Siirry sisältöön

Korona-, influenssa ja RS-virusepidemiat jatkuvat, huippu todennäköisesti ohitettu

Uutinen

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) kokoontui käsittelemään alueen epidemiatilannetta ja sen vaatimia toimenpiteitä 20.1.2023

Tällä hetkellä terveydenhuoltoa kuormittavat erityisesti influenssa A- ja RS-viruksen aiheuttamat epidemiat. Koronainfektioita (COVID-19) esiintyy edelleen, mutta ne johtavat enää harvoin sairaalahoitoon. Koronaan voidaan suhtautua tällä hetkellä, kuten muihinkin tarttuviin hengitystieinfektioihin. Sairaaloissa ja hoivalaitoksissa infektioita tulee kuitenkin aktiivisesti torjua.

Viikoilla 1-2/2023 Satakunnassa raportoitiin 176 uutta tapausta / 14 vrk, josta laskettu ilmaantuvuus on 83 / 100 000 asukasta / 14 vrk. Kahdella edellisellä viikolla tapauksia todettiin 563 ja ilmaantuvuus oli 26 / 100 000 asukasta / 14 vrk. Positiivisten koronanäytteiden osuus on pienentynyt 21 %:sta 10 %:iin. Näihin lukuihin osaltaan vaikuttaa se, että näytteiden oton kriteerit muuttuivat vuoden vaihteessa, kun tartuntatautipäivärahan maksamisesta luovuttiin. Koronan väheneminen näkyy kuitenkin myös Suomessa tehdyssä jätevesiseurannassa.

Influenssa A ja RS-virusepidemiat kuormittavat sosiaali- ja terveyshuoltoa

Perjantaina 20.1.2023 Satasairaalan osastohoidossa oli vain kaksi koronapositiivista potilasta, joista toisen hoidon syy oli koronavirusinfektio. Perusterveydenhuollon osastohoidossa on enää kymmenen eristystä vaativaa koronapositiivista henkilöä, joista neljällä korona on sairaalahoidon syy. Vuoden vaihteen jälkeen osastohoitoa tarvinneet koronatapaukset ovat olleet selvässä laskussa niin erikoissairaanhoidossa, kuin perusterveydenhuollossa.

Tällä epidemiakaudella erikoissairaanhoidossa on ollut 60 potilasta, joilla on todettu influenssa A-infektio, näistä seitsemän on ollut tehohoidossa. Kolmetoista osastolla hoidetuista influenssapotilaista on ollut lapsia.

RS-virusinfektio on todettu 72 erikoissairaanhoitoa saaneella potilaalla, näistä kaksi on ollut tehohoidossa ja 43 on ollut lapsia. RS-virus aiheuttaa sairaalahoitoa vaativaa tautia tyypillisesti pienille lapsille, mutta noin 40 % tapauksista on siis ollut aikuisilla, usein iäkkäillä tai riskiryhmien potilailla.

Sekä influenssa A- että RS-viruksen aiheuttama epidemiahuippu näyttää Satakunnassa ajoittuneen vuodenvaihteeseen. Viikolla 52 todettiin 202 varmistettua influenssa A-tapausta ja 66 RS-viruksen aiheuttamaa tapausta. Viime viikolla uusia influenssadiagnooseja tehtiin 102 ja RS-virusta löytyi 59 potilaalta.  Viime vuoden viimeiselle viikolle näyttää ajoittuvan myös näiden infektioiden aiheuttama sairaalahoidon huippu. Kaikki kolme epidemiaa jatkuvat kuitenkin edelleen.

Riskiryhmien influenssa- ja koronarokotukset jatkuvat

Vaikka tilanne on parantunut ja tartunnat kääntymässä laskuun, on tärkeää, että riskiryhmiin kuuluvat huolehtivat suositusten mukaisesta rokotussuojasta sekä influenssan että koronarokotuksen suhteen. Influenssarokotus kannattaa ottaa, vaikka olisi nyt sairastanut influenssan, sillä keväälle on ennakoitu vielä uutta influenssa-aaltoa. Nyt vallalla on ollut Influenssa A (H3N1) -kanta, mutta influenssa A (H1N1) ja influenssa B-epidemian on ennustettu vielä rantautuvan Suomeen.

Koronainfektion suhteen vuodenaikaisvaihtelu ei ole ollut yhtä selvää ja uusia tautiaaltoja on todennäköisesti tulossa, joten riskiryhmien hyvästä rokotesuojasta on tärkeää huolehtia.

Milloin näytteenotto on tarpeen?

Valtaosan väestöstä ei tarvitse enää hakeutua terveydenhuollon testeihin. Näytteiden ottoa on kohdennettu ja valtaosa voi noudattaa tavallisia sairaslomakäytänteitä. Sairaaloissa ja hoivakodeissa näytteenotto on aktiivista oireisilta potilailta tai asukkailta.

Avohuollossa terveydenhuollon testiin tulisi hakeutua, jos on koronaan sopivia oireita ja:

  • Jos kuulut erityiseen riskiryhmään, ripeä koronatestiin hakeutuminen on tärkeää. Katso: Riskiryhmien varhainen koronahoito
  • olet raskaana tai
  • työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai
  • työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa
    • Sote-henkilökunnalle suositellaan ensisijaisesti kotitestin tekemistä. Mikäli tartunta todetaan kotitestillä, tulosta ei enää tarvitse varmentaa terveydenhuollon testillä
    • Mikäli et voi tai halua tehdä kotitestiä tai tulos on negatiivinen ja oirekuva on akuutti, suositellaan hakeutumaan terveydenhuollon testiin julkiseen terveydenhuoltoon. SataDiagissa käytetään yhdistelmätestiä, johon kuuluu koronatestin lisäksi influenssa A ja B sekä RS-virustesti. Satakunnan hyvinvointialueen työntekijät hakeutuvat testiin julkiseen terveydenhuoltoon.
    • Negatiivinen kotitesti ei poissulje sen paremmin koronaa, kuin influenssaakaan, mutta positiivista tulosta voi pitää luotettavana
  • Voit tehdä oireiden arvioinnin  Omaolo.fi -palvelussa
    • Varaa testiaika joko sähköisesti Omaolon tai Oma-asioinnin kautta tai ottamalla yhteyttä terveysasemaasi tai työterveyshuoltoon. Satakunnan hyvinvointialueen työntekijöiden näytteenottoa palvelee myös Satasairaalan Drive in -piste.

Alueelliset suositukset

Alueelliset suositukset löytyvät Satasairaalan sivuilta: Epidemian torjunta ja voimassa olevat alueelliset suositukset(siirryt toiseen palveluun)

Kansalaisohje: Mitä teen, jos epäilen koronatartuntaa?(siirryt toiseen palveluun)