Siirry sisältöön

Mielenterveys- ja päihdepalvelujen Toiminnallinen etäkuntoutus –pilotti on alkanut Pohjois- ja Keski-Satakunnassa

Uutinen

Sata-alueen mielenterveys- ja päihdepalveluissa pilotoidaan toiminnallista etäkuntoutusta, joka monipuolistaa kuntoutuspalveluja.

Mikä toiminnallinen etäkuntoutus?

Toiminnallinen etäkuntoutus on asiakkaan kuntoutumista tukeva, kolmen kuukauden kuntoutumispolku, joka koostuu lähitapaamisista (1-3 käyntiä), etäryhmätapaamisista sekä digitaalisesta kuntoutuspolusta. Kuntoutuksessa hyödynnetään myös Mielenterveystalon sisältöjä. Kuntoutuspolun sisältö räätälöidään kullekin asiakkaalle hänen yksilölliset tarpeensa huomioiden. Toiminnallisen etäkuntoutuksen toimintaa ohjaa toipumisorientaation viitekehys, eli diagnoosit eivät määritä ihmistä, mielekäs elämä onnistuu sairauksista huolimatta ja asiakas on oman elämänsä asiantuntija.

Kenelle?

Palvelu on tarkoitettu ensisijaisesti 18–50 -vuotiaille, paljon palveluita käyttäville mielenterveys- ja päihdekuntoutujille, pitkäaikaistyöttömille, kotiin jääneille ja huonosti palveluihin pääseville asiakkaille. Asiakkaan haasteiden tulee pääasiassa olla sellaisia, että niihin pystytään vastaamaan etäyhteydellä. Syitä palveluun hakeutumiseen voi olla esim. sosiaalisten tilanteiden pelko, masennus, ahdistus, yksinäisyys, tuen tarve opintoihin tai työelämään palaamiseen. Toiminnallisen etäkuntoutuksen avulla parannetaan kuntoutuksen saavutettavuutta ja lisätään saatavuutta.

Asiakkuus

Toiminnallisen etäkuntoutuksen asiakkaaksi hakeudutaan ottamalla yhteyttä oman alueen työryhmään. Yhteydenoton voi tehdä asiakas itse tai hänen läheisensä, viranomainen, 3. sektori, kunta tai oppilaitos. Yhteydenoton jälkeen tehdään palveluntarpeen arvio ja päätös toiminnallisen etäkuntoutuksen aloittamisesta.

Etäkuntoutusjakson ajaksi asiakkaalle nimetään yhteystyöntekijä ja asiakas saa lainaksi tabletin, joka mahdollistaa digikuntoutuspolulla itsenäisesti suoritettavien tehtävien lisäksi yksilö- ja ryhmätapaamiset etänä.

Asiakkaan kanssa tehdään asiakassuunnitelma, jossa asiakas itse määrittelee yksilölliset tavoitteensa etäkuntoutusjaksolle. 3 kuukauden etäkuntoutusjakson jälkeen asiakkaan on mahdollista jatkaa 3 kuukauden jatkokuntoutusjaksolle. Asiakkuus alkaa etäkuntoutusjaksolla, mutta voi myöhemmin jatkua esim. osallistumisena paikan päällä toiminnallisen kuntoutuksen yksiköissä toteutettavaan ryhmätoimintaan.

Next Generation EU -logo.
Toiminnallisen etäkuntoutuksen pilotointi on osa Kestävän kasvun Satakunta -hanketta, jonka rahoitus on EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU).