Luotsi-messuilla pureuduttiin vaativiin erotilanteisiin ja lähisuhdeväkivaltaan
Luotsi-messut kokosi 115 lasten, nuorten ja perheiden parissa työskentelevää ammattilaisia Satasairaalan auditorioon saman katon alle keskustelemaan vaativista erotilanteista ja niihin liittyvästä väkivallan riskistä. Etäyhteydellä tilaisuuteen osallistui 68 ammattilaista Varsinais-Suomesta. Päivän aikana syvennyttiin ilmiöihin, jotka koskettavat sekä asiakasperheitä että ammattilaisia ja jotka edellyttävät monialaista yhteistyötä.
Messupäivä käynnistyi verkostoitumisella ja näyttelypisteisiin tutustumisella, minkä jälkeen hyvinvointialueen toimialuejohtaja Hanna-Leena Markki toivotti osallistujat tervetulleiksi.

Päivän ensimmäisessä asiantuntijapuheenvuorossa käräjätuomari Liisa-Maija Mikkonen ja johtava asiantuntija Sini Stolt (THL) käsittelivät haastavissa erotilanteissa ilmenevää väkivallan uhkaa sekä lasten tapaamisoikeuden arvioimista. Esityksessä korostui erityisesti se, että väkivalta voi ilmetä monin eri tavoin – ei vain fyysisenä, vaan myös taloudellisena, psyykkisenä tai teknologian kautta tapahtuvana pakottavana kontrollina.
Stoltin mukaan ammattilaisten on erotilanteissa tärkeää tunnistaa paitsi yksittäiset väkivallan teot, myös ne laajemmat turvattomuuden kokemukset, jotka voivat jäädä näkymättömiksi, mutta vaikuttavat ratkaisevasti lapsen hyvinvointiin. Riskien arvioinnissa ei riitä niiden olemassaolon toteaminen – oleellista on selvittää, mitä riskit merkitsevät juuri kyseiselle lapselle hänen arjessaan ja turvallisuudessaan.

– Lapsen näkökulma on aina nostettava keskiöön. Lapsen toiveet ja kokemukset on huomioitava päätöksenteossa, erityisesti silloin kun riidat vanhempien välillä ovat pitkittyneitä tai liittyy väkivallan uhkaa, Stolt painotti.
Väitöskirjatutkija Johanna Linner-Matikka avasi näkökulmaa siihen, miten ammattilaisten omat traumat voivat heijastua asiakastyöhön. Teema herätti osallistujissa vilkasta keskustelua ja itsereflektiota.

Iltapäivän osuus oli suunnattu erityisesti Luotseille ja sisälsi pienryhmätyöskentelyä erilaisista tapausesimerkeistä. Teemoina olivat muun muassa nuorten seurusteluväkivalta, kunnian nimissä tapahtuva väkivalta sekä sisarusten välinen lähisuhdeväkivalta. Päivän päätteeksi THL:n erityisasiantuntija Jenni Krogell kokosi päivän keskeiset havainnot yhteen.
Luotsi-messut osoittivat, kuinka tärkeää on pysähtyä vaikeiden aiheiden äärelle. Yhteinen ymmärrys ja jaettu asiantuntijuus ovat avainasemassa, kun rakennetaan turvallisempaa arkea lapsille ja perheille.
