Päihde- ja mielenterveys
Päihteistä aiheutuu sosiaalisia ja taloudellisia ongelmia. Jos käytät runsaasti päihteitä, se heikentää työ- ja toimintakykyä ja vaikuttaa myös läheisiin monella tavalla. Päihteiden käyttö voi johtaa monenlaisen avun, tuen, hoidon ja kuntoutuksen tarpeeseen.
Päihteiden käyttö, rahapelaaminen tai muu riippuvuus voi aiheuttaa vaikeita ongelmia. Lisäksi ihmisellä voi olla muita sairauksia, mielenterveyden häiriöitä tai sosiaalisia ongelmia. Siksi tavoitteena on päästä eroon riippuvuudesta, mutta myös lievittää vaikutuksia, jotka johtuvat päihteiden pitkäaikaisesta käytöstä.
Päihdepalvelut on tarkoitettu päihteiden ongelmakäyttäjälle ja hänen läheisilleen. Tarjolla on tukea, apua, hoitoa ja kuntoutusta. Päihdepalveluita voidaan toteuttaa avo- tai laitospalveluina, lääkkeellisinä tai lääkkeettöminä.
Mielenterveystyö
Autamme sinua muun muassa
- elämän kriisitilanteissa ja muissa ongelmatilanteissa
- ihmissuhdeongelmissa
- mielenterveyttä ja päihteiden käyttöä koskevissa ongelmissa.
Tavoitteena on, että toimintakykysi kohenee ja saat lisää valmiuksia ratkaista ongelmia.
Pyrimme hoitamaan äkilliset ongelmatilanteet nopeasti.
Käynnit ovat sinulle ilmaisia ja keskustelut ovat luottamuksellisia.
Asumispalvelut
Tarjoamme asumispalvelua täysi-ikäisille mielenterveys- ja päihdeasiakkaille. Tavoitteena on, että voit elää mahdollisimman itsenäisesti ja koet voivasi vaikuttaa omaan elämääsi.
Osa palveluista on hyvinvointialueen omia ja osa ostetaan eri palveluntuottajilta. Palvelukodit sijaitsevat kuitenkin pääosin Satakunnassa.
Pyrimme tarjoamaan juuri sinulle sopivaa asumista. Jos sitä ei löydy, voidaan palvelu hakea muualta.
Toiminnallisen kuntoutumisen palvelut
Päivä- ja työtoiminta pyrkii siihen, että voit kuntoutua kokonaisvaltaisesti ja yksilöllisesti. Oma tavoitteesi voi olla paluu työelämään tai opiskeluun. Yhtä tärkeä tavoite voi olla, että löydät hyvän elämän tai luot sille sisältöä.
Ryhmätoiminnat
Tarjoamme mielenterveys- ja päihdekuntoutujille erilaisia ryhmätoimintoja. Ryhmät voivat olla kaikille avoimia tai suljetulle porukalle tarkoitettuja. Toiminta vaihtelee kuukausittain.
Osa ryhmätoiminnasta on hyvinvointialueen itse järjestämää, osan tuottaa kolmas sektori eli esimerkiksi jokin yhdistys.
Vastaanottopalvelut
Avohoito ja -kuntoutus
Laitoshoito ja -kuntoutus
Terapianavigaattori
Mikäli tarvitset apua mielenterveyden haasteissa, päihteidenkäytöstä aiheutuvissa ongelmissa tai kaipaisit tukea jaksamiseesi, käy ennen yhteydenottoa täyttämässä Terapianavigaattori. Terapianavigaattori sujuvoittaa hoidon tarpeen arviointia ja nopeuttaa oikeaan hoitoon tai palveluun pääsyäsi. Terapianavigaattorin täyttäminen vie noin 30 min, joten varaa itsellesi rauhallinen hetki sen täyttämiseen. Terapianavigaattorin täyttäminen on vapaaehtoista.
Täytettyäsi Terapianavigaattorin, saat lopussa henkilökohtaisen koodin, jolla ammattilainen voi avata tuloksesi yhden kuukauden ajan. Ota koodi varmaan talteen ja anna se pyydettäessä ammattilaiselle. Älä kirjaa Terapianavigaattoriin henkilötietojasi kuten nimeä tai henkilötunnusta! Täytettyäsi terapianavigaattorin soita oman kuntasi ammattilaisille.