Kesätyöt mahdollistivat Paavolle harrastukset ja säästöjä opintoihin
21-vuotias Paavo Pietarinen tuntee Porin Maantiekadun kiinteistön sisältä paremmin, kuin moni muu kesätyöntekijä. Laitoshoitajana kesäisin työskentelevä Paavo on töissä Maantiekadun kiinteistössä jo neljättä kesää.
”Aloitin ekat kesätyöt täällä 15-vuotiaaana ikkunanpesijänä. Sen jälkeen työt ovat muuttuneet ja nyt teen laitoshuoltajan hommia kesätöikseni”, kertoo konetekniikkaa opiskeleva Paavo.
Puhtauspalveluissa työpäivät sisältävät sekä siivoustöitä että osastoilla potilaiden ruokailussa auttamista. Riippuen työalueesta Paavon työvuorot ovat joko aamuvuoroa tai viikonloppu- ja iltatöitä sisältävää vuorotyötä.
”Työajat sekä tehtävät riippuvat sen mukaan, missä kulloinkin työskentelen. Osastoilla ollessa teen vuorotyötä, johon sisältyy viikonlopputöitäkin, ravintokeskuksessa tehdään taas vain aamuvuoroja.”
Paavo aloitti kesätyöt heti toukokuussa, kun opinnoissa SAMKin konetekniikassa alkoi kesäloma. Neljän kesätyökuukauden palkalla Paavo on korjauttanut autoaan sekä tietokoneettaan, jota käyttää opiskeluissa ja harrastuksissaan.
”Kesätyöpalkan turvin on voinut elää kesällä vähän leveämmin, käydä festareilla ja viettää aikaa kavereiden kanssa. Palkasta jää myös säästöön, mikä helpottaa opiskelijan elämää.”
Laitoshuoltajan töissä ei ehdi kesällä stressaantumaan, eikä Paavon mielestä työ ole liian vastuullista. Työpäivien aikana tulee käveltyä paljon, mutta muutoin hommat eivät ole raskaita tai vaikeita. Kaikenlaista hommaa päivään mahtuu, eikä työpisteiden vaihtelu ole haitannut.
”Olen luonteeltani sellainen, että minulle sopii säännöllinen rytmi arjessa ja töissä. Vaikka täälläkin työpisteet ja tehtävät muuttuvat, niin tiedän kuitenkin noin kuukautta ennen paikat, joissa sijaistan vakituisia laitoshuoltajia. Ainoastaan varahenkilövuoroissa tulee yllätyksiä, kun silloin ollaan siellä, missä tarvitaan.”
Neljäntenä kesänä Paavolla on fiilis, että alkaa jo tuntemaan talon henkilöstöä vähän joka paikassa. Osastoilla laitoshuoltaja tekee tiivistä yhteistyötä hoitajien kanssa, muissa tehtävissä voi taas jutella muun henkilöstön kanssa. Esimerkiksi ravintokeskuksessa työtä tehdään yksin, mutta aina löytyy keittiöstä joku, kenen kanssa vaihtaa kuulumisia.
”Täällä on hyvä yhteishenki, osastoilla ja ravintokeskuksessa on mukavia ihmisiä. Olen aika hyvin sisäistänyt, miten talo ja palvelut täällä toimii”, Paavo ynnää.