Terveelliset elintavat kietoutuvat myös hedelmällisyyteen
Joskus syli on tyhjä, vaikka toive pienokaisesta on suuri. Terveydenhoitaja, erityistason seksuaaliterapeutti ja pariterapeutti Kirsi Oras kertoo, mitä perheestä haaveilevan kannattaa ottaa huomioon ja milloin hakeutua tutkimuksiin.
Katse elintapoihin
Terveelliset elintavat kietoutuvat myös hedelmällisyyteen. Tasapainoinen ruokavalio, riittävä lepo, monipuolinen liikunta, tupakoinnin sekä suurien alkoholimäärien välttäminen on tuttu ja tärkeä rimpsu.
– Elintapoihin on hyvä kiinnittää huomiota, sillä jo esimerkiksi 5-10 %:n painonlasku tukee hedelmällisyyttä. Myös alipaino heikentää naisen raskaaksi tuloa, kertoo Kirsi Oras. Tutkimuksissa on todettu, että tupakointi ja alkoholin runsas käyttö alentavat myös hedelmällisyyttä.
Oras on työskennellyt seksuaaliterveysneuvolassa vuodesta 1995. Tänä aikana lapsettomuusasiakkaiden määrä on kasvanut. Yleisimpiä syitä lapsettomuuden lisääntymiselle ovat elintapojen lisäksi raskaustoive myöhemmällä iällä, sekä yksilökeskeinen, kiireinen kulttuuri.
Moderni elämä lykkää perhehaaveita
Moni haluaa matkustella, elää vapaasti, edetä uralla. Vasta sen jälkeen ryhdytään miettimään lasta.
– Olisi hyvin tärkeää, ettei odottaisi nelikymppiseksi. Elämä ei ole koskaan tarpeeksi “valmis”. Joskus on otettava “riskejä” ja oltava rohkea, vaikka uusi elämä lapsiperheenä jännittäisikin.
Kun 40 ikävuotta lähestyy, naisen hedelmällisyys on laskenut jo huomattavasti. 35–40 -vuotiaista jopa 40 % kärsii lapsettomuudesta, kun 30–35 -vuotiaissa lapsettomia on puolestaan 15 %.
Hektisessä yhteiskunnassa myös stressitasot ovat korkeammalla. Arjessa ei enää ole niin paljon hiljaisia, tyhjiä hetkiä. Koko ajan pitäisi olla menemässä ja tekemässä, tai vähintään olla onlinessa. Se saa kehon kierroksille ja mielen väsymään.
– Seksuaaliterapeuttina kannustaisin jättämään laitteet yöparkkiin vaikka keittiöön ja antamaan makuuhuoneessa huomiota kumppanille somepäivitysten sijaan.
Prosessi alkaa seksuaaliterveysneuvolasta
Aina raskaus ei kuitenkaan ala, vaikka elintavat olisivat kunnossa. Kun säännöllistä yrittämistä on takana yli vuosi, puhutaan lapsettomuudesta.
– Silloin kannattaa tulla seksuaaliterveysneuvolaan juttusille. Toki aikaisemminkin saa käydä, mutta prosessi aloitetaan vasta vuoden täytyttyä.
Seksuaaliterveysneuvolaan pyydetään molemmat puolisot, koska lapsettomuuden syy voi löytyä kummasta tahansa, joskus molemmista. Huolellisen haastattelun lisäksi lääkäri tekee naiselle gynekologisen tutkimuksen, ottaa papa- ja klamydianäytteen sekä tutkii miehen kivekset ja tekee hänelle lähetteen sperma-analyysiin. Lisäksi naiselle tehdään lähetteet verinäytteille. Alkututkimuksien jälkeen lääkäri tekee lähetteen Satasairaalaan, jossa polku jatkuu tarvittavien hoitojen pariin. Myös itsellisiä naisia hoidetaan julkisella puolella tietyin kriteerein.
– On hyvä muistaa, että myös tutkimukset saattavat aiheuttaa stressiä. Jos on vielä hyvin nuori, voi rauhassa yrittää yli vuodenkin ennen kuin hakeutuu hoitoon. Suurin osa lasta toivovista kuitenkin raskautuu spontaanisti, toisilla se vaan vie hieman enemmän aikaa.
Lapsettomuutta voivat aiheuttaa erilaiset sairaudet. Naisten kohdalla yleisiä niistä on endometrioosi sekä pcos, eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymä. Nämä vaikuttavat munasolun irtoamiseen ja munasarjojen toimintaan. Miehillä taas voi olla erilaisia ongelmia siemennesteen kanssa. Joskus siittiöt esimerkiksi liikkuvat hitaasti tai niitä ei ole tarpeeksi. Klamydia on tänä päivänä myös yleinen lapsettomuuden aiheuttaja, ja se lisää kohdun ulkopuolisen raskauden riskiä.
Löydä nautinto uudelleen
Pitkään kestänyt lapsen yrittäminen voi rasittaa parisuhdetta sekä seksielämää. Kun spontaanit hetket vaihtuvat ovulaatiotestien seuraamiseen ja tarkkaan kellotettuun aktiin, ilo ja nautinto jäävät taka-alalle.
– On tärkeää vaalia myös sellaista läheisyyttä, mikä ei johda seksiin. Jos raskautta yritetään hampaat irvessä ovulaatioita bongaten, voi se muuttua pakkopullaksi ja jopa vastenmieliseksi.
– Yritä olla stressaamatta, vaikka se onkin helpommin sanottu kuin tehty. Nauti elämästä ja kumppanista, läheisyydestä ja hellyydestä.
Läsnä lapsettomalle
Toteutumaton unelma on aina suuri suru. On normaalia, että pettymys aiheuttaa vihan ja kateuden tunteita myös ystäviä kohtaan, joilla raskaus onnistuu. Se ei tarkoita, että haluaa muille pahaa – pettymys vain on niin suuri. Negatiiviset mietteet ovat pelkkiä ajatuksia, eikä niistä tarvitse potea huonoa omatuntoa. Ajatukset eivät vahingoita ketään.
Omien tunteiden käsitteleminen voi olla valtava taakka, sillä samanaikaisesti haluaisi olla tukena läheiselle ja olla iloinen hänen puolestaan.
– Joskus lapseton kieltäytyy menemästä paikkoihin tai tapahtumiin, missä on lapsiperheitä tai onnellisesti raskaana olevia ystäviä. Sen näkeminen voi tuntua epäreilulta ja katkeraltakin. Välttäminen voi olla keino suojata itseään.
Oras kannustaa rohkeasti kutsumaan lapsettoman ystävän mukaan, vaikka aavistaisi kieltävän vastauksen. Pitämällä yhteyttä osoitat olevasi läsnä, tukeminen on tärkeintä mitä ystävänä voi tehdä. Sinun ei tarvitse ratkaista kenenkään ongelmia, riittää että olet läsnä ja kuuntelet, jos sinulle halutaan kertoa.
– Ajattelen, että vähän niin kuin nykyään puhutaan kehorauhasta, pitäisi muistaa myös “raskausrauha”, eli tulisi pidättäytyä kommentoimasta kenenkään raskauksia tai lapsilukua. Se on hyvin henkilökohtainen asia, ja voit satuttaa asiattomilla kommenteillasi ja kyselyilläsi.