Siirry sisältöön

Lasten ja nuorten kuntoutustyöryhmät ovat aloittaneet toimintansa

Uutinen

Keväällä Satakunnan hyvinvointialueen perhekeskuksissa aloittivat toimintansa lasten, nuorten ja perheiden palvelujen kuntoutustyöryhmät. Näiden moniammatillisten työryhmien päätehtävänä on tarjota lääkinnällistä kuntoutusta lapsille ja nuorille, joilla on kehitykseen tai terveydentilaan liittyviä haasteita. 

– Lasten ja nuorten lääkinnälliseen kuntoutukseen kuuluvat muun muassa puheterapia, toimintaterapia, fysioterapia ja neuropsykiatrinen valmennus, kertoo Noora Burjam, puheterapeutti ja lasten, nuorten ja perheiden palveluiden kuntoutuspalvelujen kehittämisestä vastaava työntekijä. – Suurin osa lasten kuntoutuksen tarpeesta liittyy erilaisiin kehityksellisiin häiriöihin tai neurokirjon haasteisiin. 

Perustason kuntoutustyöryhmät: Yhteistyön voimaa arjen haasteisiin 

Perustason kuntoutustyöryhmien tehtäviin kuuluu lapsen tai nuoren kuntoutustarpeiden arviointi ja tarvittaessa yksilöllisten kuntoutussuunnitelmien laatimisen suunnitteleminen. Työryhmät koordinoivat kuntoutuspalveluiden toteuttamista. Kuntoutus pyrkii parantamaan tai ylläpitämään lapsen toimintakykyä arjessa ja tukemaan hänen fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointiaan. Kuntoutustyöryhmät käsittelevät myös ostopalveluihin tehdyt suositukset. Perustason ryhmät voivat myöntää pienemmät määrät, suurempien määrien myöntäminen on mahdollista keskitetyn kuntoutustyöryhmän päätöksellä.

– Moniammatillisiin perustason kuntoutustyöryhmiin kuuluvat lääkäri, puheterapeutti, toimintaterapeutti, fysioterapeutti ja psykologi. Pyrimme tulevaisuudessa saamaan mukaan vahvistusta myös sosiaalipuolelta, kertoo Burjam.  – Esimerkiksi neuropsykologi toimii kuitenkin keskitetyissä työryhmissä, koska heitä ei ole riittävästi jokaiseen perhekeskukseen. 

Keskitetty työryhmä tukena vaativissa kuntoutustapauksissa 

Perhekeskusten kuntoutustyöryhmien lisäksi Satakunnan hyvinvointialueella toimii keskitetty kuntoutustyöryhmä, joka keskittyy vaativampiin tilanteisiin, joissa tarvitaan laaja-alaista ja erikoistunutta osaamista. Keskitetyn työryhmän tehtävänä on hallinnoida ja koordinoida lääkinnällistä kuntoutusta erityistapauksissa. 

– Keskitetyn kuntoutustyöryhmän pohdintaa voidaan tarvita tilanteissa, joissa perustason työryhmästä toivotaan laajempaa erityisosaamista ja vaikka lastenneurologin tai neuropsykologin kantaa. Samalla voidaan pohtia myös linjoja erilaisten kuntoutusmuotojen myöntämiseen, Burjam selventää.

Keskitetty kuntoutustyöryhmä vastaa myös kuntoutuksen suunnittelusta ja koordinoinnista erityistapauksissa, joissa perusterveydenhuollon käytössä ei ole riittävästi erityisosaamista asiakkaan tarpeisiin nähden. 

Kuntoutuksen käytäntöjen yhtenäistäminen koko maakuntaan 

Yksi tärkeimmistä tavoitteista on saada yhtenäistettyä lasten ja nuorten kuntoutuskäytänteet koko Satakunnan hyvinvointialueella. Vaikka työ on pitkäjänteistä ja vaatii paljon resursseja, yhtenäisten toimintatapojen saavuttaminen on ensiarvoisen tärkeää kuntoutuksen laadun ja tasa-arvoisuuden takaamiseksi. 

– Tavoitteenamme on saada samanlaiset käytänteet koko maakuntaan, mutta kuten sanotaan, isot laivat kääntyvät hitaasti. Etenemme kuitenkin askel askeleelta kohti tätä tavoitetta, Burjam toteaa. 

Satakunnan hyvinvointialueen lääkinnällisen kuntoutuksen työryhmät ovat merkittävä askel kohti yhtenäisempiä ja tehokkaampia kuntoutuspalveluja lapsille, nuorille ja perheille. Työryhmien yhteistyö ja asiantuntemus luovat pohjan laadukkaalle kuntoutukselle, joka auttaa lapsia ja nuoria saavuttamaan täyden potentiaalinsa arjessa.