Siirry sisältöön

Alaikäisten päihteiden käyttöön halutaan puuttua varhain – toimintamalli tuo selkeyttä ja tukea ammattilaisille 

Uutinen

Satakunnan hyvinvointialueella kehitetään perhekeskuksiin päihdetyön mallia, jonka avulla nuorten kokeiluihin ja päihteiden käyttöön tartutaan johdonmukaisesti jo varhaisessa vaiheessa. Tavoitteena on, että jokainen työntekijä tietää, miten toimia ja mihin ohjata.

Nuorten satunnaista päihteiden käyttöä on vaikea tunnistaa – mutta jos käyttö jää huomaamatta, riskit voivat kasvaa nopeasti. Tätä haastetta ratkotaan parhaillaan Satakunnan hyvinvointialueella, jossa kehitetään alaikäisten päihdetyön mallia perhekeskustoimijoiden kanssa.  

Hankekoordinaattori Elina Viljasen mukaan mallin ytimessä on varhainen tunnistaminen ja avoin puheeksi ottaminen – jo ennen kuin käyttö aiheuttaa haittoja tai riippuvuutta. 

– Tärkeintä on, että nuorten kanssa puhutaan päihteistä osana arkea. Työntekijöillä täytyy olla rohkeus kysyä, vaikka näkyvää huolta ei olisi. Moni nuori ei kerro käytöstään suoraan, joten herkkyys ja luottamuksellinen ilmapiiri ovat olennaisia, Viljanen painottaa. 

Kevään aikana järjestetyissä työpajoissa käytiin läpi eri toimijoiden rooleja ja käytäntöjä. Opiskeluhuolto on usein ensimmäinen taho, joka kohtaa nuoren esimerkiksi terveystarkastuksessa. Lapsiperheiden sosiaalipalvelut, nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelut sekä poliisin Ankkuri-tiimi työskentelevät erityisesti niiden nuorten kanssa, joilla on kohonnut riski haitalliselle käytölle. 

Työntekijät kuvasivat työpajoissa, kuinka päihteiden puheeksi ottaminen on monille jo luonteva osa arkea – yhteinen, selkeä toimintamalli helpottaa jatkotoimien arvioimista. 

– Mallin avulla työntekijät tietävät, mitä tehdä, keneltä kysyä tukea ja milloin ohjata nuori eteenpäin. Tämä tuo varmuutta tilanteisiin, jotka aiemmin ovat voineet jäädä epäselviksi, Viljanen kertoo. 

Erityistä huolta herättää tällä hetkellä alakouluikäisten nikotiinipussien käyttö, mihin liittyy kaupankäyntiä ja mikä voi nopeasti aiheuttaa riippuvuutta. Tämä korostaa tarvetta varhaiseen puuttumiseen. 

Kehitystyön seuraava vaihe on mallin viimeistely ja jalkauttaminen osaksi perhekeskusten arkea. Tavoitteena on sujuvat palvelut, joiden avulla voidaan ennaltaehkäistä nuoren päihteiden käytön kehittyminen päihdehäiriöksi. 

-Jokainen kohtaaminen on mahdollisuus. Malli pyrkii varmistamaan, että nuori saa palveluista tarvitsemaansa tietoa ja tukea myös päihteiden käyttöön liittyen. 

Euroopan unionin rahoittama – NextGenerationEU
Päihdetyön mallin kehittäminen osa Kestävän kasvun Satakunta -hanketta, jonka rahoitus on EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU).