Puolita diabetesriskisi – tukea elintapamuutoksiin saatavilla Länsi-Porissa ja Kankaanpäässä

Tyypin 2 diabeteksen riskiä voidaan pienentää merkittävästi pienillä, mutta pysyvillä muutoksilla. Länsi-Porin ja Kankaanpään sote-keskuksissa on käynnistynyt elintapaohjauksen pilotti, jossa diabetesriskissä oleville aikuisille tarjotaan maksutonta hyvinvointi- ja terveysvalmennusta.
– Valmennuksessa löydämme yhdessä asiakkaan kanssa hänelle sopivat tavat tehdä parempia valintoja arjessa. Yleisimmin näitä ovat arjen aktiivisuus ja liikkeen lisääminen sekä ruokailutottumuksien muuttaminen, kertoo Länsi-Porin sote-keskuksen hyvinvointi- ja terveysvalmentaja, fysioterapeutti Heli Virtanen.
Valmennus perustuu yksilölliseen tukeen, jossa asiakkaan omat tavoitteet ja elämäntilanne ovat keskiössä. Keskustelun avulla pyritään löytämään sisäinen motivaatio ja keinoja hyvinvoinnin parantamiseen.
Pysyvät elintapamuutokset eivät tapahdu hetkessä. Siksi valmennus kestää 6–12 kuukautta, ja tapaamisia on yhteisesti sovittu määrä, yleensä 6–8 kertaa. Valmennuksen aikana valmiudet muutoksen pysyvyyteen paranevat. Moni jatkaa liikkumista kunnan liikuntaryhmässä tai esimerkiksi ystävän kanssa.
Hyvinvointialueen ja kuntien yhteistyöllä lisää liikettä maakuntaan
Vaikka diabetesriskiä ei olisi todettu, liikkumisen lisääminen ja paikallaan olon vähentäminen hyödyttävät kaikkia. Terveydenhuollon ammattilainen voi ohjata kunnan tarjoamaan maksuttomaan liikuntaneuvontaan, joka auttaa löytämään mielekkäitä tapoja liikkua ja aloittaa aktiivisempi elämäntapa. Lähes jokaisessa Satakunnan kunnassa on liikuntaneuvontaa tarjolla.
Elintapaohjaus voi puolittaa sairastumisriskin ja tuoda säästöjä
Elintapaohjauksella voidaan puolittaa tyypin 2 diabetekseen sairastumisen riski. DPS-tutkimuksen mukaan jo 5 % painonpudotus, liikunnan lisääminen ja ruokailutottumusten parantaminen vähentävät sairastumisriskiä merkittävästi (Lindström ym., 2021). (siirryt toiseen palveluun) Ennaltaehkäisy tuo myös kansanterveydellisiä ja taloudellisia säästöjä, kun sairastumisia voidaan ehkäistä. Samalla yksilöiden hyvinvointi ja terveys paranevat.
Liikunta ja hyvät ravitsemustottumukset ovat hyvin monivaikutteisia lääkkeitä. Ne toimivat monien sairauksien ennaltaehkäisyn lisäksi myös mielenterveyden tukena.
– Liikunta vähentää paitsi riskiä sairastua pitkäaikaissairauksiin, antaa myös mahdollisuuden sosiaalisen verkoston laajenemiseen. Kunnan tai yhdistyksen liikuntaryhmään mukaan uskaltautuminen lisää usein yhteisöllisyyden tunnetta ja voi vähentää koettua yksinäisyyttä, uskoo pilottihankkeesta vastaava hankekoordinaattori, Laura Ramstadius.
Hyvinvointialueita kannustetaan ennaltaehkäisevän työn toteuttamiseen, vaikka ne ovat kovissa säästöpaineissa. Hyvinvointialueille jaetaan HYTE-kannustinrahaa osana valtionosuutta muun muassa sen perusteella, kuinka hyvin ne ovat toteuttaneet diabeteksen ennaltaehkäisyä elintapaohjauksella.
