Siirry sisältöön

LiiTu-yksikkö laajentaa toimintaansa Satakunnassa – Tukea mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakkaille

Uutinen

Satakunnan hyvinvointialueella toimiva mielenterveys- ja päihdepalveluiden Liikkuvan tuen LiiTu-yksikkö on laajentanut toimintaansa. Tavoitteena on tarjota asiakkaille entistä paremmin yhdenvertaisia ja laadukkaita palveluja eri puolilla Satakuntaa.

Liikkuva tuki LiiTu on suunnattu mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakkaille, ja sen toiminta keskittyy tukemaan asiakkaita heidän omassa ympäristössään. LiiTun palvelut perustuvat asiakkaan itsemäärittämiin tavoitteisiin, ja niissä pyritään parantamaan osallisuutta yhteiskunnassa sekä auttamaan asiakkaita pärjäämään arjessa erilaisista vaikeuksista huolimatta.

LiiTu-yksikön tarjoama tuki perustuu aina asiakkaan nimeämiin tavoitteisiin. Tavoitteisiin pääseminen voi sisältää useita eri työskentelymuotoja, joita ovat mm.:

  • Psykoedukaatio tarkoittaa tiedon antamista asiakkaille heidän haasteistaan. Se voi olla esimerkiksi keskusteluja, joissa asiakkaan kanssa yhdessä löydetään keinoja sairauden tuomiin vaikeuksiin ja vahvistetaan asiakkaan omia luontaisia selviytymiskeinoja.
  • Terapeuttiset keskustelut ovat keskusteluja, joissa käsitellään asiakkaan esiin tuomia tunteita, ajatuksia ja elämäntilanteita. Näissä keskusteluissa pyritään löytämään ratkaisuja yhdessä asiakkaan kanssa haasteisiin ja vahvistamaan olemassa olevia vahvuuksia.
  • Taito- ja altistamisharjoitukset sosiaaliohjauksen keinoin viittaavat käytännön harjoituksiin, joissa asiakas voi opetella yhdessä työntekijän kanssa esimerkiksi sosiaalisia taitoja tai itsenäisen elämän hallintaa. Näillä harjoituksilla pyritään parantamaan asiakkaan kykyä selviytyä arjessa ja vahvistamaan hänen pystyvyydentunnettansa, mikä liittyy keskeisesti palvelun viitekehykseen, toipumisorientaatioon. 

Tavoitteena on myös ohjata asiakas tarvittaessa muiden palveluiden piiriin. Palvelu on määräaikaista ja voi kestää muutamasta käynnistä useaan kuukauteen. LiiTun tarjoamalla tuella pyritään tukemaan asiakkaan mahdollisimman itsenäistä elämää ja ennaltaehkäisemään raskaampien palveluiden tarvetta, kuten siirtymistä asumispalveluyksikköön.