Siirry sisältöön

Rakenteellisen sosiaalityön teemaviikko oli onnistunut

Uutinen

Vuoden toista rakenteellisen sosiaalityön teemaviikkoa vietettiin lokakuun alussa Satakunnassa. Syksyn teemaviikko oli jaettu rakenteellisen sosiaalityön tehtäväalueiden mukaisesti osallisuus-, tieto-, oikeudenmukaisuus-, poliittisen ja strategisen työn teemapäiviin.  

Teemaviikolla näkyi myös alueen korkeakoulujen kanssa aloitettu vahva yhteistyö. Opiskelijoita oli mukana teemaviikon tapahtumissa ja aikaisempaa enemmän tilaisuuksia toteutettiin lähitilaisuuksina.  

Tilaisuuksiin osallistuneita oli kaikkiaan noin 170. Ainoastaan strategiapäivän tulevaisuustyöpaja jouduttiin peruttamaan vähäisen osallistujamäärän vuoksi.  

Tilaisuuksissa kerätty palaute oli kannustavaa ja tilaisuuksien kehittämisideoitakin saatiin. Kevään 2025 teemaviikon suunnittelutyö on jo käynnissä. Kiitos kaikille teemaviikon tapahtumiin osallistuneille ja kiitos palautteesta.  

Kuvassa Sari Jylli DIAKista, Minka Leino-Holm Pikassoksesta ja Mari Lönnberg Kestävän kasvun Satakunta 2 -hankkeesta
Kuvassa Sari Jylli DIAKista, Minka Leino-Holm Pikassoksesta ja Mari Lönnberg Kestävän kasvun Satakunta 2 -hankkeesta

Osallisuuspäivä 7.10.2024 

Osallisuuden teemapäivä alkoi aikuisten asioilla Diakonia-ammattikorkeakoulun Porin yksikön tiloissa Martintalolla. Paikalla oli lähes 50 sosiaalialan ammattilaista ja opiskelijaa pohtimassa aikuisten asioita osallisuuden, toimeentulon ja neuropsykiatristen haasteiden kannalta. Aiheita alustivat Samdysta ry:stä Mervi Pistool-Tolonen, Satakunnan hyvinvointialueelta Mira Heimo-Mulinga ja Leader Karhuseudulta Outi Rantanen. Tilaisuus oli samalla osa alueen korkeakoulujen yhteistyötä.  

Osallisuusteemalla jatkettiin myös iltapäivällä, kun Mira Heimo-Mulinga kertoi osallisuusohjelmasta käytännön tasolla. Työikäisillä on tutkimuksen (TerveSuomi 2022 THL) mukaan erittäin heikko osallisuuden kokemus ja Satakunnan kohdalla indeksi on huolestuttavalla tasolla. Osallisuuden kehittämiseen kuuluukin kokemustiedon hyödyntäminen palveluissa sekä osallisuus omassa palveluprosessissa. On muistettava, että osallisuus etenee portaittain ja Satakunnassa tehdään kovasti töitä, että osallisuus nousee uusille portaille. Osallisuus on kaikkien asia! 

Tietotyön päivä 8.10.2024 

Tietotyön teemapäivän aamupäivän osiossa käytiin läpi rakenteellisen sosiaalityön perusteita Minka Leino-Holmin ja Mari Lönnbergin toimesta. Lisäksi saatiin koulutus sosiaalihuollon kirjaamisesta rakenteellisen sosiaalityön näkökulmasta. Satakunnan sosiaalihuollon kirjaamisasiantuntijat Maija Pyykönen ja Marjaana Seppälä antoivat perustietoa kirjaamisesta sekä korostivat kirjaamisen tärkeyttä myös tiedon tuottamisen merkitystä tiedolla johtamiseen ja kehittämiseen. 

Tietotyön päivää jatkettiin iltapäivällä keskittyen vaikuttavuuden näkökulmaan. Sanna Vähä-Vahe ja Tuija Multisilta kertoivat vaikuttavuudesta osana sosiaalihuoltoa. Monipuoliseen tietotyön päivään kuului myös Katrina Nymanin esitys laadusta SULAVA-hankkeen tulosten pohjalta. Esityksessä pohdittiin mm. resursoinnin vaikutuksia asiakastyöhön ja laatuun. Suuret asiakasmäärät, työntekijävaje, säästöpaineet sekä eettinen stressi vaikuttavat laadun eri ulottuvuuksiin. 

Oikeudenmukaisuustyön päivä 9.10.2024 

Osana oikeudenmukaisuustyötä pidettiin vammaisten ihmisten asioista työpaja, jossa alustajana oli Maritta Tuominen Kehitysvammaisten tukiliiton Satakunnan tukipiiristä. Aluksi kuultiin kehitysvammaisten henkilöiden palvelujen tilanteesta Satakunnassa, jonka jälkeen työstettiin yhdessä laajemmin kaikkien vammaisten tilannetta itsemääräämisoikeuden sekä palvelutarpeen ja palveluiden saatavuuden näkökulmasta. Työpajassa pohdittiin myös kaikista vaikeavammaisimpien henkilöiden tilannetta Satakunnassa. 

Post-it -lappuja seinällä.
Kuva työpajatyöskentelystä 

Poliittisen työn päivä 10.10.2024 

Vuorovaikutus, vaikuttavuus ja poliittisuus sosiaalialalla -koulutus järjestettiin hybriditilaisuutena.  

Tutkijatohtori Elina Aaltio puhui TAITAVA-hankkeen alustavista tuloksista. Elina kertoi siitä, miten motivoivan haastattelun koulutuksen vaikutuksia sosiaalialan ammattilaisten vuorovaikutustaitoihin on tutkittu sekä siitä, mitä taitoja motivoivan haastattelun taitoihin katsotaan kuuluvaksi.  

Tutkija Lasse Rautniemi kertoi AISAPA-tutkimushankkeen tuloksista otsikolla Sosiaalityö politiikkana ja politiikan kohteena. Rautniemen puheenvuoro pisti pohtimaan aiheellisia kysymyksiä siitä, mikä on yhteiskunnassamme tavoiteltavaa ja miten sosiaalityö näihin tavoitteisiin suhteutuu.  

Sosiaalityön asiantuntija Anna Pekkarinen puhui sosiaalialasta, etiikasta ja rakenteellisesta sosiaalityöstä. Anna nosti esiin sen, miten rakenteellinen sosiaalityö saa oikeutuksensa ihmisarvosta (ja sen puolustamisesta).  

Ihmisoikeusasiantuntija Elina Pekkarinen kertoi oikeuden ja tunteiden suhteesta. Tunteet auttavat meitä hahmottamaan sen, mikä on oikein.  

Annan ja Elinan loppukaneetti kuului: Herkistymistä tunteille tarvitaan, jotta rakenteellinen sosiaalityö on mahdollista.  

Tilaisuuteen osallistuneet sosiaalialan opiskelijat jakoivat vielä lopuksi ajatuksiaan päivän aiheista. Tasavertainen vuorovaikutus, dialogisuus, kohtaaminen ja taito puuttua valtarakenteisiin jäivät erityisesti opiskelijoille mieleen sosiaalialan ammattilaiselle tärkeinä taitoina. Sosiaalialan työ on poliittista, kuului selkeästi opiskelijoiden kommenteista. Etiikan kuvailtiin olevan ensiarvoisen tärkeä asia sosiaalialan työssä. Sosiaalialan työtä ei voi toteuttaa ilman tunteita sillä työ on tuntevien ihmisten kanssa tehtävää ja tuntevien ihmisten tekemää. 

Iltatilaisuudessa esiteltiin sosiaalisen raportoinnin tuloksia tammi-heinäkuulta ja tilaisuus oli suunnattu etenkin alueen poliitikoille. Raportin esittely poiki hyvää keskustelua.  Sosiaaliseen raporttiin pääsee tutustumaan täältä: Sosiaalinen raportointi Satakunnassa tammi-heinäkuu 2024(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) 

Strategiatyön päivä 11.11.2024 

Strategiatyötä oli tarkoitus tehdä tulevaisuustyöpajassa, mutta vähäisen ilmoittautuneiden määrän vuoksi työpaja jouduttiin peruttamaan.  

Satakunta on sitoutunut muiden hyvinvointialueiden kanssa valmistelemaan rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelman. Suunnitelman mallipohja on rakennettu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koordinoimana kansallisena yhteistyönä. Suunnitelmassa kuvataan, miten rakenteellista sosiaalityötä ja siihen liittyvää raportointia tehdään käytännössä. 

Kysymys: Miten todennäköisesti osallistuisit myös johonkin toiseen rakenteellisen sosialityön tilaisuuteen? Tulosta 8,51/10
Kysymys: opitko jotain uutta. Tulos: 3,84/5

Lisätietoja:

hankekoordinaattori Mari Lönnberg, mari.johanna.lonnberg@sata.fi
kehityspäällikkö Minka Leino-Holm, Pikassos, minka.leino-holm@pikassos.fi

Rake-viikko on osa Kestävän kasvun Satakunta 2 –hanketta. Hanketta rahoitetaan EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU).