Tulevaisuuden kiinteä palveluverkko esillä aluehallituksessa – Sote-keskukset aluevaltuustoon esityksen mukaisesti
Aluehallitus 13/2024
Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle Sata-alueen kiinteästä sotekeskusverkostosta, että Sata-alueen sote-keskukset sijaitsevat jatkossa Raumalla, Ulvilassa, Harjavallassa, Eurassa, Huittisissa, Kankaanpäässä sekä Porissa, jossa sijaitsee kaksi sote-keskusta.
Sote-keskukset tarvitsevat riittävän suuren väestöpohjan toimiakseen tehokkaasti. Lähtökohtana on palveluiden saatavuuden turvaaminen. Kahdeksan sote-keskuksen mallissa Satakunnan asukkaiden etäisyys sotekeskukseen lisääntyy erittäin maltillisesti. Tehdyn ennusteen mukaan vuonna 2025 Satakunnan väestöstä 63,9 % asuu 10 minuutin saavutettavuusalueella ja vastaava luku vuonna 2035 on 66,2 %. Vuonna 2025 väestöstä 89,8 % asuu 20 minuutin saavutettavuusalueella ja vastaava luku vuonna 2035 on 90,2 %.
Sote-keskukset muodostavat tulevaisuudessa verkostomaisesti toimivan hyvinvointialueen kiinteän palveluverkon. Ne tarjoavat laaja-alaisesti sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon palveluita sekä mahdollisesti näitä täydentäviä palveluita. Sote-keskuksiin kootaan asukkaiden palvelutarpeen mukaisesti muun muassa perusterveydenhuollon avosairaanhoidon kiireellisiä ja kiireettömiä palveluja, suun terveydenhuollon palveluja, sosiaalihuollon avopalveluja, kotihoidon palveluja, mielenterveys- ja päihdetyön sekä mielenterveys- ja päihdehoidon palveluja, avokuntoutuspalveluja, kansansairauksien ehkäisyä, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palveluja, neuvolapalveluja sekä muita ehkäiseviä palveluja.
Aluevaltuuston hyväksymässä palveluverkkosuunnitelmassa kiinteät sote-palvelut on jaettu sote-keskuksiin sekä sote-pisteisiin, jotka tarjoavat palveluita väestökeskittymien ulkopuolella. Sosiaalipalvelut jalkautuvat tarvittaessa sote-keskuksista sote-pisteisiin tai asiakkaan kotiin. Sote-pisteiden palveluvalikoima vaihtelee asukkaiden palvelutarpeen ja sijainnin mukaan. Hyväksytyn palveluverkkosuunnitelman mukaisesti jokaisessa kunnassa on vähintään yksi sote-piste tai sote-keskus.
Sote-keskuksissa tukeudutaan pääosin olemassa oleviin kiinteistöihin. Kuntien kanssa tullaan tekemään pitkät vuokrasopimukset kiinteistöjen käytöstä. Palveluverkkosuunnitelman toimeenpano on osa aluehallituksen hyväksymää muutosohjelmaa.
Palvelujen kokoaminen sote-keskuksiin turvaa palveluiden saatavuuden ja palveluprosessit sekä edellytykset laadultaan hyvään palvelutulokseen ovat entistä paremmat. Henkilöstön rekrytointi sekä ammattitaidon ylläpito vahvistuvat ja työntekijöiden turvallisuus paranee. Toimintaa on helpompi ja edullisempi yhtenäistää ja rakentaa. Eri toimintojen yhteisiä palveluita on helpompi hyödyntää. Tämä mahdollistaa moniammatillisen työn ja keskinäisen osaamisen jakamisen, jotka osaltaan lisäävät työmotivaatiota.
Sote-keskusten toiminta käynnistyy pitkäaikaisten sopimusten tulessa voimaan 1.1.2025. Palveluiden siirrot sote-keskuksiin toteutetaan aluevaltuuston hyväksymän palveluverkkosuunnitelman mukaisesti ja päätökset tehdään voimassa olevan hallintosäännön mukaisesti.
Aluevaltuusto on kokouksessaan 11.12.2023 hyväksynyt Satakunnan hyvinvointialueen palveluverkkosuunnitelman. Valmistelussa on otettu huomioon palveluverkon kehittämisen periaatteet, jotka hyväksyttiin aluevaltuustossa 25.9.2023. Keskeiset palveluverkon kehittämisen periaatteet ovat luettavissa päätösehdotuksesta Sotekeskuksien verkosto Satakunnan hyvinvointialueella | Satakunnan hyvinvointialue (cloudnc.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) (tietoa meistä – päätöksenteko).
Palveluverkkoa täydentävät liikkuvat ja jalkautuvat palvelut. Digitaalinen palveluverkko sähköisinä palveluina osaltaan korvaa, tukee ja täydentää muuta palveluverkkoa. Tavoitteena on käynnistää Satakunnan hyvinvointialueen digitaalinen sote-keskus joulukuussa 2024. Palveluiden järjestäjä suunnittelee asukkaiden palvelutarpeisiin ja palvelustrategiaan perustuvan joustavan ja kustannustehokkaan palveluverkon hyödyntäen monipuolisia sähköisiä palveluita.
Oikaisuvaatimukset hylättiin
Siikaisten kunta toimitti 3.7.2024 oikaisuvaatimuksen Satakunnan hyvinvointialueen aluehallitukselle koskien Satakunnan hyvinvointialueen aluehallituksen päätöstä 18.6.2024 Metsätähden ympärivuorokautisen asumisyksikön toiminnan lakkauttamisesta ja asiakaspaikkojen siirrosta. Oikaisuvaatimus hylättiin perusteettomana.
Erityis- ja sairaalapalveluiden toimialuejohtajan viranhaltijapäätöksestä koskien Huittisten kuvantamisen lakkauttamisesta 19.6.2024 on vastaanotettu kaksi oikaisupyyntövaatimusta (3.7.2024, 16.7.2024). Aluehallitus käsitteli oikaisuvaatimukset ja totesi, että Huittisten kuvantamisen lakkauttamisen päätös noudattaa aluevaltuustossa joulukuussa 2023 hyväksyttyä Hyvinvointialueen palveluverkkosuunnitelmaa, jonka mukaan vuoden 2024 aikana Huittisten kuvantamisen toiminnot siirtyvät Harjavaltaan ja Euraan. Satakunnan Hyvinvointialueen aluevaltuusto hyväksyi 11.12.2023 Palveluverkkosuunnitelma 2030 -suunnitelman siten, että lopulliset palveluverkkopäätökset tehdään hallintosäännön mukaisin päätösvaltuuksin. Oikaisuvaatimus hylättiin perusteettomana.
Oikaisuvaatimus yhteistoimintamenettelyn päättämisestä hylättiin. Luottamushenkilöiden jääväyksillä ei ole vaikutusta päätöksen pätevyyteen, eikä aluehallituksen päätös päättää yhteistoimintamenettely ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä.