Kansainvälinen sosiaalityön päivä 18.3. – Sosiaalityön- ja sosiaaliohjauksen palvelut aikuissosiaalityön ytimessä
Sosiaalityö ja sosiaaliohjaus ovat aikuissosiaalityön tärkeimmät työvälineet. Satakunnan hyvinvointialueella sosiaalityötä ja sosiaaliohjausta tekevät korkeakoulutetut, erittäin motivoituneet ja taitavat sosiaalialan ammattilaiset.
Sosiaalityön- ja sosiaaliohjauspalvelun perusta on vahvasti lainsäädännössä, tieteellisesti tutkitussa tiedossa sekä sosiaalityön eettisissä periaatteissa. Sosiaalityötä ja sosiaaliohjausta tehdään yhdessä asiakkaan, asiakkaan virallisten ja luonnollisten verkostojen kanssa. Keskeistä työssä on asiakaslähtöisyys ja muutokseen tähtäävä tavoitteellinen työskentely. Yhdessä asiakkaan kanssa suunnitellaan palvelun tavoitteet, sekä polku, jota pitkin kuljetaan kohti asetettuja tavoitteita. Tavoitteet ovat yksilöllisiä ja erilaisia riippuen asiakkaasta.
Sosiaalityö ja sosiaaliohjaus on ihmisen kohtaamista kokonaisvaltaisesti. Työn lähtökohtana on perehtyä huolellisesti asiakkaan elämänhistoriaan sekä nykytilanteeseen, ja tätä kautta muodostaa kokonaiskuva asiakkaan palveluiden tarpeesta. Keskeistä on kuulla asiakkaan oma näkemys elämäntilanteestaan, avun tarpeesta ja toiveista. Sosiaalityö ja sosiaaliohjaus ovat pitkäjänteistä, tuloksellista motivointityötä, jossa keskiössä, päähenkilönä ja aktiivisena toimijana on asiakas itse.
Sosiaalityö on asiakas- ja asiantuntijatyötä, jonka tehtävänä on rakentaa asiakkaan tai asiakasperheen tarvetta vastaava palvelukokonaisuus, valvoa sitä ja kantaa siitä vastuu. Sosiaalityöntekijä toimii asiakasprosessin johtajana seuraten palveluiden yhteensopivuutta, vaikuttavuutta sekä tavoitteellista työskentelyä. Sosiaalityöntekijä ja sosiaaliohjaaja ovat ajan tasalla palvelukokonaisuudesta, sen toimivuudesta ja ryhtyy tarvittaessa tekemään siihen muutoksia.
Sosiaaliohjaus on lähellä asiakasta, tämän toimintaympäristössä tapahtuvaa asiantuntijatyötä. Sosiaaliohjaus on konkreettista ohjaus ja neuvonta työtä elämänhallinnan moninaisiin pulmiin sekä arjen taitojen opettamista. Sosiaaliohjaus räätälöidään yksilöllisesti asiakkaan tarpeiden mukaan. Aikuissosiaalityössä se voi olla esimerkiksi palveluohjaamista erilaisten palveluiden piiriin, itsenäisen taloudenhallinnan opettamista, toiminnanohjauksellista työskentelyä itsenäisen asumisen sujumiseksi tai tukemista kohti työelämää.
Sosiaalityö- ja sosiaaliohjauspalvelut ovat keskeisessä roolissa moniammatillisessa verkostossa vahvistamassa asiakkaan itsenäistä toimijuutta ja auttamassa heitä kohti parempaa elämää. Me sosiaalialan ammattilaiset teemme korvaamattoman arvokasta työtä saavuttaessamme yhdessä asiakkaiden kanssa heidän pieniä ja suuria tavoitteitaan.
Toivotan oikein hyvää kansainvälistä sosiaalityön päivää kaikille!
Martta Koski
Kirjoittaja toimii Sata-alueen aikuisten palveluissa johtavana sosiaalityöntekijänä.