Mielenterveysviikko: Tavoitteena Mielekäs tulevaisuus!
Tällä viikolla vietetään valtakunnallista mielenterveysviikkoa, jonka teemana on tänä vuonna Mielekäs tulevaisuus. Liikkuva tuki eli LiiTu on jo reilun 10 vuoden ajan ollut mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden tukena ohjaamassa kohti omannäköistä elämää – sitä Mielekästä tulevaisuutta.
LiiTussa kantavana teemana on toipumisorientaatio. Se lähtee ajatuksesta, että asiakas on muutakin kuin sairautensa. Hän on haasteista huolimatta oman elämänsä päähenkilö, joka kertoo itse mitä hän haluaa ja mitkä tavoitteet hän tulevaisuudelleen asettaa. Tavoite voi olla esimerkiksi löytää keinoja uskaltautua kodin ulkopuolelle hoitamaan asioita, löytää ystäviä ja saada elämään merkityksellisyyttä lisäävää tekemistä. Lisäksi asiakkaalle pyritään löytämään yhteisöllistä toimintaa – yksin kun kukaan ei jaksa loputtomiin.
LiiTun työntekijä kulkee asiakkaan rinnalla koko tämän toipumismatkan kohti tavoitetta. Työntekijän ei tarvitse olla asiakkaan kanssa kaikesta samaa mieltä ja työntekijä voikin nostaa mahdollisen ongelmakohdan esille, jotta se pystyttäisiin välttämään. Joskus ongelma on jo kriisiytynyt, mutta silloinkaan työntekijän tehtävänä ei ole osoittaa asiakasta syyttävällä sormella, vaan keskustella asiakkaan kanssa tilanteesta ratkaisukeskeisesti. Asiakas on esimerkiksi menettämässä asuntonsa hajuhaittojen tai maksamattomien vuokrien vuoksi. Tässä tilanteessa työntekijä pohtii asiakkaan kanssa mikä on johtanut tilanteeseen, miltä tilanne näyttää vuokranantajan näkökummasta ja miten asiaan löydetään kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu.
Työntekijä tekee asiakkaan onnistumisia näkyväksi ja ylläpitää toivoa. Hän myös sanoittaa niitä asioita, jotka asiakkaan arjessa ovat jo nyt toimivia ja yhdessä pohditaan, että miten toimivia ratkaisuja voitaisiin saada arkeen lisää. Näitä asioita myös harjoitellaan yhdessä, jotta saadaan tekemiseen varmuutta, rutiineja ja lisää onnistumisen mahdollisuuksia. Asiakkaalla voi esimerkiksi olla paljon taitoja elämän eri osa-alueilla, mutta traumaattisten kokemusten vuoksi itseluottamus on erittäin huono ja usko omaan tekemiseen puuttuu. Asiakkaan voi olla helpompi jättää asioita tekemättä, kuin kohdata “väärin tekemisen” pelko. Asiakkaan kanssa käydään läpi taitoja, joita hänellä on ja joita käyttämällä asiakas voi lisätä arjen sujuvuutta. Työntekijä kannustaa, auttaa ja kehuu, sillä hän ei ole pelkästään työntekijä, vaan myös ihminen ihmiselle.
Toipumisorientaatioajatus sopii hyvin liikkuvaan työmalliin, jossa tarkoituksena on tukea asiakasta mahdollisimman itsenäiseen pärjäämiseen ja osallisuuteen omassa elämässään.
– Jokainen meistä tarvitsee välillä neuvoja elämässään, vaikka päättääkin sitten itse, että kuunteleeko vaikka ystävän neuvoa. Me LiiTun työntekijät toimimme vähän samalla tavalla. Me autamme ja tuemme, ja asiakas itse päättää mikä hänen elämästään tekee juuri hänelle sopivan ja ainutkertaisen, toteaa LiiTun työntekijä Riia Luomanen.