Ohjattu omahoito tukee mielenterveyttä Satakunnan hyvinvointialueella
Satakunnan hyvinvointialueella on käytössä ohjattu omahoito, joka on osoittautunut tehokkaaksi menetelmäksi mielenterveyden tukemisessa. Ohjattu omahoito tarjoaa yksilöllistä tukea erilaisiin mielenterveyden haasteisiin yhdistämällä asiakkaan itsenäisen työskentelyn ja sote-ammattilaisen ohjauksen.
Ammattilaisia on koulutettu ohjatun omahoidon ohjaajiksi keväästä 2023 alkaen.
Toiminta laajenee koko ajan
Keväällä 2023 hyvinvointialueen ammattilaisille järjestettiin ensimmäiset ohjattu omahoitaja -koulutukset. Hyvinvointialueen ammattilaiset kokevat, että menetelmän myötä on helpompaa ottaa mielenterveyden haasteet puheeksi ja ohjata asiakkaita konkreettisiin tukitoimiin.
Omahoito ohjelmat on koottu Mielenterveystalo.fi-sivustolle, jonne ammattilainen voi ohjata asiakkaan. Ohjelmia on räätälöity eri-ikäisille: pienille lapsille, nuorille ja aikuisille.
Pienten lasten ohjattu omahoito – selkeä työkalu ammattilaisille
Ohjattu omahoito on erityisen hyödyllinen perustason ammattilaisten, kuten terveydenhoitajien ja kuraattorien työkaluna. Se tarjoaa selkeän ja helppokäyttöisen työskentelymallin, joka sisältää 1–3, tarvittaessa jopa 5, kontaktikertaa asiakkaan kanssa.
Terveydenhoitajat ja voivat hyödyntää ohjattua omahoitoa esimerkiksi terveystarkastusten yhteydessä esiinnousseiden häiriöiden hoidossa. Pienillä lapsilla ohjattu omahoito soveltuu esimerkiksi unettomuuteen ja käyttäytymisen haasteisiin.
Pienten lasten ohjatun omahoidon keskeiset elementit ovat:
- Huolen tai ongelman määrittely vanhemman kanssa, tunteiden ja ajatusten ymmärtävä kuuleminen.
- Muutostavoitteiden yhteinen asettaminen asiakkaan tilanteeseen sopivaksi.
- Yhteinen harjoitteleminen, jossa vanhemmat saavat tukea uusien toimintatapojen opetteluun.
- Vaikuttavuuden seuranta työskentelyn etenemisen varmistamiseksi.
Tehokkaita tuloksia eri-ikäisillä
Ohjattu omahoito soveltuu erityisesti lievien ja keskivaikeiden mielenterveyden häiriöiden hoitoon. Esimerkiksi pienten lasten ohjatun omahoidon piirissä olleista 31 asiakkaasta vain neljä on tarvinnut jatkohoitoa muualle perustason palveluihin. Nuorten ryhmässä noin puolet ohjelmaan osallistuneista on ohjattu oppilashuollon piiriin, kun taas toiselle puolelle ohjattu omahoito on ollut riittävä tuki.
Vanhemmat ovat antaneet erityisen myönteistä palautetta lasten omahoito-ohjelmista. He kokevat saaneensa hyödyllisiä työkaluja esimerkiksi vuorovaikutuksen parantamiseen, unihäiriöiden hallintaan ja käyttäytymisen haasteiden käsittelyyn.
Nopeaa ja vaikuttavaa apua
Ohjatun omahoidon erityisenä etuna on, että se voidaan aloittaa nopeasti, eikä lääkärin arviota tarvita. Menetelmä on todettu tehokkaaksi myös silloin, kun oireet ovat vakavampia ja muuta hoitoa ei ole vielä saatavilla.
Satakunnan hyvinvointialue jatkaa ohjatun omahoidon kehittämistä ja seurantaa. Toimintamallin laajentaminen osaksi eri palveluja vahvistaa alueen mielenterveyspalveluja ja tarjoaa tehokkaita keinoja mielenterveyden tukemiseen niin yksilöille kuin perheillekin.