Siirry sisältöön

Uusi vammaispalvelulaki astui voimaan 1.1.2025

Uutinen

Asiakkaan voimassa olevien vammaispalvelulain (1987) tai kehitysvammalain (1977) mukaisten päätösten palvelut jatkuvat ennallaan siirtymäajan, eli 31.12.2027 saakka. Kaikki asiakkaan voimassa olevat päätökset tarkistetaan vastaamaan uutta vammaispalvelulainsäädäntöä seuraavasti:

  • viimeistään kolmen vuoden siirtymäajan kuluessa (vuoden 2027 loppuun mennessä)
  • asiakkaan aloitteesta aikaisintaan 1.1.2025 alkaen
  • hyvinvointialueen aloitteesta, jos asiakkaan palvelutarve muuttuu.

Hyvinvointialueen työntekijät huomioivat uuden vammaispalvelulain palvelutarpeen arvioinnissa, palvelusuunnittelussa sekä päätöksenteossa.

Vammaispalvelulakia sovelletaan erityispalveluiden järjestämiseen niille vammaisille henkilöille, jotka tarvitsevat vamman tai sairauden aiheuttaman pitkäaikaisen fyysisen, kognitiivisen, psyykkisen, sosiaalisen tai aisteihin liittyvän toimintarajoitteen johdosta välttämättä apua tai tukea tavanomaisessa elämässä. 

Vammaispalvelulain perusteella järjestetään palveluita toissijaisesti vain, jos muussa laissa tarkoitetut palvelut eivät ole henkilön yksilöllisen palvelutarpeen ja edun kannalta sopivia ja riittäviä.  Vammaisen henkilön palvelut järjestetään ensisijaisesti sosiaalihuoltolain, terveydenhuoltolain, ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista annetun lain, varhaiskasvatuslain, perusopetuslain tai muun ensisijaisen lain perusteella. Palvelut perustuvat asiakkaan toimintakykyyn, eivät diagnoosiin.

Kehitysvammalain mukaan laadittuja erityishuolto-ohjelmia ei enää vahvisteta 1.1.2025 alkaen. Kehitysvammalaki jää kuitenkin voimaan itsemääräämisoikeuden vahvistamista ja perusoikeuksien rajoittamista sekä tahdosta riippumatonta erityishuoltoa koskevien säännösten osalta