Sata-alueella tehostetaan neurokirjon piirteiden tunnistamista lapsilla ja nuorilla
Sata-alueella tehostetaan lasten ja nuorten neurokirjon piirteiden tunnistamista asiakaskohtaamisiin tarkoitettujen tukimateriaalien avulla. Tavoitteena on varmistaa, että lapsilla ja nuorilla, joilla havaitaan olevan neurokirjon piirteitä, on nopeasti käytössään oikeat tukitoimet ja palvelut. Kun tarpeelliset ensivaiheen tukitoimet on järjestetty, tilannetta voidaan tarkastella tarkemmin.
Työskentelyn tueksi on kehitetty alkukartoituslomakkeet, joilla selvitetään lapsen haasteita, tuen tarpeita ja vahvuuksia. Lomakkeet auttavat kohdentamaan perheelle oikeat palvelut, joihin ohjaamiseen materiaalissa on sote-toimijan muistilistat.
Asiakkaan alkukartoituspolkua käy läpi se sote-työntekijä, jolle huoli on noussut tai jolle perhe on huolta tuottanut. Jos alkukartoituksen jälkeen nousee esille huoli pitkäkestoisesta, laaja-alaisesta neurokirjon haasteesta, otetaan selvittelyyn mukaan terveydenhoitaja.
Alkukartoituslomakkeet kokoavat yhteen tärkeää tietoa, jota lääkäri voi hyödyntää lapsen tilanteen arvioimisessa. Ne ovat ensimmäinen askel neurokirjon tutkimuksissa ja auttavat tunnistamaan ne lapset ja nuoret, joiden tilanteeseen on syytä paneutua tarkemmin.
Materiaalit tarjoavat työntekijälle myös ohjeet siitä, milloin on tarpeen varata lääkäriaika neurokirjon piirteiden selvittämiseksi.