Siirry sisältöön

Työn arvostusta nostava työpaja toi työhyvinvoinnin Kipinä -kilpailun voiton Satakuntaan

Uutinen

Työterveyslaitoksen ylläpitämä Mitä kuuluu? -kyselyyn kuuluva työhyvinvoinnin Kipinä-kilpailun voitto tuli tänä vuonna Sata-alueelle ikääntyneiden kotona asumista tukevat palveluihin. Viiden hyvinvointialueen yhteisen kilpailun voitto tuo esille työyhteisöjen tarpeen nähdä oma työ arvostavasti ja muistuttaa palautteen antamisesta.

Kotona asumista tukevat palvelut -vastuuyksikköön kuuluvat asiakas- ja palveluohjauksen yksiköiden kehittämä työpaja lähti selkeästä ammattilaisten tarpeesta kokea arvostusta tehdystä työstä. Useissa Mitä kuuluu kyselyn vastauksissa oli noussut esiin kokemus, ettei omaa työtä arvosteta organisaation taholta. Myös eettisen työkuorman kokemus oli huolestuttava.  

”Esihenkilöinä havaitsimme lisäksi merkkejä siitä, että työntekijät eivät aina itsekään tunnista työnsä arvoa”, kertoo toisen asiakas- ja palveluohjauksen yksikön esihenkilö Merja Heino. ” Halusimme luoda tilaisuuden, jossa jokainen voi pysähtyä miettimään mm. mistä huomaa, että on tehnyt oman työnsä hyvin sekä kenen arvostus tuntuu erityisen tärkeältä.”

Työpajojen kautta arvostusta omalle työlle

Arvostusta lähdettiin etsimään työpajojen avulla. Kolmetuntisten työpajojen tavoitteena oli vahvistaa työn arvostuksen kokemusta ja palautteen antamisen kulttuuria. Työpajat syntyivät tarpeesta pysähtyä pohtimaan, miten työn merkityksellisyys ja arvostus näkyvät arjessamme – sekä omassa toiminnassamme että työyhteisön ilmapiirissä. Työpajassa työntekijät haastattelivat toisiaan pareina ja viimeinen tunti käytettiin kokoamaan ajatukset ja vastaukset kysymyksiin.

”Henkilöstön vastaanotto työpajoista oli innostunut. Työntekijät totesivat, että tulivat näin oikeasti kuulluksi. Myös irtiotto työpisteeltä tai Teamsista koettiin tervetulleena”, kertoo Heino.

Millaisia tuloksia saavutettiin?

Työpajat toivat toivottua tulosta: ammattilaiset kokivat tulleensa aidosti kuulluiksi ja työyhteisössä huomattiin olevan paljon myös voimavaroja ja keinoja osoittaa arvostusta. Palautetta annetaan nyt jonkin verran enemmän, kuin aikaisemmin.

”Työpajat vahvistivat kokemusta työn merkityksellisyydestä ja psykologisen turvallisuuden tarpeesta”, summaa Heino.

Positiivisena puolena työpajat toivat myös voiton Kipinä-kilpailusta. Palkintona Työterveyslaitos (TTL) tarjoaa voittajayksikölle tyhy-iltapäivän. Työterveyslaitoksen raati kiitti työpajaa käytännönläheisyydestä ja voimavaralähtöisestä otteesta.

”Jokaisen työyhteisön pitää pysähtyä silloin tällöin miettimään oman työn merkitystä ja tässä on hyvä esimerkki siitä, miten yhteinen keskustelu toteutetaan vuorotyöyksikössä. Keskustelun kysymykset koskevat omaa työtä ja omaa toimintaa, joten niihin on helppo yhdessä pohtia vastauksia. Juuri tätä me Kipinä-kilpailun raadissa haimme: käytännön läheistä tekemistä, jonka työyksikkö itse voi toteuttaa. Lisäksi vaakakupissa painoi se, että työpajat on jo toteutettu ja jatkokin on suunniteltu. Arvostuksen teema saa jatkoa yksikön kehityskeskusteluissa syksyllä. Hienoa työtä!”, kommentoi Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija Mervi Halonen.

Sata-alueelta kolme ideaa kilpailun Top 10

Asiakas- ja palveluohjauksen yksikön voiton lisäksi Kipinä-kilpailun top kymmeneen pääsivät myös kaksi muuta Sata-alueen yksikön ideaa:

  • Talousyksikön Palaute ja palautekulttuuri -työpaja, jossa harjoitellaan palautteen antamista ja ymmärrystä siitä, että palautteen antaminen on jokaisen vastuulla. TTLn raadin mukaan erityisen hyvää tässä toimenpiteessä on, että se sisältää palautteen antamisen harjoittelua.
  • Puhtaustiimi 12:n ideoima Työpaikan ystäväkirja, minkä hyötynä on ”Kun tuntee työkaverin ja hänen työnsä, osaa myös arvostaa työkaveria ja hänen osaamistaan”. TTLn raati kommentoi, että ystäväkirja on helppo toteuttaa missä tahansa työyksikössä. Erityisen kiva ajatus on, että työyksikkö itse laatii kysymykset kirjaan. Jatkokehitysideana raati antoi, että jokainen käy kirjoittamassa työkaverin sivulle työhön liittyvän positiivisen palautteen.

Mikä Kipinä-kilpailu?

Työterveyslaitoksen Mitä kuuluu? -tutkimukseen liittyvän Kipinä-kilpailu 2025 teemana oli toimenpide, joka vahvistaa kokemusta työn palkitsevuudesta, tunnustuksesta ja arvostuksesta. Kilpailuun osallistui 187 toimenpidettä viideltä eri hyvinvointialueelta.

Arviointikriteereinä oli mm. että idea sisältää konkreettisen toimenpiteen, joka on realistinen toteuttaa sekä huomioi työn ja työpaikan positiivisia puolia ja onnistumisia. Toimenpiteen oli oltava sellainen, jonka työyhteisö voi itse toteuttaa.

Kilpailun teema oli tänä vuonna haastava, sillä konkreettisia toimenpiteitä tuli aiempia vuosia vähemmän. Yleisin toimenpide, joka ei raatia tyydyttänyt oli ”Muistetaan kiittää toisiamme hyvin tehdystä työstä ja onnistumisista. Annetaan avointa palautetta puolin ja toisin”.