Siirry sisältöön

Hyvinvointialueella osallisuus tarkoittaa asukkaiden, asiakkaiden ja yhteisöjen aktiivista roolia palvelujen ja alueen kehittämisessä. Tavoitteenamme on luoda avoin ja osallistava toimintakulttuuri, jossa jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa ja tulla kuulluksi ja saada vertaistukea. 

Asiakkaiden osallistaminen on keskeistä, koska se: 

  • Parantaa palveluiden laatua ja vaikuttavuutta: Palvelut suunnitellaan vastaamaan paremmin asukkaiden tarpeita, kun heidän näkemyksensä otetaan huomioon. 
  • Edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta: Osallistamalla eri ryhmiä varmistamme, että kaikkien ääni kuuluu päätöksenteossa. 

Lisää yhteisöllisyyttä ja luottamusta: Kun ihmiset voivat vaikuttaa omaan arkeensa ja ympäristöönsä, se vahvistaa yhteisön yhteenkuuluvuutta ja luo luottamusta hyvinvointialueen toimintaan. 

Osallisuus tarkoittaa seuraavia kokonaisuuksia: 

Asiakasraadit ja –foorumit  

Asiakasraadit ovat tärkeä osa hyvinvointialueen toimintaa, sillä niiden avulla kuulemme suoraan asukkailta, mitä he odottavat ja tarvitsevat palveluiltamme. Raadit tarjoavat mahdollisuuden keskustella, jakaa näkemyksiä ja vaikuttaa päätöksiin, jotka koskettavat meitä kaikkia.

Miksi osallistua asiakasraatiin?

  • Vaikuta palveluihin: Asiakasraadin kautta voit tuoda esiin ideoita, kokemuksia ja kehitysehdotuksia, jotka auttavat meitä muokkaamaan palveluistamme entistä toimivampia ja käyttäjälähtöisempiä.
  • Kuule ja tule kuulluksi: Raadit tarjoavat avoimen foorumin, jossa pääset keskustelemaan muiden asukkaiden sekä asiantuntijoiden kanssa.
  • Edistä hyvinvointia: Osallistumalla olet mukana luomassa palveluita, jotka tukevat koko yhteisön hyvinvointia.

Kenelle asiakasraadit ovat?
Asiakasraadit ovat avoimia kaikille asukkaille, jotka haluavat vaikuttaa hyvinvointialueensa palveluihin. Osallistuminen ei vaadi erityisosaamista – tärkeintä on halu jakaa kokemuksia ja kehittää yhdessä.

Satakunnan hyvinvointialueen asiakasraadit:

Asiakaspalaute 

Haluamme kuulla kokemuksesi sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palveluista. 

Asiakaspalautteiden avulla saamme arvokasta tietoa toiminnastamme. Hyödynnämme saamiamme asiakaspalautteita muun muassa palvelujemme kehittämisessä.

Anna palautetta(avautuu uuteen ikkunaan)

Kokemusasiantuntijat

Kokemusosaaja on tehtäväänsä kouluttautunut henkilö, jolla on oma tai läheisen/omaisen kokemus sairaudesta, vammasta tai vaikeasta elämäntilanteesta. Satakunnassa kokemusosaajaksi kutsutaan kokemusasiantuntija- tai kokemustoimijakoulutuksen saanutta henkilöä.

Asiantuntijana kokemusosaaja jakaa tietoa ja lisää ymmärrystä toimien itsenäisesti tai ammattilaisen tai toisen kokemusosaajan rinnalla muun muassa

  • luennoitsijana
  • palveluiden suunnittelijana, kehittäjänä, toteuttajana tai arvioitsijana
  • asiakas-/potilasedustajana verkostoissa tai työryhmissä

Kokemusasiantuntijatoiminta Satakunnan hyvinvointialueella:

Vapaaehtoistoiminta

OLKAn vapaaehtoistoiminta Satasairaalassa ja Länsi-Porin Sote-keskuksessa.

OLKAssa toimii koulutettuja vapaaehtoisia aula-avustajina, saattajina, juttukavereina ja leikkikavereina opastaen ja kohdaten asiakkaita ja heidän omaisiaan kiireettömästi. Lue lisää: OLKA-toiminta (avautuu uuteen ikkunaan)

Kiinnostaisiko sinua vapaaehtoistehtävät Satasairaalassa tai Länsi-Porin Sote-keskuksessa? Lue lisää: Haluatko mukaan OLKA-vapaaehtoistoimintaan?

Vertaistuki

OLKA välittää potilaille ja heidän läheisilleen vertaistukea.

Keskusteleminen toisen saman kokeneen kanssa auttaa usein ymmärtämään omaa tilannettasi paremmin. Vertaistuki auttaa sinua sopeutumaan sairauteesi ja vahvistaa omahoitoasi. Vertaistukijat ovat vapaaehtoisia, jotka ovat saaneet valmennuksen tehtäväänsä. He ovat vaitiolovelvollisia, joten voit puhua luottamuksellisesti omista asioistasi.

Kysy lisää vertaistukitoiminnasta OLKA-pisteiltä. Lue lisää: OLKA-toiminta.