THL:n Läpimurtovalmennuksen voitto Satakuntaan
Satakunnan hyvinvointialueella on aloitettu toimintamalli, joka tukee ja suojaa jälkihuoltonuorten opiskelupolkua toisen asteen oppilaitoksissa. Jälkihuollon asiakkaat ovat iältään alle 23-vuotiaita nuoria, joilla on taustallaan sijaishuollon asiakkuus.
Toimintaa on lähdetty kehittämään, koska toisella asteella opiskelevilla jälkihuollossa olevilla nuorilla on erilaisten haasteiden vuoksi suurempi riski keskeyttää opinnot, kertoo jälkihuollon päällikkö Mira Lahdenranta.
Toimintamallin tavoitteena on selkeyttää nuoren opiskelupolkua niin, että hän kokee saavansa tukea ja hän tunnistaa tukimahdollisuuksia.
Ammattilaisten tuki on tärkeää, sillä jälkihuoltoikäiset eivät saa aina tarvitsemaansa tukea omasta lähipiiristään tai tukiverkostot ovat muuten heikkoja.
Usein yhteistyö eri viranomaisten välillä on kuitenkin osin puutteellista ja jäsentymätöntä. Tarkoituksena on yhteistyön parantuminen eri toimijoiden välillä yli sektorirajojen.
Toimintaa on pilotoitu Porissa ja Ulvilassa
Toimintamallia on aloitettu pilotoimaan valikoiduissa Porin ja Ulvilan 2. asteen oppilaitoksissa. Toiminnan kehittäminen on tapahtunut THL:n Läpimurtovalmennuksessa. Kokemukset toimintamallista ovat olleet positiivisia ja se on tarkoitus jalkauttaa hyvinvointialueelle laajemminkin.
Valmennukseen on kuulunut, että kokemusasiantuntija on ollut mukana koko kehittämisprosessin ajan. Lisäksi kehittämisen aikana on hyödynnetty vahvasti jälkihuollon asiakasraadin kokemuksia.
Valmennuksen päätöspäivä huipensi hankkeen
Valmennuksen päätöspäivä pidettiin Turussa 28.8. Päätöspäivässä ympäri Suomea tulleet kehittäjätiimit esittelivät omia kehitystöitään ja näiden pohjalta tehtyjä postereitaan. Postereilla kuvattiin hankkeen kehittämismatkaa ja kehittämistyön tuloksia. Päivän lopuksi kehittäjätiimit ja THL:n valmentajat äänestivät parhaan toimintamalliesityksen/posterin. Satakunnan hyvinvointialueen kehittäjäryhmä äänestettiin voittajaksi.
Inspiraation lähteenä posterissa Satakunnan kehittämisryhmä käytti Porin Yyterin rantaa. Posteriin on kuvattu nuoren opiskelupolku alkaen erilaisista haasteista suunnaten kohti edessä siintävää ulappaa. Polulla kuvataan toimintamallia, joka on kehitetty hankeen aikana parantamaan yhteistyötä jälkihuollon ja 2. asteen oppilaitosten välillä, jotta nuori saa tarvitsemaansa tukea oikea-aikaisesti. Tällä toimintamallilla tuetaan nuoren opiskeluja, jotta hän valmistuisi tai etenisi niissä suunnitellusti.
Posterin näet alla tai tarkemmin täältä.(siirryt toiseen palveluun)
Kehittäjätiimiin kuuluivat:
- Mira Lahdenranta, jälkihuolto, päällikkö
- Viivi Ranne, jälkihuolto, sosiaaliohjaaja
- Pyry Pulkkinen, jälkihuolto, sosiaaliohjaaja
- Susanna Nordlund, jälkihuolto, sosiaalityöntekijä
- Jenna Qvickström, Sataedu Ulvila, koulukuraattori
- Laura Kataja, WinNova ja Ulvilan lukio, koulukuraattori
- Tiia-Maria, kokemusasiantuntija
- Jari Kallioinen, erityisopettaja, WinNova
- Anna-Maija Heikkilä, hankekoordinaattori
Toimintamallin kehittäminen on osa Kestävän kasvun Satakunta 2 –hanketta. Hanketta rahoitetaan EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU).