Mitä kuuluu? –työhyvinvointikysely nosti ajankohtaisia teemoja henkilöstön työhyvinvoinnista
Satakunnan hyvinvointialueella toteutettiin yhteistyössä Työterveyslaitoksen kanssa koko henkilöstöä koskeva Mitä kuuluu? -työhyvinvointikysely syksyllä 2024.
Työhyvinvointikyselyssä kartoitettiin organisaation palveluksessa olevien työntekijöiden työhyvinvointi ja siinä ilmeneviä kehittämiskohteita. Teemoina olivat työssä jaksaminen, työyhteisö, johtaminen, työterveys, työturvallisuus, muutoskokemukset sekä työkyky. Kyselyyn vastasi 4 795 työntekijää vastausprosentin ollessa 49. Verrattuna vuoden 2023 kyselyyn vastaajia oli noin 600 vähemmän.
Kaksi kolmasosaa vastaajista koki työyhteisön olevan edelleen voimavara ja lähes 70 % vastaajista oli tyytyväisiä lähiesihenkilön työhön. Toimialueista lasten, nuorten ja perheiden palvelut erottuivat positiivisesti työyhteisön toimivuuden sekä lähijohtamisen osalta.
Suurin osa vastaajista (83 %) koki, että oma ammattitaito vastaa työtehtävien vaatimuksia. Reilu puolet (61 %) uskoo jatkavansa työssään eläkeikään saakka. Puolet vastaajista pitää Sata-alueen toimintaa asiakaslähtöisenä.
Entistä useampi vastaajista palautuu työstä hyvin (36 %) ja melkein 80 % käyttää palautumista edistäviä keinoja arjessaan. Parhaiten työstä palautuivat pelastuslaitoksen ammattilaiset. Vain 12 % vastaajista koki, että työ kuormittaa eettisesti ja töissä joutuu toimimaan sääntöjen ja normien vastaisesti.
Asiakasväkivaltaa koki vastaajista noin puolet. Henkistä väkivaltaa oli kokenut 42 % vastaajista, ja fyysistä väkivaltaa noin 22 %. Väkivaltaa kohdattiin vastauksien mukaan kaikilla toimialueilla viimeisen 12 kuukauden aikana. Eniten asiakasväkivaltaa koettiin aikuisten palveluissa sekä ikääntyneiden palveluissa. Aikuisten palveluihin kuuluvat sote-keskuspalvelut, vammaispalvelut että mielenterveys- ja päihdepalvelut.
Työpaikkakiusaamista oli kokenut vastaajista noin 17 %. Vuoden 2023 kyselyyn verrattuna työpaikkakiusaamista on ollut hieman enemmän tänä vuonna. Vastaukset kertovat, että työpaikkakiusaamisesta on ilmoitettu eteenpäin ja asiaa on ryhdytty selvittämään. Syrjintää oli kokenut vastaajista noin 27 %. Eniten syrjintäkokemuksia ilmeni oman mielipiteen tai aseman vuoksi. Vain 0,5 % vastaajista oli kokenut syrjintää seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin ilmaisussa. Työyhteisöjä kannustetaan keskustelemaan syrjinnän kokemuksista sekä miten niitä voidaan jatkossa ennaltaehkäistä.
Vastaajista noin puolet oli harkinnut työantajan vaihtamista, vähiten konsernipalveluissa työskentelevät ammattilaiset (41 %). Toinen puolisko suosittelisi Sata-aluetta työnantajana ystävälleen, eniten suosittelijoina olisivat pelastustoimen ja konsernipalveluiden ammattilaiset.
– Vaikka kehitettävää löytyy erityisesti syrjintäkokemusten ja kuormittuneisuuden osalta, niin samaan aikaan Sata-alueella on voimavaratekijöitä, muun muassa lähijohtaminen ja työkaverit, mainitsee työyhteisöpäällikkö Katri Mannermaa Satakunnan hyvinvointialueelta.
Työhyvinvointikyselyn tuloksia hyödynnetään Satakunnan hyvinvointialueen tulevan henkilöstöohjelman toteuttamisessa. Tärkeää on, että sen lisäksi jokaisessa yksikössä käsitellään omat tulokset ja sovitaan mitä asioita yhdessä ylläpidetään ja mitä kehitetään. Työhyvinvointia tehdään yhdessä joka päivä. Vastauksia käydään läpi työyhteisöissä, jotka saavat jättää toimenpiteitä jokaiseen kyselyn kohtaan.