Siirry sisältöön

Miten nuori työntekijä jaksaa sote-alalla?

Uutinen

10.10. vietetään maailman mielenterveyspäivää ja tänä vuonna puhutaan nuorten sote-alan ammattilaisten mielenterveydestä ja työssä jaksamisesta.

Mielenterveys- ja päihdepalvelujen vastuualuejohtaja Matti Järvinen on huomannut nuorten maailman muuttuneen aiempaa haasteellisemmaksi. Vastavalmistuneilla ammattilaisilla on alalta tuorein tieto, mikä on mahtavaa. Nuorilla työntekijöillä voi kuitenkin olla todella korkeat odotukset itselleen, omalle osaamiselleen ja myös työelämälle. Odotukset saattavat olla epärealistisia, sillä kokemus ja tietynlainen joustavuus kehittyvät vasta työtä tekemällä.

– Sosiaalinen media on epärealistinen ja kasvattaa paineita. Sosiaalisesta mediasta voi saada mielikuvan, että kaiken pitää olla hienoa ja loistavaa, myös työelämän, toteaa Järvinen.

Työelämä on kuitenkin arkista puurtamista, eikä kaikki aina toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Nuori työntekijä voi kokea kestämättömänä odotusten ja todellisuuden ristiriitaisuuden. Miten tätä ristiriitaa voidaan pienentää ja tukea nuoren työntekijän mielenterveyttä ja työssä jaksamista?

Varmista nuoren työntekijän hyvä perehdytys

Työyhteisöllä on suuri merkitys nuoren ammattilaisen työhyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta. Järvinen ehdottaa, että nuorella voisi olla sellainen kokenut työpari tai mentori, joka suhtautuu positiivisesti nuoriin työntekijöihin. Näin nuori työntekijä pääsee turvallisesti kiinni työyhteisöön ja sen tapoihin.

Hyvä perehdytys on kaikkien etu, sillä se ehkäisee väärinkäsityksiä ja tarjoaa nuorelle työntekijälle näkökulman siitä, miten asiat hoidetaan hyvin. Toisaalta uusi työntekijä näkee myös helpommin, että joku asia hoidetaan huonosti. Fiksu nuori työntekijä voi kyseenalaistaa toimintatavan ja se voi johtaa toiminnan kehittämiseen. Kokenut hyvä perehdyttäjä puolestaan osaa tuoda asiat oikealla tavalla esiin ja ymmärtää, ettei nuorella työntekijällä voi olla vielä kokemusta. Se asia kuitenkin korjaantuu ajan myötä, kunhan nuori työntekijä saa hyvän ja turvallisen alun uralleen.

Noudata työyhteisön pelisääntöjä

Nuorten aikuisten pärjäämisen paineet heijastuvat myös kokemukseen työstä. Nuori työntekijä voi kokea henkilökohtaisena ongelmana, kun työjärjestelyt tai työyhteisö ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Tietynlainen armollisuus itseä kohtaan ei ole kehittynyt riittävästi, eikä nähdä, että tämä harmi ei ole oma syy tai edes omasta toiminnasta riippuvainen.

Jos työyhteisö toimii hyvin, sillä on iso merkitys myös työntekijän mielen hyvinvointiin, sillä työyhteisön yhteenkuuluvuudentunne tuo psykologista turvallisuudentunnetta.

– Jos työpaikan pelisäännöt ovat toimivat, on jokaisella työntekijällä helpompi olla. Keskeistä on toisen arvostava kohtaaminen, ristiriitatilanteiden ratkaisu ja sovittuihin asioihin sitoutuminen, toteaa Järvinen.

Myös esihenkilön tuki on merkittävää. Kun työntekijä kokee, että hänellä on haasteita, on tärkeää, että hän voi ja uskaltaa kääntyä esihenkilön puoleen ja kertoa huolensa. Esihenkilön vuorovaikutusosaaminen ja toisten ihmisten huomioon ottaminen ovat tässä keskeisiä asioita.

Pidä huolta itsestäsi

Matti Järvinen sanoo, että vinkit omasta mielenterveydestä huolehtimiseen ja työssä jaksamiseen ovat hieman tylsiä, mutta toimivia. Pidä huolta itsestäsi:

  • Liiku sopivasti.
  • Syö sopivasti.
  • Pidä yllä sosiaalisia suhteita.
  • Tee työssä parhaasi yhdessä sovittujen pelisääntöjen mukaisesti.
  • Luota työkavereihin ja esihenkilöön.
  • Uskalla pyytää apua, kun tarvitset.
  • Huomioi työssäsi muut ihmiset.

Ilmoittaudu webinaariin kuulemaan aiheesta lisää

TTL:n Työpuntari-webinaari nostaa keskiöön nuoret sote-ammattilaiset maailman mielenterveyspäivänä torstaina 10.10. kello 9.00–10.00. 

Tutustu webinaarin ohjelmaan ja ilmoittaudu Työterveyslaitoksen verkkosivuilla(siirryt toiseen palveluun).