Siirry sisältöön

Lastenneuvolakäyntien sisällöt ja materiaalit

Tälle sivulle on koottu tietoa, mitä lastenenuvolakäynnit sisältävät sekä osa lastenneuvolassa jaettavista materiaaleista ja lomakkeista. Saat materiaalit halutessasi myös paperikopioina lastenneuvolassa terveydenhoitajaltasi.

Ensikäynti

Ensimmäinen lastenneuvolan käynti toteutetaan kotikäyntinä tai vastaanotolla. Terveydenhoitaja keskustelee kanssanne vanhemmuudesta, synnytyskokemuksesta sekä synnyttäneen vanhemman, vauvan ja koko perheen voinnista. Terveydenhoitaja myös tutkii vauvan.

Terveydenhoitaja antaa teille esitietolomakkeen, jonka voitte täyttää seuraavalle neuvolakäynnille.

4-6 viikkoa

Terveydenhoitaja ja lääkäri tekevät terveystarkastuksen työparina joko yhteisellä vastaanotolla tai erillisillä vastaanotoilla. Keskustelunaiheita ovat muun muassa vauvan vointi ja kasvu, sekä vanhempien mieliala ja jaksaminen. Käynnillä keskustellaan myös täyttämänne esitietolomakkeen aiheista.

2 kuukautta

Terveydenhoitaja keskustelee kanssanne muun muassa vauvan ravitsemuksesta, kasvusta ja kehityksestä sekä vanhempien jaksamisesta ja tukiverkostosta. Terveydenhoitaja tutkii vauvan ja kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset aloitetaan.

3 kuukautta

Terveydenhoitaja tekee terveystarkastuksen. Käynnillä keskustelunaiheita ovat muun muassa vauvan ravitsemus, kasvu ja kehitys sekä koko perheen hyvinvointi.

Terveydenhoitaja tutkii vauvan ja käynnillä jatketaan kansallista rokotusohjelmaa.

4 kuukautta

Terveydenhoitaja ja lääkäri tekevät laajan terveystarkastuksen työparina joko yhteisellä vastaanotolla tai erillisillä vastaanotoilla. Laajassa terveystarkastuksessa keskustellaan vauvan kasvun ja kehityksen lisäksi koko perheen hyvinvoinnista ja siihen liittyvistä asioista, kuten vanhempien mielialasta, parisuhteesta ja terveystottumuksista. Keskustelun pohjana käytetään Vauvaperheen arjen voimavarat -lomaketta sekä neuvolan päihdeseulontalomaketta. Käynnille kutsutaan molemmat vanhemmat.

5 kuukautta

Terveydenhoitaja keskustelee kanssanne vauva-arjen asioiden lisäksi vanhempien mielialasta ja jaksamisesta. Keskustelun pohjana käytetään EPDS-kyselyä.

Terveydenhoitaja tutkii vauvan ja antaa vauvalle rokotteet.

6 kuukautta

Terveydenhoitaja keskustelee kanssanne muun muassa kiinteisiin ruokiin totuttelusta, uniasioista, vauvan motorisesta kehityksestä ja liikkumisesta sekä kodin turvallisuudesta.

8 kuukautta

Terveydenhoitaja ja lääkäri tekevät terveystarkastuksen työparina joko yhteisellä vastaanotolla tai erillisillä vastaanotoilla. He keskustelevat kanssanne vauva-arjen asioiden lisäksi koko perheen hyvinvoinnista.

12 kuukautta

Terveydenhoitaja keskustelee kanssanne muun muassa lapsen ravitsemuksesta, kasvusta ja kehityksestä sekä vanhempien jaksamisesta. 
Terveydenhoitaja tutkii vauvan ja käynnillä jatketaan kansallista rokotusohjelmaa.

18 kuukautta

Terveydenhoitaja ja lääkäri tekevät laajan terveystarkastuksen työparina joko yhteisellä vastaanotolla tai erillisillä vastaanotoilla.

Laajassa terveystarkastuksessa keskustellaan lapsen kasvun ja kehityksen lisäksi koko perheen hyvinvoinnista ja siihen liittyvistä asioista, kuten vanhempien jaksamisesta ja terveystottumuksista. Keskustelun pohjana käytetään alla olevaa lomaketta. Käynnille kutsutaan molemmat vanhemmat.

Terveydenhoitaja antaa lapselle rokotteen.

2 vuotta

Terveydenhoitaja keskustelee kanssanne muun muassa lapsen kasvusta ja kehityksestä, ravitsemuksesta ja kasvatusasioista. Keskusteltua käydään Lapset Puheeksi -keskustelumenetelmän teemojen mukaisesti. Keskustelun tarkoituksena on tehdä näkyväksi arjen moninaisuus, sen monipuoliset vahvuudet ja mahdolliset haavoittuvuudet. Keskustelun lopussa suunnitellaan ja sovitaan arkisista toimista, joilla ylläpidetään ja vahvistetaan perheen pärjäävyyttä. 

Voit tutustua keskustelun aiheisiin jo ennen neuvolakäyntiä alle linkitetystä lokikirjasta (erityisesti s. 11 eteenpäin) tai lyhyesti Lapset puheeksi -keskustelun esitteestä.

3 vuotta

Terveydenhoitaja keskustelee kanssanne muun muassa lapsen kehityksestä, kasvusta sekä kasvatukseen liittyvistä asioista. Terveystarkastuksessa tehdään leikki-ikäisen neurologisen kehityksen kartoitus. Terveydenhoitaja tutkii tällä käynnillä myös lapsen lähinäön.

4 vuotta

Terveydenhoitaja ja lääkäri tekevät laajan terveystarkastuksen erillisillä vastaanotoilla. Käynnille kutsutaan molemmat vanhemmat.

Terveydenhoitaja ja lääkäri keskustelevat kanssanne lapsen ravitsemuksesta, terveydestä ja hyvinvoinnista sekä koko perheen hyvinvointiin liittyvistä asioista. Keskustelun pohjana käytetään esitietolomaketta 4-vuotiaan lapsen vanhemmalle sekä neuvolan päihdeseulontalomaketta. Esitietolomake löytyy Hyviksestä tai sitten terveydenhoitaja postittaa sen, päihdeseulontalomake annetaan käynnillä. Terveystarkastuksessa tehdään leikki-ikäisen neurologisen kehityksen kartoitus ja tutkitaan lähi- ja kaukonäkö. Terveydenhoitaja antaa lapselle rokotteen.

Terveystarkastukseen pyydetään vanhempien luvalla varhaiskasvatuksen henkilöstön arvio lapsen taidoista ja ryhmässä selviytymisestä. Vanhempien luvalla laaditaan myös neuvolan palaute varhaiskasvatukseen laajan tarkastuksen jälkeen.

5 vuotta

Terveydenhoitaja keskustelee kanssanne muun muassa lapsen kasvusta ja kehityksestä, ravitsemus- ja liikuntatottumuksista sekä sosiaalisista suhteista. Terveystarkastuksessa tehdään kielellisen kehityksen kartoitus ja tarvittaessa leikki-ikäisen neurologisen kehityksen kartoitus. Terveydenhoitaja tutkii tällä käynnillä myös lapsen kuulon. 

6 vuotta

Terveydenhoitaja keskustelee kanssanne muun muassa lapsen kasvusta ja kehityksestä, ravitsemustottumuksista, kasvatusasioista ja esikoulusta sekä koulun aloituksesta. Terveydenhoitaja tekee tarvittaessa leikki-ikäisen neurologisen kehityksen kartoituksen. Terveydenhoitaja antaa lapselle rokotteen.

Seuraava terveystarkastus on kouluterveydenhuollossa kouluuntulotarkastus ennen 1. luokan alkua tai sen aikana.