Lastensuojeluilmoitus on aina lapsen etu
Lastensuojeluilmoitus voi parhaimmillaan olla se keino ja väylä, jolla lapselle ja perheelle saadaan heidän tarvitsemaansa oikea-aikaista tukea ja apua. Lastensuojeluilmoituksen tekemisessä voi kuitenkin mietityttää moni asia. Onko tämä sellainen asia, josta ilmoituksen voi tehdä vai arvioinko tilanteen väärin? Mitä ilmoituksen tekemisestä minulle seuraa? Ennen kaikkea, mitä siitä seuraa lapselle ja perheelle − otetaanko lapsi heti tämän vuoksi huostaan?
− Jos huoli herää, ilmoitus kannattaa tehdä, kertoo lapsiperheiden sosiaalipalvelujen esihenkilö Elina Suominen Suvituulen perhekeskuksesta. − Käsittelemme jokaisen ilmoituksen ja arvioimme samalla asian kiireellisyyden.
Kuka tahansa, esimerkiksi lapsi itse tai muu perheenjäsen, läheiset tai naapurit voivat tehdä lastensuojeluilmoituksen. Ilmoituksen voi tehdä myös nimettömänä, jolloin ilmoittajan henkilöllisyys pysyy salassa. Sosiaalihuollon ammattilaiset ottavat asian käsittelyyn, eikä ilmoituksen tekijälle anneta tietoja asian etenemistä.
Lapselle ja perheelle tukea ja ohjausta
Jos lastensuojeluilmoituksessa esiin noussut huoli ei vaadi välitöntä tilanteeseen puuttumista, sosiaalihuollon ammattilaiset käynnistävät palvelutarpeen arvioinnin seitsemän arkipäivän kuluessa.
− Pystymme yleensä auttamaan lasta ja perhettä jo arviointivaiheessa, ja ohjaamaan heidät tarvittavien palvelujen piiriin, kertoo Suominen.
− Meillä perhekeskuksissa on useita erilaisia tukemisen ja ohjauksen keinoja, joiden avulla pystymme vahvistamaan asiakkaiden arjen sujumista, toteaa perhekeskus Lounatuulen päällikkö Maija Löytökorpi.
Kiireellisissä tilanteissa sosiaalihuollon ammattilainen varmistaa lapsen turvallisuuden. Lapsi voi esimerkiksi asua väliaikaisesti lähipiirin turvallisen aikuisen luona tai hänet voidaan sijoittaa lyhytaikaisesti kodin ulkopuolelle esimerkiksi vastaanottoperheeseen tai lastensuojelulaitokseen.
Palvelutarpeen arviointi valmistuu kolmessa kuukaudessa. Mikäli lapsi on suojelun tarpeessa, hän siirtyy lastensuojelun asiakkaaksi. Myös lastensuojelu tarjoaa perheille kotiin monenlaisia tuen ja ohjauksen palveluja, ja huostaanotto on aina viimesijainen vaihtoehto.
Satakunnan hyvinvointialueen lastensuojeluilmoituksen yhteystiedot
Sosiaali- ja kriisipäivystyksen puhelinnumero on 02 623 4380.
Numeroon vastataan kaikkina vuorokaudenaikoina.
Voit tehdä lastensuojeluilmoituksen ja sosiaalihuollon tarpeen ilmoituksen verkkosivujemme kautta
https://satakunnanhyvinvointialue.fi/asiointiopas/lomakkeet/huolen-ilmoittaminen-sosiaalihuoltoon/(siirryt toiseen palveluun)
Lapsiperheiden sosiaalipalvelujen hakemuslomake ja yhteydenottolomake sosiaalihuollosta vastaavaan viranomaiseen löytyvät verkkosivulta https://satakunnanhyvinvointialue.fi/asiointiopas/lomakkeet/lasten-nuorten-ja-perheiden-palvelujen-lomakkeet/#yhteydenottolomake(siirryt toiseen palveluun)