Siirry sisältöön

Satakunnan hyvinvointialue kehittää ammattilaistensa digiosaamista

Uutinen

Sata-alueella otetaan alati käyttöön uusia digitaalisia palveluita ja työvälineitä. Digipalvelut korvaavat sote-ammattilaisten perinteisiä työtehtäviä ja palveluprosessin osia sekä samalla muuttavat ammattilaisten työnkuvia. Muuttuvat työn tekemisen tavat lisäävät tarvetta osaamisen tukemiselle.

Digitaitoja pyritään vahvistamaan mallin mukaisesti

Keväällä 2023 Satakunnan hyvinvointialueen sote-johtoryhmässä hyväksyttiin Ammattilaisten digiosaamisen ja -tuen kehittämisen malli. Mallin mukaan osaamista vahvistetaan kolmella eri keinoilla: digivastaava-toiminnalla, koulutuksilla ja perehdytyksellä. Mallin mukaisista keinoista ovat tällä hetkellä valmistelussa perehdytyksen ja koulutusten kehittäminen.

Digiosaamista kartoitettiin kyselyllä

  • Ammattilaisten digiosaamista kartoitettiin syksyllä 2024 kyselyllä, johon vastasi vastasi 130 ammattilaista.
  • Vastaajista suurin osa koki, että digitaaliset työvälineet auttavat ammattilaisia työssä, mutta perehdytystä ja tukea tarvittaisiin enemmän.
  • Ammattilaiset kokivat keskimäärin omat digitaitonsa hyviksi.
  • Ammattilaiset myös kokivat, että he eivät voi riittävästi osallistua digipalveluiden käyttöönoton suunnitteluun ja kehittämiseen omissa työyksiköissään.

Kyselyn lisäksi digiosaamisen kehittämisessä huomioitiin eri  toimialueilta tulleet tarpeet ja näkemykset, kuultu eri alueen asiantuntijoita, perehdytty muiden hyvinvointialueiden käytänteisiin ja saatuihin kokokemuksiin. Lisäksi on järjestetty kaksi moniammatillista työpajaa, johon osallistui muun muassa Satakunnan hyvinvointialueen henkilöstöä, oppilaitos- ja korkeakoulujen toimijoita.

Kehittämistoimenpiteet

  • Digiosaaja-kurssikokonaisuudet:
    • Digiosaaja 1.0 valmistuu alkuvuodesta 2025 ja tarjoaa perustason osaamista kaikille hyvinvointialueen ammattilaisille. Kurssi auttaa ymmärtämään digityön merkitystä ja tukee ammattilaista pärjäämään keskeisten käytössä olevien sovellusten kanssa.
    • Digiosaaja 2.0, joka otetaan käyttöön vuosien 2025–2026 vaihteessa, keskittyy edistyneempiin digitaitoihin, digitaalisten vuorovaikutus- ja ohjaustaidot, päällekkäiskysynnän hallinta, asiakasohjauksen ja asiakkaan digituen tarpeen arviointi ja eettisen arvioinnin osaaminen.
  • Toimialuekohtaiset perehdytyssuunnitelmat: Lisäävät yksiköissä tarvittavaa digiosaamista.
  • Jatkuva arviointi: Sisältöä ja tuloksia arvioidaan vuosittain, jotta kehittämistyö vastaa tarpeisiin.

Mitä hyötyä ammattilaisten digiosaamisen kehittämisestä on asiakkaalle?

  • Panostus ammattilaisten digiosaamiseen varmistaa sujuvamman asioinnin ja paremmin asiakkaiden tarpeita vastaavat palvelut. Asiakkaille digitaalisten palvelujen käyttö helpottuu ja laajenee entisestään.
  • Seuraamme kehitystyön vaikutuksia.

Mitä seuraavaksi?

Digiosaamisen kehittämistyö etenee seuraavaksi Digiosaaja-kurssien valmisteluun ja pilotointiin. Lisäksi toteutetaan vuoden 2025 aikana kaksi uutta kyselyä ammattilaisten digiosaamisen tilan kartoittamiseksi. Työn tavoitteena on tukea henkilöstöä kohtaamaan muuttuvat työnteon vaatimukset digitaalisessa toimintaympäristössä.

Digiosaamisen kehittäminen on osa Kestävän kasvun Satakunta 2 -hankkeen kehittämistyötä, jonka rahoitus tulee EU:n elpymisvälineestä (Next Generation EU).