton ehkäisy jatkuu Satakunnan hyvinvointialueella

Uutinen

Maksuton raskauden ehkäisy alle 25-vuotiaille satakuntalaisille jatkuu vuonna 2024. Ehkäisyvalmisteet ovat olleet ilmaisia Satakunnassa asuville tai opiskeleville alle 25-vuotiaille vuodesta 2022 lähtien osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hanketta.

– Maksuton ehkäisy lisää nuorten yhdenvertaisuutta hyvinvointialueella. Ilman maksuttomuutta osalla nuorista ei olisi mahdollisuutta ehkäisyvalmisteisiin taloudellisista syistä, kertoo hankekoordinaattori Anna-Maija Heikkilä.

Jokaiselle sopivat valmisteet

Maksuttomiin ehkäisyvalmisteisiin kuuluvat ehkäisypillerit, -laastarit ja -renkaat, kierukat, ehkäisykapselit, kondomit ja suuseksisuojat.

Ehkäisyvalmisteen valinta, aloitus ja jakelu tapahtuvat terveydenhoitajan vastaanotolla koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa tai seksuaaliterveysneuvolassa. Ajanvarausohjeet löytyvät hyvinvointialueen nettisivuilta lasten, nuorten ja perheiden palveluiden valikosta neuvolapalvelut.

Ehkäisyneuvontaan kuuluu ehkäisyvalmisteen valinnan lisäksi asiakkaan tilanteen mukaan ehkäisyyn, seksitauteihin ja seksuaaliterveyden edistämiseen liittyvä ohjaus ja neuvonta. Niihin kuuluvat seksuaalisuudesta, seksistä, parisuhteista ja tunteista puhuminen sekä terveyteen, hyvinvointiin ja hedelmällisyyteen vaikuttavien tekijöiden kartoitus. Tarvittaessa asiakas ohjataan seksuaaliterveysneuvolan lääkärin vastaanotolle.

Ehkäisyvalmisteen aloittaminen ei edellytä gynekologista tutkimusta.

Maksuton ehkäisy laskee kustannuksia

Suomessa eniten raskaudenkeskeytyksiä tehtiin juuri maksuttoman ehkäisyn kohderyhmälle, 20–24-vuotiaille. Satakunnassa raskaudenkeskeytyksien määrä on ollut laskussa viime vuodet.

– Maksuton ehkäisy tuo jatkossa säästöjä, sillä raskaudenkeskeytysten vähentyessä myös terveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon käynnit vähenevät, vastuualuejohtaja Anna Kuromaa täsmentää.