Kohtaaminen ratkaisee – Nepsy-iltapäivä syvensi osaamista asiakastyössä

Satakunnan hyvinvointialueella järjestettiin Nepsy-boostausiltapäivä, jonka tavoitteena oli vahvistaa osallistujien tietämystä ja valmiuksia kohdata neurokirjon asiakkaita sekä tuoda uusia näkökulmia asiakastyöhön kokemusasiantuntijoiden avulla.
Tilaisuus ideoitiin ja suunniteltiin kokemusasiantuntijoiden kehittäjätyöryhmissä ja siihen osallistui 72 hyvinvointialueen ammattilaista.
Ammattilaisen oma hyvinvointi näkyy asiakkaalle
Kokemusasiantuntija Riku Andsten puhui ammattilaisten oman hyvinvoinnin ja jaksamisen tärkeydestä ja miten se vaikuttaa asiakastyöhön.
– Hoitajien oma pahoinvointi valuu asiakastyöhön ja vaikuttaa siihen, miten apu menee asiakkaalle perille. Asiakkaan paha olo voi siirtyä työntekijään, turruttaa ja lopulta leipiinnyttää ammattilaista. Tämä näkyy siinä, miten apu välittyy – ammattilainen voi kuunnella ja antaa lääkkeet, mutta se on eri asia kuin että asiakas oikeasti kohdataan.
Andsten kertoi että hänen tapauksessaan lukemattomien ammattilaiskohtaamisten jälkeen yksi lääkäri muutti kaiken.
– 15 vuoden jälkeen eräs lääkäri katsoi minua, otti olkapäästä kiinni ja kutsui nimeltä: ”Riku, hyvä kun olet tullut. Me lähdemme tästä yhdessä eteenpäin.” Ja niin me lähdettiin.
Työelämän rikkonaisuus vaivaa
Kokemusasiantuntija Johanna Saarni kertoi kokemuksistaan työllisyyden ja työllistymisen kentältä. Hän avasi neurokirjon henkilöiden haasteita ja mahdollisuuksia työelämässä.
Saarni kertoi että keikkatyöt tarjoavat nepsy-henkilöille mahdollisuuksia, sillä niiden avulla on mahdollista kokeilla erilaisia töitä ja löytää itselle sopivia vaihtoehtoja. Toisaalta keikkatyön epävarmuus voi tehdä arjesta raskasta, kun toimeentulo ja työn jatkuvuus ovat jatkuvasti epävarmoja.
– Aina on siinä tilanteessa, että mitä tapahtuu ensi vuonna tai jopa ensi kuussa. Työn ja tukien yhteensovittaminen on haastavaa, ja joskus tuet voivat olla katkolla, Saarni kuvaili kokemuksiaan.
Pienilläkin askelilla on merkitystä
Kokemusasiantuntija Hanna Siivola piti puheenvuoron aiheesta ”Kohtaa nepsy”, jossa käsiteltiin muun muassa nepsykieltä, keinoja tunnistaa ja kohdata nepsyasiakas sekä kuuntelemisen tärkeyttä asiakkaan, vanhemman ja lapsen näkökulmasta.
Kokemusasiantuntijoiden puheenvuorot saivat osallistujilta paljon kiitosta, niiden koettiin vahvistaneen osallistujien ymmärrystä neurokirjon henkilöiden tarpeista ja antaneen käytännön työkaluja kohtaamiseen ja asiakastyöhön.
Tilaisuuden sanoma tiivistyi ajatukseen, että pienilläkin askelilla oikeaan suuntaan on merkitystä. Osallistujat saivat arvokasta tietoa ja uusia näkökulmia, joiden avulla voidaan kehittää palveluita entistä paremmin neurokirjon asiakkaiden tarpeita tukeviksi.
