Aluehallitus kutsuu hyvinvointialuejohtajan virkahaastatteluun viisi hakijaa
Satakunnan hyvinvointialueen hyvinvointialuejohtajan virka on ollut haettavana 26.2.-19.3.2025. Määräaikaan mennessä virkaa haki 15 henkilöä. Aluehallitus päätti kutsua haastatteluun seuraavat hakijat:
- Hakari Kari, hallintotieteiden tohtori, osastopäällikkö, ylijohtaja
- Meretoja Atte, lääketieteen tohtori, johtava ylilääkäri
- Mäkiranta Tero, hallintotieteiden maisteri, vt. hyvinvointialuejohtaja
- Virta Katja, filosofian maisteri, erikoislääkäri, sairaala- ja akuuttipalveluiden johtaja, johtajaylilääkäri
- Vuorela Piia, lääketieteen tohtori, kauppatieteiden maisteri, johtaja, turvallisuus ja vaikuttavuus vastuualue.
Viran kelpoisuusehdoksi on asetettu soveltuva ylempi korkeakoulututkinto sekä vahva johtamisosaaminen ja -kokemus. Hyvinvointialuejohtajaksi valittavalta henkilöltä edellytetään kokemusta ja näyttöä asiantuntija- ja palveluliiketoiminnan johtamisesta ottaen huomioon julkisen organisaation toimintaympäristön sekä riittävää tuntemusta sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä pelastustoimesta. Lisäksi eduksi katsotaan hyvät yhteistyö-, vuorovaikutus- ja viestintätaidot sekä englannin ja ruotsin kielen taito.
Rekrytointiprosessissa pyritään siihen, että aluevaltuusto 5.5.2025 kokouksessaan päättää Sata-alueen uudesta hyvinvointialuejohtajasta.
Henkilöstökertomus 2024: Työhyvinvointia ja henkilöstöjohtamista kehitetään
Aluehallitus hyväksyi vuoden 2024 henkilöstökertomuksen analyysiosuudella lisättynä ja lähettää sen tarkastuslautakunnalle ja aluevaltuustolle tiedoksi. Sata-alueen henkilöstökertomus tarjoaa kattavan katsauksen alueen henkilöstöresursseihin ja tunnuslukuihin.
Kertomuksessa käsitellään myös käynnistettyjä henkilöstökokemuksen mittauksia ja yhteistoimintaneuvottelujen vaikutuksia. Vuonna 2024 käynnistettiin KEVA:n pulssikysely henkilöstökokemuksen mittaamiseksi ja toteutettiin työhyvinvointitutkimus. Vuotta leimasivat myös yhteistoimintaneuvottelut, joiden seurauksena tehtiin organisaatiomuutoksia ja henkilöstöjärjestelyjä. Henkilöstökertomuksen tietoja on hyödynnetty ja hyödynnetään jatkossa erityisesti työkykyjohtamisen, johtamisen ja työnantajakuvan kehittämisessä.
Tilinpäätös 2024: Talous toteutui ennakoitua paremmin
Satakunnan hyvinvointialueen vuoden 2024 tilinpäätös osoittaa, että talous toteutui ennakoitua paremmin. Tilikauden alijäämä jäi -49,7 miljoonaan euroon, mikä on vähemmän kuin talousarvion alijäämä – 79,4 miljoonaa euroa. Vuonna 2024 talouden keskeisiä teemoja olivat talouden vakauttaminen ja palveluverkon uudistaminen, ja muutosohjelmaan sisältyvät säästötoimenpiteet, muun muassa yhteistoimintamenettely, toivat osaltaan helpotusta talouspaineisiin.
Vuoden aikana jatkettiin sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen uudistusta ja digitaalisten palvelujen kehittämistä. Valtion ohjaus kohdistui erityisesti talouden tasapainottamiseen. Sata-alueen tulevaisuus näyttää rohkaisevalta, ja talouden tasapainottamisen tavoitteet ovat saavutettavissa vuosina 2025–2026. Aluehallitus esittää tilinpäätöksen hyväksymistä ja sen siirtämistä aluevaltuuston käsiteltäväksi.
Strategian indikaattorit: Koulutuksiin osallistuttiin enemmän ja asiakastyytyväisyys parani
Satakunnan hyvinvointialueen strategian menestystä seurataan kymmenen indikaattorin avulla. Vuoden 2024 raportoinnissa havaittiin, että tietojen kerääminen eri järjestelmistä on edelleen haasteellista, mikä vaikuttaa vertailtavuuteen.
Keskeisiä havaintoja vuodelta 2024 ovat koulutuksiin osallistujien määrän kasvu (+43 %), asiakastyytyväisyyden (NPS) parantuminen (+34 yksikköä) ja perusterveydenhuollon hoitoon pääsyn sujuvuus (92 % asiakkaista 14 vuorokaudessa). Pelastuslaitoksen turvallisuusviestinnällä kohdattiin 15,5 % maakunnan asukkaista. Henkilöstön sairauspoissaolot kasvoivat (+1,12 %) ja toimintakulut nousivat (+2,2 %). Haasteita on edelleen kiireettömässä erikoissairaanhoidossa, jossa yli 180 vuorokautta odottaneiden osuus oli 40,7 %. Aluehallitus merkitsi raportin tiedoksi ja esittää sen edelleen aluevaltuustolle.
Aluehallitus hylkäsi kaksi oikaisuvaatimusta
Aluehallitus käsitteli vastineen Tukiranka ry:n oikaisuvaatimukseen koskien järjestöjen toiminta-avustuksia vuodelle 2025. Tukiranka ry. haki 215 000 euroa avustusta ja sai 120 000 euroa, mikä oli suurin myönnetty summa. Yhdistys on tehnyt oikaisuvaatimuksen ja vaatii avustuksen nostamista 150 000 euroon. Avustukset on myönnetty vahvistettujen periaatteiden ja määrärahojen puitteissa. Aluehallitus päätti hylätä oikaisuvaatimuksen perusteettomana sekä todeta, että toiminta-avustukset jaetaan sote-johtajan päätöksen 23.1.2025 mukaisesti.
Aluehallitus käsitteli Nakkilan kunnan oikaisuvaatimusta koskien päätöstä Nakkilan sote-pisteen terveyspalveluista. Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan päätöksen kumoamista sekä täytäntöönpanon keskeyttämistä. Päätös on tehty toimivallan mukaisesti ja lain edellyttämällä tavalla. Vaikutusten arviointi on tehty asianmukaisesti. Aluehallitus käsitteli asian kiireellisenä ja hylkäsi oikaisuvaatimuksen perusteettomana.
Toimi- ja nimikemuutoksia
Sata-alueen pelastuslaitoksen tilannekeskuksessa työskentelevien pelastajien ja vanhempien pelastajien nimikkeet yhtenäistetään tilannekeskuspäivystäjiksi, sairaalafysiologian yksikössä työskentelevien sairaalafyysikoiden toimet muutetaan osastonylifyysikon viroiksi sekä lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimialueen peruspalvelujen vastuualueen sosiaaliohjaajan työsuhde muutetaan sosiaaliohjaajan viraksi.