Siirry sisältöön

Hyvinvointialue yhtenäistää yksityisten palveluntuottajien lääkehoitosuunnitelmien ja lääkelupien hyväksymiskäytänteitään

Uutinen

Lääkehoito on yksi keskeisistä hoitokeinoista. Lääkäri päättää potilaan lääkityksestä, ja hoitotyöntekijät toteuttavat lääkehoitoa sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä. Lääkehoidon toteuttaminen on terveydenhuollon toimintaa riippumatta siitä, minkälaisessa ympäristössä sitä toteutetaan.

Kaikissa lääkehoitoa toteuttavissa toimintayksiköissä tulee olla toimintayksikkökohtainen lääkehoitosuunnitelma, joka ohjaa käytännön lääkehoidon toteuttamista. Lääkehoitosuunnitelma on osa yksikön omavalvontaa. Lääkehoitosuunnitelman avulla voidaan varmistaa lääkehoidon laatua ja turvallisuutta.

Lääkehoitosuunnitelman keskeinen lähtökohta on toimintayksikön asiakkaiden ja potilaiden tarvitsema lääkehoito. Lääkehoidon vaativuuden perusteella arvioidaan, minkälaista osaamista henkilökunnalla tulee olla ja millainen henkilöstörakenne turvallisen lääkehoidon toteutukseen tarvitaan.

Lääkehoitosuunnitelman hyväksyy toimintayksikön lääkehoidosta vastaava lääkäri tai hänen valtuuttamansa lääkehoidosta vastaava lääkäri. Jos yksikössä ei toiminnan luonteesta johtuen ole lääkehoidosta vastaavaa lääkäriä, eikä lääkehoidon toteutus ole yksikössä jokapäiväistä tai vaativaa (toisin sanoen lääkkeet annetaan luonnollista tietä ja lääkevalikoimaan ei kuulu huumausainelääkkeitä), voi lääkehoitosuunnitelman hyväksyä muu yksikön lääkehoidosta vastaava laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö, jonka tutkintoon on sisältynyt lääkehoidon opinnot (esimerkiksi laillistettu sairaanhoitaja) ja jolla on riittävä osaaminen lääkitysturvallisuudesta.

Riittävän koulutuksen, kokemuksen, ammattitaidon sekä tehtävissä tarvittavan lääkehoidon osaamisen arviointi kuuluu työnantajan vastuulle. Lääkehoidon osaaminen varmistetaan lääkehoitosuunnitelmassa määritellyllä tavalla ennen kuin työntekijä voi ryhtyä toteuttamaan lääkehoitoa itsenäisesti. Osaaminen varmistetaan työntekijän suorittaman tutkinnon, työtehtävien laajuuden ja yksikön ohjeiden mukaisesti. Osaamisen varmistaminen sisältää perehdytyksen ja täydennyskoulutuksen lisäksi teoriaosaamisen varmistamisen ja käytännön osaamisen varmistamisesta. Työnantajan velvollisuus on huolehtia työntekijöiden täydennyskoulutuksesta. Koska lääkehoito muuttuu jatkuvasti, tulee täydennyskoulutuksen sisältää myös säännöllistä koulutusta lääkkeistä ja lääkehoidon toteuttamisesta. Työnantajan tulee huolehtia, että työntekijä hallitsee hänelle annetut lääkehoitoon liittyvät tehtävät sekä on ajan tasalla yksikössä tapahtuvista lääkehoitoon liittyvistä muutoksista.

Toimintayksikön lääkehoidosta vastaava lääkäri tai hänen valtuuttamansa lääkehoidosta vastaava lääkäri myöntää työntekijälle kirjallisen luvan niitä tehtäviä varten, joita työntekijä ei voi tehdä tutkintoonsa sisältyneiden lääkehoidon opintojen perusteella.

Hyvinvointialueelle on periytynyt aikaisemmista  kuntaorganisaatioista vaihtelevia käytäntöjä yksityisten palveluntuottajien lääkehoitosuunnitelmien ja lääkelupien hyväksyntään. Toimintamallia on yhtenäistetty hyvinvointialueen toimintavuosien aikana.  

Jatkossa hyvinvointialue ei vastaanota yksityisten palveluntuottajien lääkehoitosuunnitelmia tai lääkelupia hyväksyttäväksi, mikäli asiasta ei ole erikseen sopimuksella sovittu. Palveluntuottajan on vastattava näiden laadunhallinta-asiakirjojen laadinnasta, hyväksynnästä ja seurannasta omatoimisesti.  Ohjaamme tekemään yhteistyötä muiden yksityisten palveluntuottajien ja palvelua tarjoavan yritysten kanssa.

Satakunnan hyvinvointialue suosittelee Sosiaali- ja terveysministeriön Turvallinen lääkehoito : Opas lääkehoitosuunnitelman laatimiseen suosituksen mukaisia menettelytapoja yksiköiden turvallisen lääkehoidon varmistamiseksi.

Lääkehoitoon liittyvää ohjausta saa ohjaus- ja valvontakäynneillä sekä hyvinvointialueen valvontayksiköstä.

Yhteystiedot:

valvontayksikko@sata.fi

Palvelualakohtaisten valvontakoordinaattorien yhteystiedot löytyvät hyvinvointialueen verkkosivuilta Palveluntuottajalle – Satakunnanhyvinvointialue

Lisätietoa turvalliseen lääkehoitoon liittyen:

Turvallinen lääkehoito : Opas lääkehoitosuunnitelman laatimiseen, STM http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-00-8682-4(siirryt toiseen palveluun)

Lääkehoidon toteuttaminen | Valvira(siirryt toiseen palveluun)