Siirry sisältöön

Seksitaudit tarttuvat myös kesähelteillä – testeihin kannattaa hakeutua vuodenajasta riippumatta

Uutinen

Kesä on tunnetusti rauhallisempaa aikaa seksitautien testaamisen osalta kuin esimerkiksi alkusyksy, tietää tartuntatautihoitajamme Linda Tuomikanta. Yleensä testausmäärät alkavat kasvamaan elokuun puolella, vaikka testeihin kannattaisi hakeutua vuodenajasta riippumatta.

– Haluamme rohkaista ihmisiä hakeutumaan seksitautitesteihin aina, jos tartunnan mahdollisuus on olemassa. Huonoa aikaa testaamiselle ei ole, Tuomikanta rohkaisee.

Suurta vuodenaikoihin liittyvää vaihtelua seksitautien ilmaantuvuudessa ei ole havaittu, mutta kesä näkyy hieman nousseissa tartuntamäärissä – osin kesän jälkeisen lisääntyneen testauksen myötä. Valtaosa tartunnoista saadaan kotimaassa, ja erityisesti tippuritartunnat ovat ottaneet huolestuttavan suunnan, myös klamydiaa esiintyy paljon.

Moni seksitauti voi olla oireeton, joten myös oireettoman testaaminen on tärkeää, jos tartunnan mahdollisuus on olemassa. Pahimmillaan hoitamaton seksitauti voi johtaa lapsettomuuteen tai muihin seksuaaliterveydellisiin ongelmiin.

Toteutamme seksitautien testaamisen ja hoidon tasalaatuisesti ja yksilöllisesti koko Sata-alueella. Tavoitteemme on, että testeihin pääsee yhdellä yhteydenotolla.

Paras yhteydenottokanava on digitaalinen Omaolo-palvelu. Omaolo-palvelussa vastataan ennalta määriteltyihin kysymyksiin, minkä jälkeen terveydenhuollon ammattilainen on sinuun yhteydessä, mikäli haastattelun perusteella ilmenee tarvetta tarkemmalle arviolle tai seksitautien testaamiselle, ja jos olet jättänyt yhteydenottopyynnön. Voit ottaa yhteyttä myös puhelimitse oman alueesi ajanvaraukseen. Suunnittelemme hoidon jokaisen yksilöllisen tilanteen mukaisesti.

– Jotkin alkukartoituksessa esitetyt kysymykset voivat tuntua oudoilta tai kiusallisilta, mutta kannustamme vastaamaan rehellisesti, sillä vastaukset voivat vaikuttaa esimerkiksi siihen, millä tavoin ja milloin näyte otetaan, mikä puolestaan vaikuttaa tuloksen luotettavuuteen ja mahdollisuuteen hoitaa tartunta tehokkaasti, Tuomikanta täsmentää.

Vastausten valmistuttua toteutamme tarvittavan hoidon Käypä hoito -suosituksen mukaisesti asiakkaan kanssa yhteistyössä. Tärkeä osa hoitoa on myös tartunnanjäljitys ja altistuneiden testaus ja hoito.

Tärkeintä on kuitenkin ennaltaehkäisy, eli kondomin ja suuseksisuojan käyttäminen.

– Usein unohdetaan, että seksitaudit tarttuvat myös suu- ja anaaliseksissä, Tuomikanta muistuttaa.

Turvallisessa seksissä seksitaudit eivät tartu, kun taas suojaamaton seksi on aina riski, kesähelteilläkin.