Nuorten aikuisten sosiaalisen hyvinvoinnin kumppanuuspöytä pohtii ratkaisuja yksinäisyyden vähentämiseksi
Nuorten aikuisten sosiaalisen hyvinvoinnin kumppanuuspöytä kokoaa yhteen Satakunnan kuntien, järjestöjen, seurakuntien ja hyvinvointialueen ammattilaisia pohtimaan nuorten aikuisten sosiaalista hyvinvointia.
Kumppanuuspöydässä on syksyn ajan käsitelty laajasti nuorten aikuisten yksinäisyyden vähentämiseen liittyviä kysymyksiä ja etsitty ratkaisuja yhdessä eri toimijoiden kesken. Tavoitteena on erityisesti vähentää itsensä yksinäiseksi kokevien nuorten aikuisten määrää Satakunnassa ja lisätä yhteistyötä eri organisaatioiden välillä yksinäisyyttä kokevien nuorten tukemiseksi.
Kumppanuuspöydän keskeisiä tavoitteita ovat:
- Pohtia keinoja tavoittaa nuoret aikuiset, jotka kokevat yksinäisyyttä.
- Parantaa nuorten aikuisten parissa toimivien toimijoiden välistä yhteistyötä ja tietoisuutta toisistaan.
- Vähentää itsensä yksinäiseksi kokevien nuorten aikuisten määrää Satakunnassa.
Kehittämistoimenpiteitä ja ratkaisuehdotuksia
Kumppanuuspöydässä käyty vilkas keskustelu sosiaalisen hyvinvoinnin edistämisestä on palauttanut pohtimaan nuoriso- ja sosiaalityön perusasioita, mutta synnyttänyt myös paljon kehittämisideoita:
1. Asiakkaiden omissa ympäristöissä työskentely
Kokemukset ovat osoittaneet, että nuorten aikuisten tapaaminen heidän omissa ympäristöissään madaltaa kynnystä ottaa apua vastaan. Tämä lähestymistapa mahdollistaa luontevampia kohtaamisia ja auttaa luomaan luottamuksellisemman suhteen nuoren ja ammattilaisen välillä. Myös kokemusasiantuntijat ovat painottaneet, että avun saaminen omassa tutussa ympäristössä helpottaa yhteyden muodostamista ja rohkaisee mukaan toimintaan.
2. Välittämisen osoittaminen ja tukeminen
Nuorten aikuisten tukemisessa merkityksellistä on jatkuva kannustaminen ja muistuttaminen. Kumppanuuspöydän keskusteluissa on painotettu, että konkreettinen välittämisen osoittaminen – kuten säännölliset yhteydenotot ja kannustaminen osallistumaan toimintaan – on tärkeää. Tämä antaa nuorelle tunteen, että hänen osallistumisensa ja hyvinvointinsa ovat tärkeitä. Kokemusasiantuntijatkin kokevat, että kannustaminen auttaa nuorta tuntemaan itsensä huomioiduksi ja arvostetuksi.
3. Yhteisöllisyyden ja arkielämän kohtaamisten edistäminen
Nuorten aikuisten yksinäisyyttä vähentäviä toimenpiteitä ovat myös yhteisöllisyyden ja arkielämän kohtaamisten edistäminen. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi korostetaan lähityön ja kasvokkaisten kohtaamisten merkitystä. Kumppanuuspöytä on pohtinut, että konkreettinen saattaminen esimerkiksi harrastuksiin tai tapahtumiin voi olla avainasemassa yksinäisyyden lievittämisessä. Tällöin nuori saa kaipaamaansa tukea uusien ihmisten kohtaamisessa ja erilaisten toimintojen löytämisessä.
4. Yhteistyötä tehostetaan
Kumppanuuspöydän yhteinen tavoite on, että nuorten parissa toimivat tahot tuntevat toistensa roolit ja palvelut. Näin varmistetaan oikeat ja oikea-aikaiset palvelut nuorille, jotka kokevat yksinäisyyttä tai kaipaavat muuta tukea sosiaaliseen hyvinvointiinsa.
Ratkaisuna on koulutukset saatavilla olevista palveluista sekä toimijoiden muodosta verkosto, ja sen myötä palveluohjauksen kehittäminen, jossa nuoria aikuisia ohjataan ajoissa sopivien palvelujen ja toimintojen piiriin ja varmistetaan ettei nuori aikuinen joudu kokonaan palveluiden ulkopuolelle.
Esimerkiksi, kun asiakassuhde hyvinvointialueella päättyy, nuori aikuinen ohjataan järjestöjen tarjoamiin palveluihin tai muihin nuorille aikuisille suunnattuihin tukitoimiin. Näin luodaan katkeamaton palveluketju, jossa nuorten tuen tarve huomioidaan kokonaisvaltaisesti ja jokaisessa vaiheessa.
5. Palvelukartta nuorille
Yhtenä konkreettisena ideana on tuotu esiin palvelukartan luominen. Palvelukartan avulla nuoret voivat tutustua olemassa oleviin toimintoihin ja palveluihin. Kumppanuuspöydän jäsenet kokoavat nyt listaa omista palveluistaan palvelukartan rakentamiseksi. Kehittämisideoista on kuultu myös kokemusasiantuntijoita, joilta palvelukartta on saanut kannatusta.
Kumppanuuspöytä antaa intoa ja ideoita
Nuorten aikuisten sosiaalisen hyvinvoinnin kumppanuuspöydässä on saatu aikaan monipuolinen keskustelu ja useita konkreettisia ehdotuksia yksinäisyyden vähentämiseksi.
Tärkeimpinä tavoitteina pidetään palveluketjun luomista ja toimijoiden yhteistyön parantamista. Jo pelkillä kumppanuuspöytätapaamisilla ammattilaiset kokevat olleen positiivinen vaikutus työntekoon ja verkostoa on tavoitteena edelleen vahvistaa.
Keskisimpänä konkreettisena tukimuotona sosiaalisen hyvinvoinnin parantamisessa on noussut esiin matalan kynnyksen kohtaamiset ja varhainen tuki. Kokemusasiantuntija-palautteen mukaan avun pitää olla helposti saatavilla, välitöntä ja joustavaa, jotta se tavoittaa yksinäisyyttä kokevat nuoret aikuiset heidän elämänsä eri tilanteissa.
Kumppanuuspöydän keskusteluista käy selväksi, että toimijoiden yhteisenä tavoitteena on kehittää omaa toimintaa niin, että löydetään keinoja aiempaa tehokkaammin vähentää yksinäisyyttä ja parantaa nuorten aikuisten sosiaalista hyvinvointia.