Kysely rakenteellisesta sosiaalityöstä poiki konkreettisia kehittämisehdotuksia
Osana rakenteellisen sosiaalityön kehittämistyötä ja teemaviikkoa tehtiin kysely rakenteellisesta sosiaalityöstä Satakunnassa. Kysely oli suunnattu sosiaalialan korkeakoulutetuille ja se oli jatkumoa viime vuonna tehtyyn laajempaan kyselyyn.
Kyselyn raportin löydät täältä.(siirryt toiseen palveluun)
Kyselyyn vastasi määräajassa 23 ammattilaista. Rakenteellinen sosiaalityö ja sen kehittäminen koettiin tärkeäksi. Sosiaalinen raportointi on yksi keskeinen tapa tehdä rakenteellista sosiaalityötä. Vastaajista lähes puolet ei ollut tehnyt sosiaalista raporttia eikä tiennyt, miten sellaisen voi tehdä.
Kysyttäessä millaista rakenteellista sosiaalityötä itse haluaisi tehdä tai millaista työ olisi parhaimmillaan Satakunnassa, vastaajat nostivat mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden, ikääntyneiden ja vammaispalvelujen asiakkaiden kanssa tehtävän työn edistämisen keskiöön. Palvelujen kehittäminen käyttäjälähtöisesti, monialaisesti ja rapapintatyöskentely huomioiden nousivat esiin. Yhtenäiset kirjaamiskäytännöt, työn raportointi ja päättäjiin vaikuttaminen mainittiin myös olennaisena osana hyvää rakenteellista sosiaalityötä.
Sosiaaliseen raportointiin liittyen kysyttiin mistä ilmiöistä tulisi raportoida, kenelle raportit tulisi toimittaa ja miten raportointia voisi Satakunnassa kehittää. Huolestuttavia ja raportointia edellyttäviä ilmiöitä oli kyselyn mukaan sosiaalityöntekijöiden harkintavallan kaventaminen, ikääntyneiden asumisen tukemisen puutteet, vammaispalveluiden asiakkaiden asema, nuorten mielenterveyspalveluiden saatavuus, sosiaalihuoltolain mukaisten palvelujen ikäsidonnaisuus sekä vammaispalveluiden ja lastensuojelun rajapintatyöskentelyn haasteet.
Raportointi ja viestintä koettiin tärkeiksi. Asiakastietojen käsittely ja kirjaamisen periaatteiden tuntemuksen merkitys nousi esille.
Konkreettisina kehittämisehdotuksina tuli sosiaalisen raportoinnin ottaminen osaksi työyhteisöjen ja tiimien palaverikäytäntöjä. Esihenkilöiden rooli koettiin tärkeäksi, jotta sosiaalinen raportointi tulisi arjen työkaluksi. Kerätty tieto tulisi osoittaa oikeille tahoille eli johtaville viranhaltijoille ja poliittisille päättäjille säännöllisesti.

Sosiaalinen raportointi on keino saada perinteisesti näkymättömäksi jäävää tietoa näkyväksi. Raportoitu tieto on tärkeä lisä siihen kaikkeen tietoon, jota hyödynnetään päätöksenteon, johtamisen ja kehittämisen tukena.
Sosiaalisen raportin voit tehdä täältä: Rakenteellinen sosiaalityö – Satakunnanhyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan)
Lisätietoja:
hankekoordinaattori Mari Lönnberg, mari.johanna.lonnberg@sata.fi
kehityspäällikkö Minka Leino-Holm, Pikassos, minka.leino-holm@pikassos.fi
