Siirry sisältöön

Neuropsykiatrisen valmennuksen pilotti perhekeskuksissa 

Uutinen

Sata-alueen perhekeskuksissa käynnistyi lokakuussa neuropsykiatrisen valmennuksen pilotti, joka jatkuu huhtikuun 2025 loppuun asti. 

Neuropsykiatrinen valmennus on varhaisen tuen palvelu, jossa tehdään töitä arkisten asioiden parissa. Valmennus on ohjauksellinen menetelmä, jolla tuetaan neuropsykiatrisia piirteitä omaavan asiakkaan arjenhallintaa, koulu- ja opiskelutaitoja, ihmissuhteita ja ikätasoisia toiminnanohjauksen taitoja. 

Neuropsykiatrisia piirteitä omaavat asiakkaat ovat yliedustettuina monissa lasten ja nuorten palveluissa. Siksi palveluiden pitää muotoutua asiakkaiden tarpeisiin. 

Pilotista saadaan tietoa siitä, missä perhekeskusten työtehtävissä voidaan hyödyntää neuropsykiatrista valmennusta. Tavoitteena on asiakkaiden toiminnanohjauksen ja arjenhallinnan vahvistumista, ja sitä kautta elämänlaadun paranemista ja palveluiden tarpeen vähenemistä. 

Pilotin asiakkaat ovat 4–22-vuotiaita lapsia ja nuoria, joilla on arjen eri osa-alueilla haittaavia neuropsykiatrisia piirteitä. Työskentelylle asetetaan 1–3 konkreettista tavoitetta, joihin voidaan vastata valmennuksen keinoin. Työskentely on rajoitettu sovittuun määräaikaan. 

Pilotissa työskentelee seitsemän erilaisissa työtehtävissä työskentelevää perhekeskusammattilaista. He toteuttavat pilotissa neuropsykiatrista valmennusta osana työtään oman asiakaskuntansa kanssa. Pilotti ei kata koko lapsiväestöä Satakunnassa, mutta antaa tietoa, jonka perusteella toimintaa voidaan laajentaa pilotin tulosten mukaan. 

Lisätietoa hankekoordinaattori Outi Veijonaho, outi.veijonaho@sata.fi 

NextGenerationEU-logo
Pilotti on osa Kestävän kasvun Satakunta 2 –hanketta. Hanketta rahoitetaan EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU).