Säkylän toimintoja Euran sote-keskukseen
Aluehallitus päätti siirtää Säkylän sote-toimintoja Euran sote-keskukseen. Säkylässä jatkaa kiinteässä toimipisteessä lääkäri-hoitajavastaanotto sekä neuvola- ja kouluterveydenhuolto. Lisäksi kotihoidon henkilöstölle varataan tilat.
Säkylän sote-toimintojen siirto on osa aluevaltuuston päätöksen toimeenpanoa. Säkylän toimipisteestä Euran sote-keskukseen siirtyvät palvelut ovat kuvantaminen 1.11.2024, suun terveydenhuolto viimeistään elokuussa 2025 sekä sote-avovastaanoton palvelut viimeistään joulukuussa 2025.
Muiden sote-palveluiden, joita arviointi- ja kuntoutusyksikkö, ikääntyvien ympärivuorokautinen palveluasuminen, osalta päätökset tehdään hyväksytyn palveluverkkosuunnitelman sekä hallintosäännön mukaisesti.
Aluevaltuusto on kokouksessaan 11.12.2023 hyväksynyt Sata-alueen palveluverkkosuunnitelman, jossa on määritelty tulevaisuuden palveluverkko, mukaan lukien sote-keskusten sijainnit, Satakunnan hyvinvointialueella. Palveluverkkosuunnitelmassa kiinteät sote-palvelut on jaettu sote-keskuksiin sekä muihin toimipisteisiin. Sosiaalipalvelut jalkautuvat tarvittaessa sote-keskuksista muihin toimipisteisiin tai asiakkaan kotiin. Sote-keskukset kokoavat palvelut yhteen ja tarjoavat laajan palveluvalikoiman sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita. Niiden palveluvalikoima vaihtelee toimipisteen asukkaiden palvelutarpeen ja sijainnin mukaan. Hyväksytyn palveluverkkosuunnitelman mukaisesti jokaisessa kunnassa on vähintään yksi toimipiste tai sote-keskus.
Aluevaltuuston hyväksymällä palveluverkkosuunnitelmalla tavoitellaan 7 miljoonan euron säästöjä vuokrakustannuksiin vuoden 2025 loppuun mennessä. Palveluverkkosuunnitelman toimeenpano on osa aluehallituksen 28.8.2023 hyväksymää muutosohjelmaa. Säkylän sote-keskuksen vuokrakustannus on noin vuositasolla 1,46 milj. euroa. Käynnissä olevaan keskusteluun liittyen hyvinvointialueet eivät voi jatkossa vuokrata toimitiloja suoraan kunnilta, vaan kuntien tulee lain mukaan yhtiöittää tämänkaltainen toiminta. Kunnat eivät voi antaa tilojaan käyttöön vastikkeetta. Osakeyhtiölain vaatimat edellytykset yhtiöitettävälle toiminnalle asetettavista ehdoista ja tavoitteista tulee ottaa huomioon.
Ateriapalvelut järjestetään alueella yhden tuotantokeittiön ja palvelukeittiömallien mukaisesti
Aluehallitus päätti ateriatuotannon keskittämisestä yhteen tuotantokeittiöön ja olemassa oleviin valmistuskeittiöihin, joiden toiminta muutetaan palvelukeittiömallin mukaiseksi. Ateriapalveluiden tuotantotapa järjestetään esityksen mukaan vaiheittain yhden tuotantokeittiön ja palvelukeittiöiden mallin mukaiseksi vuoden 2028 alkuun mennessä. Tehty selvitys puoltaa tuotantotapamallia.
Ateriat valmistetaan yhdessä valmistuskeittiössä hyödyntämällä kypsennä ja jäähdytä (cook and chill) -kylmävalmistusmenetelmiä. Ruoat kuljetetaan noin kaksi kertaa viikossa palvelukeittiöihin, joissa ruoka kypsennetään tai kuumennetaan tarjoiluvalmiiksi. Palvelukeittiöissä koostetaan päivittäin myös salaatti ja lämmin lisäke, jotka jaetaan prosessin lopuksi edelleen yksiköihin. Nykyiset valmistuskeittiöt jatkavat palvelukeittiöinä uudella toimintamallilla sellaisenaan ja toimia poikkeus- ja kriisitilanteissa valmistavina keittiöinä. Tulevissa palvelukeittiöissä on jo valmiiksi tilat vararuokajärjestelmille sekä riittävä laitekapasiteetti ruoan valmistukseen. Keskittämällä ateriatuotanto yhteen tuotantokeittiöön keskittyy myös henkilöstön ammattitaito ja osaaminen. Tällä toimintatavalla vastataan myös ammattitaitoisen henkilöstön saatavuuden haasteisiin tulevaisuudessa ja tulevien vuosien nopeaan eläköitymiseen. Yhden tuotantokeittiön ja muutoksen käynnistyessä kolmentoista palvelukeittiön malliin siirtyminen tuo tehdyn selvityksen mukaan säästöjä vuositasolla noin 4 miljoonaa euroa vuodessa.