Siirry sisältöön

Mielenterveysviikko: Miten toipumisorientaatio näkyy työssäni?

Uutinen

Toipumisorientaatio on viitekehys, jossa asiakas nähdään oman elämänsä päämiehenä. Hänellä voi olla haasteita elämässä, mutta haasteet eivät ole koko elämä! Työntekijän tehtävä on kulkea vierellä, mutta asiakas itse määrittelee omat toiveensa ja tavoitteensa.

Marjukka Nieminen, Assi eli asumisen asiakasohjausyksikkö

Työssämme selvitämme mielenterveys- ja päihdeperusteista tuen tarvetta asumiseen. Tuki voi olla omaan kotiin vietävää tai asumisyksikössä tapahtuvaa. Asiakkaidemme haasteita ovat esimerkiksi arjen hallinta, talousasiat, päihteiden väärinkäyttö tai asunnon ylläpitäminen.

Toipumisorientaatio näkyy jokaisessa palaverissa, minkä pidämme asiakkaiden kanssa. Ajatus toipumisorientaation taustalla on, että elämässä voi olla myös hyviä ja tavoittelemisen arvoisia asioita sairaudesta tai haasteista huolimatta. Jokaisessa meissä on myös vahvuuksia, jotka kannattaa huomioida.

Tämän takia palavereissa kuuntelemme asiakkaan omia tavoitteita ja toiveita siitä millaista tukea hän tarvitsee. Kun asiakkaiden toiveita on kuultu, on helpompi asettaa yhdessä sellaisia tavoitteita tuelle, joihin asiakas sitoutuu paremmin. Onhan tavoite juuri hänen itse asettamansa! Kysymme usein myös haaveista, jotka myös voivat toimia tavoitteiden pohjina. Haaveet elämästä ovat usein hyviä tavoitteita jo sellaisenaan, kuten esimerkiksi terve, omannäköinen elämä tai itsenäistyminen. Meille tärkeää on, että asiakas itse on aktiivinen toimija omassa elämässään ja valinnoissaan.

Assissa annetaan mahdollisuus elää itsenäistä ja omannäköistä elämää, niin kuin sen kuuluukin olla!

Unna Pohjanvirta, Taiteilijankoti

Toipumisorientaatio on iso osa työtäni päihde- ja mielenterveyskuntoutujien tuetussa asumisessa, Taiteilijankodissa. Jokainen työntekijämme suorittaa toipumisorientaatio-opinnot ja kehitämme jatkuvasti toimintaamme toipumisorientaation mukaisesti, asukkailta tulleet toiveet huomioiden.

Omassa työssäni toipumisorientaatio näkyy päivittäin. Kohtaan asukkaat avoimesti, käytän asukkaiden kanssa keskustellessani omaa persoonaani ja huumorintajuani, pyrin välttämään valta-aseman muodostumista ammattilaisen ja asukkaan välillä.

Kysyn asukkaiden omia mielipiteitä ja oikeasti kuuntelen, mitä asukas sanoo. Annan asukkaan itse määritellä omia tavoitteitaan ja hyväksyn asukkaan sellaisena, kuin hän on. Väistämättä välillä tulee tilanteita, kun omat näkemykseni eroavat asukkaan näkemyksistä, mutta silloin asioista käydään avointa keskustelua, pohditaan vaihtoehtoja ja tekojen seurauksia. Toipumisorientaatio ei estä sitä, etteikö ammattilainen voisi tuoda ilmi omia mielipiteitään, täytyy vain pitää mielessä se, miten sen tekee: asukasta arvostaen, ilman asukkaan ajatusten tyrmäämistä tai asukkaan nolaamista. Usein asukas tarvitsee ammattilaiselta kannustusta, toivon ylläpitoa ja itsetunnon kohentamista, silloin pyrin nostamaan esiin asukkaan vahvuuksia ja voimavaroja. Asukkaat eivät aina itse osaa nimetä vahvuuksiaan tai voimavarojaan, mutta mietimme niitä tapaamisilla yhdessä ja usein asukkaat lopulta huomaavat, kuinka paljon hyvää oikeasti onkin.

Mielestäni toipumisorientaation viitekehyksen mukainen työote on todella hyvä, koska monen asukkaan hoitohistoria pyörii paljolti diagnoosin ympärillä. Me keskitymme siihen, että asukas on paljon muutakin kuin hänen diagnoosinsa. Meille toipuminen ei tarkoita sitä, että sairautta ei enää ole, vaan sitä, että sairaudesta huolimatta asukas voi elää mielekästä, oman näköistä elämää. Autan asukkaita löytämään arkeen mukavaa sisältöä ja toteuttamissuunnitelmassa mietimme yhdessä tavoitteita, joiden avulla mielekäs elämä olisi mahdollinen.

Itselleni toipumisorientaation mukaisesti työskentely tuntuu luontevalta, koska omat arvoni ovat aika saman tyyliset ja uskoisin tekeväni joitain asioita samalla tavalla, ilman että olisin edes aihetta opiskellut. Itsearviointi on kuitenkin tärkeää ja aina on varaa kehittää omaa työtään.

Meri Salo, Sillanpielen toimintakeskus

Sillanpielen toimintakeskuksessa me päihdehuollon työntekijät ajattelimme soluttaa toipumisorientaation osaksi työskentelyotettamme alkuun pienin askelin. Pian kuitenkin huomasimme, että olemme oikeastaan jo vuosia soveltaneet kyseistä tyyliä osana omaohjaajuuttamme.

Kun henkilö tulee asiakkuuteemme, on hän yleensä hyvin hukassa omien voimavarojensa kanssa ja hänellä on isoja haasteita edistää omatoimisesti elämäntilannettaan kohti parempaa. Asiakkaamme kaipaavat rajojen asettajaa ja navigointiohjeita, kun aikomus on pärjätä osana yhteiskuntaa. Asiakaskuntamme on vuosien aikana juurruttanut itseensä eri prioriteetit ja siksi he tukea vastaanottaessaan alkuun kaipaavat ihmistä, joka osaa ”normielämän pelisäännöt” ja ohjaa elämään niiden mukaan. Tavoitteemme on auttaa asiakkaita ratkaisemaan elämänsä solmukohtia ja ymmärtämään itse mitä tulisi tulevaisuudessa tehdä toisin. Yritämme yhdessä opetella elämää, kuitenkin kunnioittamalla asiakkaan omaa toivetta tulevaisuudesta muuttamalla vain sitä, mikä ei palvele enää heidän tilannettaan. Jälkikäteen asiakkaat ovat yleensä olleet kiitollisia, että joku asetti niitä rajoja rajattomalle.

Kirjoitettuna tämän saa kuulostamaan kovin helpolta, mutta työskentelyn polulla niin isommat kuin pienemmätkin takapakit sekä sivuaskeleet ovat enemmin sääntö kuin poikkeus. Aika ajoin käy niin, että asiakas haluaa liian aikaisin kokeilla omia siipiään ja luotto omiin kykyihin kostautuukin. Meidän työmoraalimme kuitenkin antaa asiakkaalle aina uuden mahdollisuuden saada tukea meiltä. Yleensä löydämme yhdessä sopivan tahdin ja työnjaon tilanteen kaoottisuuden selättämiseen. Se alkaa tuottaa hedelmää ja tekee työskentelystä sulavaa. Kun yhteistyö asiakkaan kanssa toimii, saamme mekin jatkuvasti oppia uutta. Palkitsevinta on nähdä, kun asiakas vuosien toivottomuuden jälkeen herätteleekin henkiin jonkun haaveensa ja alkaa tosissaan tavoitella sitä. Tämä on tärkeä virstanpylväs, jonka jälkeen voimme pikkuhiljaa lisätä asiakkaan omaa roolia ja vastuunkantoa samalla tehden itse siirtymää viereltä taka-alalle.

Summa summarum: Mikä on hyvää elämää, ei olekaan käsitteenä niin yksiselitteinen ja sen oivaltamisesta saan kiittää asiakkaitani. Kukaan ei voi sanoa sinulle millaista sen pitää olla. Vain sinä voit, koska se on sun elämä!