Siirry sisältöön

”Onnistui täydellisesti” – Työnantajalle helppo ja maksuton rekrytointi antoi nuorelle arvokkaan onnistumisen kokemuksen

Uutinen

Työnantaja, toimi näin ja saat työhön valmennetun motivoituneen tekijän. Samalla saatat muuttaa yhden ihmisen elämän suunnan. Kokemus Rauman Maskusta jätti moneen myönteisen jäljen.

Työkokeilija yllätti.

”Mä kasasin sen jo.”

Rauman Maskun myymäläpäällikkö Jarno Hirviniemi aikoi ohjeistaa työkokeilijalle päivän seuraavaa työtehtävää, mutta se olikin jo tehty.

”Hän oli erittäin kätevä ja todella keskittyi tekeillä olevaan hommaan.”

Työhönvalmentaja on linkki yritykseen ja työkokeilijan tuki. Kuva: Vesa Saivo

”Kannattaa kokeilla, meillä onnistui”

Jarno tarjosi huonekaluliikkeessä logistiikan ja kokoonpanon työtä työkokeiluun osallistuvalle nuorelle aikuiselle. Työyhteisössä oli aiempia hyviä kokemuksia erityisnuorista. Silti Maskussa mietittiin, onko hyvään perehdytykseen tarpeeksi resursseja.

”Huoli osoittautui täysin turhaksi. Heti huomasi, että hän sulautui porukkaan ja päästiin samalle aaltopituudelle. Kaikki hommat onnistuivat täydellisesti.”

Työnantaja – tee näin

Soita tai laita sähköpostia ja kerro työvoiman tarpeesta ja mahdollisista työtehtävistä nyt tai tulevaisuudessa

Työ ja tekijä kohtaamaan

Eveliina Metsäranta ja Janita Hiltunen tekevät töitä, jotta jokainen valmennettava saisi jalansijan työelämään. He yhdistävät työnantajan ja tekijän, kuten Jarnon ja Maskun työhön soveltuvan työkokeilijan.

”Olemme yhteydessä yrityksiin ja kerromme, millaista osaamista on tarjolla. Työhönvalmennukseen osallistuvalle teemme suunnitelman työnhakuun ja olemme tukena, kun työkokeilu alkaa.”

Työhönvalmennettavien ihmisten taustat vaihtelevat. Työhönvalmentajat näkevät läheltä huikeita muutoksia.

”Vuosikausien työttömyys teettää herkästi tunteen, että on jätetty ulkopuolelle. Kun omia vahvuuksia, osaamista ja haaveita tehdään näkyväksi yhdessä, alkaa ihmisistä huokumaan tarmoa. Olo, koko habitus tai urahaaveetkin voivat muuttua täysin”, Eveliina ja Janita tietävät kokemuksesta.

Vesipumppu valmiina myyntiin. ”Tämäkin tuote kootaan kokonaan Pookissa”, kertoo Eveliina Metsäranta esimerkin työtoimintakeskuksen töistä. Kuva: Vesa Saivo

Pysyvä paikka työelämässä

Laatuperusteisessa työhönvalmennuksessa tehdään laaja ammatillinen profilointi yhdessä. Se tarkoittaa paitsi osaamisen myös unelmien kartoittamista.

”On paljon työttömiä, joilla on työkykyä, mutta sitä ei ole tehty näkyväksi. Tähtäämme valmennuksella itselle mieluisen, pysyvän työpaikan löytymiseen”, Janita Hiltunen sanoo.

Valmennettavien kokemukset työelämästä voivat olla negatiivisia. Työhönvalmentaja auttaa uuden edessä.

”Valmennettava, työhönvalmentaja ja työnantaja sopivat yhdessä työnaikaisesta tuesta”, kertoo Eveliina Metsäranta.

Työnantajan kanssa käydään läpi avoimin kortein, mitä he hakevat ja mitä meillä on tarjota. Kuva: Vesa Saivo

Hyvä kokemus kantaa pitkälle. Työtön pääsee osaksi yhteiskuntaa ja työlle saadaan tekijä.

”Ei se ihmeempiä vaadi”, Jarno rohkaisee työnantajia.

Hän on onnellinen nuoren puolesta.

”Saimme tutustua hyvään työntekijään ja kunnolliseen kaveriin. Hän sai meillä onnistumisen kokemuksen ja pääsee eteenpäin elämässä. Työyhteisössäkin on kyselty perään, että mitähän hänelle kuuluu.”

Työtoimintakeskus Pookissa tehdään alihankintatöitä useille yrityksille. ”Oras tekee yhteistyötä Pookin kanssa. Kuvassa yhteistyöhön liittyviä komponentteja”, palveluesihenkilö Ria Holmström-Lehtinen näyttää. Kuva: Vesa Saivo

Laatuperusteinen työhönvalmennus

on asiakkaan, te-toimiston ja hyvinvointialueen yhteistyötä.

  • tavoitteena työllistää asiakkaat avoimille työmarkkinoille
  • asiakkaan osaamisen, ammatillisen profiilin ja työpaikkojen kartoitus
  • yksilöllinen tuki työnhaussa, työssä ja työn ulkopuolella
  • tukea ja apua myös työnantajalle asiakkaan työllistyessä
  • yhteistyö jatkuu yksilöllisesti tarpeen mukaan myös työllistymisen jälkeen
  • jatkossa palvelua on saatavilla useimmissa miepä-palveluiden Toiminnallisen kuntoutuksen yksiköissä Satakunnan hyvinvointialueella

Teksti: Milla Majander, kuvat Vesa Saivo

Laatukriteereihin perustuvan tuetun työllistämisen työhönvalmennuksen pilotti on osa Kestävän kasvun Satakunta 2 -hankkeen kehittämistyötä, jonka rahoitus tulee EU:n elpymisvälineestä (Next Generation EU).