Tuberkuloosin kontaktiselvitys on käynnistynyt Raumalla
Satakunnan tartuntatautiviranomaiset ovat saaneet tiedon, että Seaside Industry Parkin alueella on 1.7 – 14.8.2024 työskennellyt henkilö, jonka on todettu sairastavan tarttuvaa ja monille lääkkeille vastustuskykyistä keuhkotuberkuloosia. Hän on kotoisin maasta, jossa tuberkuloosi on yleinen.
Satakunnan tartuntataudeista vastaavat viranomaiset kokoontuvat yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa määrittelemään tartunnalle altistuneet henkilöt. Kansainvälisten yhteyksien takia kokoukseen osallistui myös THL:n asiantuntija.
Kansallisen ohjeiston mukaisesti altistuneiksi on määritelty Raumalla 13 henkilöä. Kaikille tunnistetuille altistuneille ilmoitetaan asiasta henkilökohtaisesti ja heidät ohjataan tutkimuksiin.
Käytettävissä olevien tietojen mukaan kontaktit muihin henkilöihin ovat olleet vähäisiä, eikä merkittävää tartunnanriskiä arvioida olevan muille kuin altistuneiksi todetuille.
Tutkimukset ovat tartuntatautilain mukaan tutkittavalle maksuttomia. Tavoitteena on katkaista tartunnan leviäminen ja tunnistaa mahdolliset lisätapaukset nopeasti.
Mikä tuberkuloosi on ja mitkä ovat tyypilliset oireet?
Tuberkuloosi on Mycobacterium tuberculosis -bakteerin aiheuttama infektio. Tavallisin tautimuoto on keuhkotuberkuloosi (2/3 tapauksista). Keuhkotuberkuloosin oireita ovat pitkittynyt, yli 3 viikkoa kestänyt yskä, johon liittyvät limaiset, joskus veriset yskökset. Tuberkuloosin yleisoireita ovat ruokahaluttomuus, laihtuminen, väsymys, yöhikoilu ja/tai kuumeilu. Keuhkojen ulkopuolisen tuberkuloosin paikallisoireet riippuvat siitä, missä tulehdus on. Tavallisin keuhkojen ulkopuoleinen tuberkuloosimuoto on imusolmuketuberkuloosi.
Mikä on monille lääkkeille vastustuskykyinen tuberkuloosi (nk. MDR-tuberkuloosi)?
Monille lääkkeille vastustuskykyisestä tuberkuloosista käytetään nimeä MDR-TB (Lyhenne tulee englanninkielistä sanoista multidrug resistant tuberculosis). Tällaisen tuberkuloosin hoidossa tärkeimpiä tuberkuloosin hoidossa käytettäviä lääkkeitä ei voida käyttää. Suomessa MDR-TB on harvinainen, mutta tapaukset ovat viime vuosina lisääntyneet. Viime vuonna tällaisia tapauksia oli Suomessa 12.
Satakunnassa on aiemmin todettu vain kaksi lääkehoidolle vastustuskykyistä tuberkuloositapausta.
Miten tuberkuloosi tarttuu? Tuberkuloosi tarttuu melko huonosti. Tartunta saadaan ilman välityksellä. Tartuttavaa tuberkuloosia sairastavan henkilön puhuessa, yskiessä tai aivastaessa ilmaan leviää tuberkuloosibakteereja sisältäviä pienhiukkasia. Samassa sisätilassa (esimerkiksi samassa huoneessa) pitkään tai toistuvasti oleskeleva ihminen voi saada tuberkuloosibakteereita keuhkoihinsa hengitysilman mukana. Suurin riski saada tartunta on yhdessä asuvilla perheenjäsenillä tai samalla ruokakunnalla. Valtakunnallisten kontaktiselvitysohjeiden mukaan yhteenlaskettuna 40 tunnin oleskelua samoissa sisätiloissa pidetään merkittävänä altistumisena. Lapset ja sairautensa tai lääkityksensä vuoksi vastustuskyvyltään alentuneet henkilöt tutkitaan, mikäli 8 tunnin yhteenlaskettu aikaraja ylittyy.
MDR-tuberkuloosi tarttuu samalla tavoin kuin tavallinen tuberkuloosi, mutta koska sen leviäminen on erityinen riski, mutta altistuneita seurataan tarkemmin 2 vuoden ajan altistustilanteestä lähtien, kun tavallisessa tuberkuloosissa seuranta-aika on vuosi.
Tuberkuloosi Suomessa ja Satakunnassa
Suomessa todettiin viime vuonna 180 tuberkuloosi tapausta, joista 112 keuhkotuberkuloosia, määrä on ollut laskeva. Satakunnassa tuberkuloosi on harvinainen, viime vuonna tuberkuloositapauksia oli vain kaksi, tänä vuonna on todettu yksi muu tuberkuloositapaus.
Tuberkuloosin hoito
Tavallinen tuberkuloosi hoidetaan pitkäkestoisella (6 kk – 12 kk) yhdistelmälääkehoidolla. Ajoissa todettu tuberkuloosi paranee hoidolla hyvin. Tartuttavaa tuberkuloosia sairastava potilas hoidetaan ilmaeristyksessä sairaalassa. Kun tartuntariskiä ei enää ole, hoito toteutetaan valvotusti niin, että terveydenhuollon ammattilainen valvoo päivittäin lääkkeenoton. Hoito on potilaalle maksutonta.
MDR-tuberkuloosin hoito on hankalampaa ja vaatii erityisosaamista. Hoidon aloitus on keskitetty yliopistosairaaloihin. Hoidossa käytetään räätälöityjä yhdistelmiä tavallisesti 5-7 lääkkeellä, myöhemmin 4-5 lääkkeellä. Hoito kestää tavallisesti kaksi vuotta ja hoitotulokset ovat huonompia kuin lääkeherkässä tuberkuloosissa.
Kuka sairastuu tuberkuloosiin?
Vain noin kolmasosa tuberkuloosille altistuneista terveistä aikuisista saa tuberkuloositartunnan ja heistä vain yksi kymmenestä sairastuu tuberkuloosiin. Sairastuminen riippuu tartunnan saaneen henkilön ominaisuuksista ja vastustuskyvystä. Sairastumisriski tartunnan jälkeen on suurin pienillä, rokottamattomilla lapsilla, iäkkäillä ja niillä joiden elimistön puolustuskyky on sairauksien tai lääkitysten myötä heikentynyt.
Suurimmalla osalla tartunnan saaneista tuberkuloosi jää elimistöön lepotilaan. Oireeton tuberkuloositartunnan saanut henkilö ei tartuta tuberkuloosia eikä tartunnalle altistunutta oireetonta henkilöä siksi aseteta karanteeniin. Oireinen altistunut on tärkeää saada tutkittavaksi nopeasti.
Lisätietoja tarvittaessa: Tuberkuloosi.fi-sivustolta www.tuberkuloosi.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta: https://thl.fi//tuberkuloosi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)