Mielenterveysviikko: Liitutyön ja kognitiivisen lyhytterapian yhdistäminen käytännön työssä
Liikkuva tuki eli Liitu toimii mielenterveys- ja päihdepalveluiden asumispalveluissa. Se on työmalli, jossa kuljetaan asiakkaan rinnalla hänen toimintaympäristössään. Asiakkaat ovat työikäisiä 18-65 v, joilla on mm. arjen hallinnan haasteita ja taitopuutteita. Liitutyön tarkoituksena on tukea asiakasta mahd. itsenäiseen ja mielekkääseen elämään. Liitutyö on tavoitteellista, määräaikaista ja vapaaehtoista.
Kognitiivinen lyhytterapia on keskimäärin seitsemän kontaktikerran hoitomenetelmä, joka perustuu kognitiivisen psykoterapian viitekehykseen. Perusajatuksena on, että ihmisen ajattelu, tunteet ja käyttäytyminen ovat yhteydessä toisiinsa. Lyhytterapiassa asiakas ja ammattilainen työskentelevät tasavertaisessa yhteistyösuhteessa tavoitteellisesti määriteltyä tavoitetta kohden.
Liitun työntekijät aloittivat kognitiiviseen lyhytterapian opinnot tämän vuoden alussa. Koulutusta tarjoaa Kestävän kasvun Satakunta 2-hanke yhdessä Terapiat etulinjaan –toimintamallin kanssa. Terapiat etulinjaan -toimintamallia ja yhteiskehittämistä toteutetaan käytännössä Helsingissä sijaitsevan keskitetyn kehittämisen toimiston sekä YTA- ja hyvinvointialueiden yhteistyönä. Koulutus on vuoden mittainen sisältäen laajat verkko-opinnot, menetelmäohjausta sekä koulutushoitojen toteuttamista. Koulutus sisältää näyttöön perustuvat hoitomallit seuraavien mielenterveyden ongelmien hoitamiseksi: ahdistus, masennus, unettomuus, riippuvuudet, sosiaalinen jännittäminen ja paniikkihäiriö.
Kognitiivisen lyhytterapian ja Liitun yhteensovittaminen sekä lyhytterapian toteutus asiakkaan kotona vaativat suunnitelmallisuutta sekä hyvää valmistautumista. Asiakkaan kotona tapahtuvassa terapiassa voidaan hyödyntää kotia harjoitteissa esimerkiksi rentoutumiseen ja tietoisen läsnäolon harjoitteiden tekemiseen voidaan hyödyntää perheen mahdollisia lemmikkejä. Asiakkaan kotona olevat haasteet tulevat myös helpommin ilmi ja niihin on luontevampaa tarttua. Liikkuva työmuoto mahdollistaa esim. sosiaalisten tilanteiden pelon hoito-ohjelman altistamisharjoitukset käytännössä sekä harjoitteita voidaan tehdä asiakkaan kanssa myös ulkona liikkuessa. Asiakkaan tapaamisella huomioidaan myös asiakkaan Liitu asiakkuuden tarve aina.
Lyhytterapiakäynnit ovat toteutuneet hyvin, koska asiakkaiden ei ole tarvinnut lähteä erikseen vastaanotoille. Asiakkaat ovat olleet motivoituneita ja innostuneita lyhytterapian mahdollisuudesta LiiTussa. Lyhytterapiaa on toteutettu yksilö- ja ryhmämuotoisesti. Molemmista asiakaspalaute on ollut hyvää. Jatkossa lyhytterapian menetelmiä ja sen osia voi soveltaa asiakastyössä myös vaikea-asteisesti oireilevien kanssa. On tarkoitus jatkaa lyhytterapiaa osana liitutyötä yksilö- ja ryhmämuotoisesti.