Mielenterveysviikko: Satakunnan ASSI sai sosiaalialan Hyvinvoiva työpaikka -palkinnon – työhyvinvointi kantaa myös vaikeina aikoina
Sosiaalialan Hyvinvoiva työpaikka -palkinnon on saanut asumisen asiakasohjausyksikkö ASSI Satakunnan hyvinvointialueelta. Palkinnon myöntää Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia.
Satakunnan hyvinvointialue on kärsinyt talousongelmista. Kilpailuraatiin teki vaikutuksen, että myllerryksenkin keskellä ASSIn tiimi on pystynyt pitämään kiinni työhyvinvoinnistaan.
ASSIssa tehdään päätöksiä asumispalvelun myöntämisestä mielenterveys- ja päihdekuntoutujille.
– ASSI on onnistunut luomaan psykologisesti turvallisen työympäristön, jossa vaikeistakin asioista puhutaan avoimesti. Se on tärkeää, kun työpaikalla eletään epävarmuudessa, sanoo Talentian erityisasiantuntija Heidi Pekkarinen.
Psykososiaalinen kuormitus on suurin riski sosiaalialan työntekijöiden työkyvylle. ASSI on hyvä esimerkki siitä, että työhyvinvointiin on kannattavaa sijoittaa.
– Hyvinvoivat työntekijät kehittävät työtään, mikä parantaa palvelujen laatua ja tuottaa säästöjä yhteiskunnalle. ASSIsta välittyy kuva siitä, että he ovat innoissaan työstään ja kehittävät sitä jatkuvasti.
Tyytyväiset työntekijät myös sitoutuvat työpaikkaan vahvemmin kuin tyytymättömät, Pekkarinen korostaa.
Joustavuus lisää jaksamista
ASSIssa työskentelee kolme sosiaaliohjaajaa, kaksi sosiaalityöntekijää sekä esihenkilö. Sosiaaliohjaaja Marjukka Nieminen ja asumispalvelujen päällikkö Terhi Kauppila uskovat, että työpaikan joustavuus vaikuttaa merkittävästi työntekijöiden jaksamiseen.
– Voimme esimerkiksi itse suunnitella työkalenterimme. Siitä on apua omien menojen suunnittelussa, kuten jos vaikka pitää käydä lääkärillä kesken päivän, niin suunnittelen työaikani sen mukaan. Tai joinakin aamuina voin nukkua vähän myöhempään kuin yleensä, Nieminen sanoo.
Työntekijät voivat tehdä etätöitä, mikä ei ole itsestäänselvyys sosiaalialalla. Esihenkilön puoleen voi kääntyä asiassa kuin asiassa. Esihenkilö kannustaa työntekijöitä kehittämään työtään ja vie ideoita eteenpäin.
– Myös alaistaidot ovat tärkeitä. ASSI-tiimissä kaikki ovat tosi erilaisia keskenään, mutta silti jokaisella on tilaa olla oma itsensä. Pienilläkin asioilla on työhyvinvointiin iso vaikutus, kuten sillä, että työkavereita tullaan kysymään kahville, Kauppila sanoo.
Työhyvinvointi on kannattava sijoitus
Talentia järjesti Hyvinvoiva työpaikka -kilpailun neljättä kertaa. Palkitut työyhteisöt toimivat esimerkkeinä siitä, miten ja millä keinoilla hyvinvointia syntyy alan työpaikoilla.
– Kilpailuun osallistui 58 työpaikkaa, jotka edustivat tasaisesti julkista ja yksityistä sektoria. Ehdotuksia hyvinvoivista työpaikoista tuli monipuolisesti sosiaalialan eri ammattisektoreilta ympäri Suomen, Talentian Heidi Pekkarinen kertoo.
Hyvinvoiva työpaikka -kilpailun palkinto on 1000 euroa, jonka työyhteisö voi käyttää työhyvinvointia tukevaan toimintaan. Palkinto jaettiin 19.11. Sosiaalialan asiantuntijapäivillä Oulussa.