Uusi terveyspalveluiden toimintamalli lyhentää jonoja ja tuo terveyshyötyjä
Otamme hyvinvointialueella vaiheittain käyttöön uuden toimintamallin terveyspalveluissa. Toimintamalliin liittyy vahvasti sähköisten asiointikanavien lisääminen.
Hyvinvointialueen käynnistyminen, henkilöstövaje ja kysynnän lisääntyminen on tuonut haasteita ja ruuhkaa. Ruuhkien vähentämiseksi jätäthän vain yhden takaisinsoittopyynnön. Ylimääräiset soitot useista puhelinnumeroista eivät nopeuta ajan saamista, vaan ruuhkauttavat palvelua entisestään.
Itä-Porissa takaisinsoiton viive on ollut erittäin pitkä jo noin puolen vuoden ajan ja kaikkiin puheluihin ei voida soittaa takaisin saman päivän aikana. Vastaamatta jääneet puhelut siirtyvät takaisinsoittojärjestelmään. Ohjelma ei anna puheluita takaisinsoittoon aikajärjestyksessä vaan satunnaisesti. Tästä syystä osa soittajista on joutunut odottamaan soittoa jopa yli viikon. It-järjestelmän kanssa haetaan ratkaisua takaisinsoiton ongelmiin.
Ruuhkaan etsitään ratkaisua siirtämällä resurssia sisäisesti. Itä-Porissa on lisäksi tehty toimintamallin muutoksia, tehty vahvemmin omahoitajatyötä, seurattu vastausresurssia ja puhelumääriä sekä järjestetty lisätöinä jonon purkua. Pahoittelemme ruuhkasta aiheutuvaa häiriötä.
Muilla paikkakunnilla ja terveysasemilla takaisinsoitto onnistuu pääosin samana päivänä ja pieneltä osin seuraavana päivänä.
Uuden toimintamallin tavoitteena on nopeuttaa hoitoon pääsyä ja tuoda myös terveyshyötyä asiakkaille. Kun asiakas on soittanut terveydenhuollon takaisinsoittojärjestelmään, hoitaja soittaa hänelle takaisin, kuten tähänkin asti. Hän tekee puhelimessa arvion hoidon tarpeesta ja ohjaa asiakkaan eteenpäin. Jatkossa on tavoitteena, että asiakkaan tarvitessa esimerkiksi lääkäriaikaa, hänen ei enää aina ole välttämätöntä tulla terveysasemalle. Sen sijaan hoitaja antaa ajan, jonka kuluessa lääkäri soittaa asiakkaalle. Tavoitteena on, että lääkäriasiat voivat hoitua soveltuvilta osin myös puhelimitse.
On kuitenkin tilanteita, jolloin käynti terveysasemalla on välttämätöntä. Silloin asiakas saa ajan heti puhelimessa, kun hoitaja tekee arviointia hoidon tarpeesta. Uusi toimintamalli tuo kuitenkin toimintaan joustavuutta ja säästää myös asiakkaan aikaa.
Jatkossa asiakkaat saavat omahoitajan, jolle soittaa, kun terveyshuolia ilmenee. Näin hoitaja tietää potilaan tilanteen jo entuudestaan, ja hoito lähtee sujuvasti käyntiin.
Kiireettömissä ajanvarausasioissa pyydämme muistamaan, että yhteyttä voi ottaa myös Omalon kautta osoitteessa omaolo.fi(siirryt toiseen palveluun). Omaolon kautta saat lisätietoja oireistasi, ja tarvittaessa sinut ohjataan tunnistautumisen kautta asioimaan ammattilaisten kanssa. Terveyteen liittyvissä hätätilanteissa tulee ottaa yhteys hätänumeroon 112. Ennen päivystykseen lähtemistä tulee soittaa päivystysapuun 116 117. Päivystysapu palvelee koko Satakunnan hyvinvointialuetta.