Siirry sisältöön

Kotidialyysihoito sallii potilaalle joustavimman yksilöllisen hoidon

Uutinen

Satakunnan hyvinvointialueella munuaisten vajaatoimintaan sairastavien asiakkaiden kotihoito on hyvällä tasolla.

− Kroonisen munuaistaudin hoitostrategian tavoitteeksi on asetettu, että yli 30 % dialyysipotilaista tulisi olla kotona tapahtuvassa dialyysihoidossa, kertoo osastonylilääkäri Kaisa Laine. − Satakunnassa tähän tavoitteeseen on jo vuosia hyvin päästy, ja ajoittain jopa 40 % potilaista on kotidialyysihoidossa. Vaihteleva prosentti johtuu pitkälti munuaissiirtojen toteutumisesta.

Munuaisten vajaatoimintaa hoidetaan keinotekoisilla munuaisten puhdistusmenetelmillä, jotka puhdistavat verta kuona-aineista ja ylläpitävät kehon nestetasapainoa. Hemodiaalysissa verta kierrätetään hemodialyysilaitteen kautta, jolloin veri puhdistuu laitteen suodattimen avulla. Peritoneaalidialyysihoidossa valutetaan potilaan vatsaonteloon liuosta, johon kuona-aineet ja ylimääräinen vesi poistuvat vatsakalvon läpi.

Kotidiaalyysi mahdollistaa arjen oman aikataulun mukaisesti

Kotidialyysi on useimmille hyvä vaihtoehto, jonka oppiminen ei vaadi erityistaitoja, ja jonka hoitotulokset ovat erinomaiset. Hoito opetetaan sairaalassa, ja osaaminen varmistetaan ennen kotihoidon toteuttamista.

Kotidialyysi mahdollistaa hoitoaikataulun vapauden ja muokattavuuden omien tarpeiden mukaisesti, kun ei tarvitse käydä päivisin hoidettavana dialyysi-yksikössä.
– Kotidialyysipotilaat arvostavat sitä, että he voivat toteuttaa hoidot oman aikataulunsa mukaisesti, mikä mahdollistaa esimerkiksi töissä käymisen, kertoo osastonhoitaja Marika Saine. – Kotidialyysihoidossa voi myös syödä ja juoda hieman vapaammin.  

Kotidialyysihoito vaatii potilaalta sitoutumista oman hyvinvointinsa ylläpitoon. Hoidot täytyy toteuttaa sovitulla aikataululla ja ohjeistuksella, ja lisäksi on tärkeää noudattaa annettua lääkitystä ja hoitoa tukevaa ruokavaliota.

Kustannustehokasta kotidialyysihoitoa kehitetään edelleen

Kotidialyysihoito on asiakaslähtöisyyden lisäksi kustannustehokkainta dialyysihoitoa.
−  Tavoitteemme on jatkossa nostaa kotipotilaiden määrä 45 %:iin, mitä pidetään kunnianhimoisena, muttei mahdottomana – onhan meillä dialyysiohjauksessa ja kotihoidoissa upea jatkumo omatoimiseen kotihoitoon, kertoo Laine tyytyväisenä.

Lue lisää kotidialyysistä https://www.terveyskyla.fi/munuaistalo/dialyysihoito/dialyysi-kotona(siirryt toiseen palveluun)