Digitaalinen sote-keskus
Digitaalinen sote-keskus on digitaalinen asiointikanava, jossa voit hoitaa sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyviä asioita.
Digitaalisen sote-keskuksen chat-palvelut ovat avoinna joka arkipäivä kello 8.00-22.00.
Voit asioida digitaalisessa sote-keskuksessa myös älypuhelimellasi tai tabletilla. Lataa Sata-sovellus sovelluskaupastasi (Google Play tai App Store).
Puolesta asiointi digitaalisessa sote-keskuksessa ja Sata-sovelluksessa
Puolesta asiointi tarkoittaa toisen henkilön puolesta asioimista. Toisen puolesta voi asioida alaikäisen lapsen huoltaja ja täysi-ikäisen henkilön täysi-ikäinen läheinen. Puolesta asioidessa tunnistaudut ensin itse palveluun jollakin suomalaisista tunnistautumisvälineistä. Tämän jälkeen valitset puolesta asioinnin palvelun etusivun oikeasta yläkulmasta löytyvän valikon takaa. Henkilö, jonka puolesta haluat asioida, valitaan suomi.fi-verkkopalvelussa. Palvelu tarkistaa oikeutesi puolesta asiointiin väestötietojärjestelmästä.
Palvelun käyttö edellyttää henkilötietojen löytymistä Satakunnan hyvinvointialueen asiakas- ja potilastietojärjestelmästä. Jos sinut on ulkopaikkakuntalaisena valtuutettu Suomi.fi-palvelussa asioimaan Satakunnan hyvinvointialueella asuvan henkilön puolesta, asiointi on mahdollista palvelun kautta. Puolesta asioidessa tunnistaudut ensin itse palveluun ja tämän jälkeen valitse Siirry puolesta asiointiin, jolloin voit valita suomi.fi-verkkopalvelussa henkilön, jonka puolesta sinulla on valtuus asioida.
Puolesta asiointi ei ole tällä hetkellä mahdollista turvakieltoasiakkailla tai huollonjakotilanteissa.
Asiointi alle 12-vuotiaan puolesta
Huoltaja voi asioida alle 12-vuotiaan lapsensa puolesta.
Asiointi 12–17-vuotiaan puolesta
12–17-vuotias nuori voi itse asioida palvelussa vahvasti tunnistautumalla.
Alle 18-vuotias ei voi tehdä puolesta asioinnin Suomi.fi-valtuutusta, joka automaattisesti oikeuttaisi puolesta asiointiin digitaalisissa palveluissa.
Potilastietojen näkyminen huoltajalle OmaKannassa
Päätöksentekokykyiseksi arvioitu nuori voi itse päättää, näkyvätkö käynnistä kirjattavat tiedot huoltajalle potilastiedon arkistossa eli OmaKannassa. Nuoren päätöksen perusteella ammattilainen merkitsee tiedot huoltajalle näkyviksi.
Huoltaja näkee alaikäisen terveydenhuollon tietoja, kun
- alaikäinen on alle 12-vuotias (Asiakastietolaki 703/2023)
- alaikäinen on päätöskykyinen ja sallii huoltajalle kyseiseen käyntiin liittyvien tietojen näyttämisen, ja ammattilainen on merkinnyt tiedon huoltajille näkyväksi
- alaikäisen päätöksentekokyky arvioidaan sellaiseksi, ettei hän ole kykenevä hoitamaan asiaansa, ja ammattilainen on merkinnyt tiedon huoltajille näkyväksi.
Huoltaja ei näe alaikäisen terveydenhuollon tietoja, kun
- alaikäinen todetaan kykeneväksi päättämään itse hoidoistaan ja alaikäinen ei anna lupaa tietojensa näkymiseen huoltajille
- ammattilainen ei ole merkinnyt päätöksentekokykyä kyseisestä käynnistä.
Asiointi 18-vuotta täyttäneen puolesta
Tarvitset Suomi.fi-valtuutuksen asioidaksesi täysi-ikäisen henkilön puolesta palvelussa. Myös puolesta asioijan tulee olla täysi-ikäinen.
Suomi.fi-valtuudet on Digi- ja väestötietoviraston tarjoama palvelu.
Valtuuden antaminen ja pyytäminen
Valtuuden voi antaa ja pyytää omatoimisesti tunnistautumalla sähköisillä tunnistusvälineillä (esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla).
Kun Suomi.fi-valtuutus annetaan terveydenhuollon asioiden hoitoon ja sosiaalihuollon asioiden hoitoon, on puolesta asiointi näiden osalta mahdollista
- Sata-sovelluksessa / digitaalisessa sote-keskuksessa
- OmaKannassa.
Valtuutus on mahdollista antaa myös, jos valtuuttajalla ei ole tunnistusvälineitä tai hän ei osaa käyttää digitaalisia palveluita.
Väestötietojärjestelmä estää puolesta asioinnin seuraavissa tilanteissa:
- Puolesta asioijalle eli valtuutetulle ei ole annettu kyseiseen asiointiin tarvittavia valtuuksia.
- Puolesta asioijalle eli valtuutetulle itselleen on määrätty edunvalvoja.
- Valtuuden antaneelle eli valtuuttajalle on määrätty edunvalvoja.