Siirry sisältöön

Työpajoissa toipumisorientaatio ei ole vain teoriaa

Uutinen

Satakunnan hyvinvointialueen mielenterveys- ja päihdetyössä toipumisorientaation viitekehys ei ole vain kaunis ajatus – se elää arjessa ja ammattilaisten työssä. Toipumisorientaatio perustuu näkemykseen, että ihminen on oman elämänsä asiantuntija. Ammattilaisten rooli on tukea häntä merkityksellisen ja omannäköisen elämän rakentamisessa – ei keskittyä pelkästään sairauden hoitoon.

Sata-alueen ammattilaiset ovat päässeet syventämään ymmärrystään työpajoissa, joissa toipumisorientaatiota lähestytään kokemuksellisesti ja käytännönläheisesti.

Kokemuksellinen oppiminen jättää jäljen

– Luentomuotoinen koulutus ei jää mieleen samalla tavalla kuin omakohtainen kokemus. Työpajoissa osallistujat pääsevät aidosti kokemaan, mitä toipumisorientaatio tarkoittaa käytännössä, kertoo työpajoja vetävä toimintaterapeutti Sinikka Koskela.

Työpajoissa tarkastellaan omaa minuutta ilman diagnoosin tai sairaushistorian määrittelyä – lähtökohtana on oma käsitys hyvästä elämästä.

– Tämä avasi silmät sille, että meillä jokaisella on oma ainutlaatuinen käsityksemme siitä, mitä hyvä elämä tarkoittaa, Sinikka toteaa.

Työpajoissa käsitellään myös yksilön rooleja, yhteiskunnan ja yhteisöjen odotuksia sekä sitä, miten ammattilaiset voivat tukea asiakkaita löytämään oman polkunsa ilman valmiita muotteja. Tärkeää on myös ymmärtää yksilölliset erot – esimerkiksi neurokirjon henkilöiden sosiaaliset tarpeet voivat poiketa valtavirrasta. Ulkopuolelta ei voida määritellä, millainen sosiaalinen suhde on ”riittävä” tai millaista vuorovaikutusta ihminen kaipaa.

Oivalluksia ja toiveita tulevaan

Työpajat herättivät osallistujissa oivalluksia, uusia näkökulmia ja halua viedä opittua arkeen. Moni koki toipumisorientaation jo vahvaksi osaksi omaa työtään, mutta sai työpajoista lisää konkretiaa ja innostusta.

Osallistujien kommentteja:

  • ”Päällimmäisenä jäi mieleen oman toiminnan vaikutus ja tärkeys.”
  • ”Olen ollut aiemminkin toipumisorientaatiokurssilla, mutta tämä työpaja konkretisoi menetelmää uudella tavalla.”
  • ”Visuaalisuus ja käytännön esimerkit auttoivat sisäistämään asiat.”
  • ”Toivoisin, että tällaisia työpajoja järjestettäisiin säännöllisesti – yhdessä oppiminen ja kokemusten jakaminen on arvokasta.”
  • ”Pelkkä koulutus ei riitä juurruttamaan uusia toimintatapoja – työpaja oli erittäin hyödyllinen ja ajatuksia herättävä.”
  • ”Mieleenjääneitä ajatuksia: ’Kyseenalaista. Käännä näkökulma. Älä pidä mitään itsestään selvänä. Luo toivoa.'”
  • ”Vaikka asiat olivat tuttuja ja jo osin käytössä omassa työssä, työpaja herätti paljon ajatuksia. Potilaan rooliin liitetyt oletukset nousivat kriittiseen tarkasteluun.”
  • ”Kunpa nämä ajatukset saataisiin jalkautettua koko organisaatioon – rakenteisiin ja henkilöstön ajatteluun.”
Euroopan unionin rahoittama – NextGenerationEU
Toipumisorientaatio työpajat ovat osa Kestävän kasvun Satakunta -hanketta, jonka rahoitus on EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU).