Sata-alueen hallintosääntö aluevaltuustoon ja toimialueiden toimintasäännöt hyväksyttiin
Aluehallituksen 18.6.2024 yhteistoimintaneuvotteluiden päätöksen mukaiset toimenpiteet toimeenpannaan Satakunnan hyvinvointialueen hallintosäännön ja toimintasääntöjen mukaisin toimivaltuuksin. Hallintosääntöä ja toimialueiden toimintasääntöjä on ollut tarpeen päivittää hyvinvointialueen organisaation tehtävä- ja vastuumuutosten takia.
Aluehallitus päätti tämänpäiväisessä 1.10.2024 kokouksessaan esittää aluevaltuustolle päivityksiä hallintosääntöön sekä hyväksyä toimialueiden toimintasäännöt. Lisäksi päätettiin YT-menettelyiden toimeenpanosuunnitelman mukaisista virkajärjestelyistä.
Hallintosäännön käsittelyn yhteydessä keskusteltiin professiojohtamisesta ja -kehittämisestä. Aluehallitus korostaa professiojohtamisen merkitystä kaikessa toiminnassa. Professiojohtaminen tarkoittaa ammatillisen osaamisen eli professio-osaamisen varmistamista moniammatillisissa sote-palveluissa.
Sata-alueen kaikilla sote-toimialueilla professiotyön varmistaminen ja siihen sisältyvä integraatio ovat linjaorganisaation tehtävää. Jatkossa Sote-johtaja nimeää monialaisen johtoryhmän, jossa on professioiden edustajina vähintään yksi lääketieteen, hoitotyön ja sosiaalityön johtava viranhaltija. Professiojohtamisen tehtävät määritellään erikseen toimintasäännössä. Tehtävä voidaan liittää toimialuejohtajan tehtävään tai muuhun soveltuvaan johtavaan tehtävään.
Esimerkiksi erityis- ja sairaalapalveluiden hoitotyön professiojohtamista hoitavat toimialue- ja vastuuylihoitajat sekä hoitotyön profession vastuuhenkilöiden yhteistyöryhmä. Perustason hoitotyötä johtavat ja kehittävät sote-keskuspalveluiden vastuualuejohtaja, terveyspalveluiden ja sosiaalipalveluiden vastuuyksiköiden päälliköt, ylilääkärit ja hoitotyön päälliköt. Ammatillinen kehittäminen ja johtaminen siirtyvät leveämmille harteille Sata-alueella.
Toimialueiden toimintasäännöt hyväksyttiin
Aluehallitus käsitteli seuraavat toimintasäännöt keskeisine muutoksineen:
- pelastuslaitoksen henkilöstötoimintojen siirto konsernipalveluiden HR-palveluihin.
- lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimintasäännössä tiivistetty vastuuyksikkörakenne kahdeksasta viiteen. Jatkossa perhekeskusrakenne tiivistyy hallinnollisesti kolmeen vastuuyksikköön, mutta asiakkaat saavat palveluita edelleen neljässä perhekeskuksessa. Erityispalveluissa vastuuyksikkömäärä tiivistyy kahteen. Lastensuojelun sijaishuolto, jälkihuolto ja laitostoiminta on jatkossa yksi vastuuyksikkö. Lasten, nuorten ja perheiden palveluiden toimialueelle siirtyi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tehtäväkokonaisuus strategian ja järjestämisen vastuualueelta.
- aikuisten palvelujen toimintasäännössä tiivistetty vastuualuerakenne viidestä kolmeen. Aikaisemmin aikuisten toimialueella on ollut viisi vastuualuetta; sosiaalityön, terveyspalvelujen, vammaispalvelujen sosiaalityön ja vaativan tuen osaamiskeskuksen, vammaispalvelujen asumisen ja päiväaikaisen toiminnan sekä päihde- ja mielenterveystyön vastuualueet. Jatkossa vastuualueita on kolme: sote-keskuspalvelut, vammaispalvelut ja päihde- ja mielenterveyspalvelut, joista kustakin vastaa vastuualuejohtaja. Sote-keskuspalveluiden toimintaa johtavat ja kehittävät lisäksi terveyspalveluiden vastuuyksiköiden päälliköt, ylilääkärit ja hoitotyön päälliköt sekä sosiaalipalveluiden vastuuyksiköiden päälliköt.
- ikääntyneiden palveluiden toimialueella vastuualueiden yhdistäminen kolmesta kahteen. Aikaisemmin toimialueella on ollut kolme vastuualuetta: kotona asumista tukevat palvelut, kotiin annettavat palvelut ja asumispalvelut. Jatkossa vastuualueita on kaksi: kotihoidon ja kotona asumista tukevat palvelut sekä ympärivuorokautisen palveluasumisen ja perustason osastojen vastuualue. Toiminnallisesti vastuualuetta johtaa vastuualuejohtaja.
- konsernipalveluiden toimialueen vastuualuejako muuttuu kahdeksasta vastuualueesta kuuteen vastuualueeseen. Ateria- ja puhtauspalveluiden sekä rakennuttamisen ja hankekehityksen vastuualueet sulautuvat osaksi teknisten palveluiden vastuualuetta. ICT-palvelut ja aiemmin strategia ja järjestämisen vastuualueella sijainneet ICT-kokonaisarkkitehtuuri ja tiedonhallinnan toiminnot yhdistetään yhdeksi uudeksi vastuualueeksi. Hankinta- ja logistiikkapalveluissa välinehuoltopalvelut siirtyvät erityis- ja sairaalapalveluiden toimialueelta konsernipalveluiden toimialueelle.
- strategia ja järjestäminen -vastuualueella on kolme vastuuyksikköä aikaisemman kuuden sijaan. Vastuuyksiköt ovat jatkossa valmius ja varautuminen, valvonta ja TKIO. Hyte-yksikkö omana yksikkönään lakkaa ja hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tehtävät siirtyvät keskitetyksi hoidettavaksi lapset, nuoret, perheet -toimialueen peruspalvelut vastuualueelle. Tiedolla johtamisen ja strategisen ICT:n yksiköt lakkaavat ja näiden tehtävät siirtyvät hoidettavaksi konsernipalvelut toimialueen ICT-palvelut-vastuualueelle.
Satakunnan hyvinvointialueen talous tammi-elokuussa 2024
Tammi-elokuun kirjanpidon toteuman perusteella tehty tilikauden tulosennuste vuodelle 2024 on 79,6 Me alijäämäinen. Edellisessä, tammi-heinäkuun kirjanpidon toteuman perusteella laaditussa, raportissa tilikauden alijäämäennuste oli 87,4 Me. Tulosennuste on parantunut noin 7,8 miljoonaa euroa verrattuna edelliseen raportointiin. Talouden suunta on nyt oikea. Aktiivisia säästö- ja kehitystoimenpiteitä vaaditaan kuitenkin edelleen, jotta vuoden 2024 tilikauden tulos saadaan talousarvion mukaiselle budjetoidulle tasolle 56,7 Me alijäämää.